2018. ápr 16.

Három óriásplakát Ebbing határában

írta: Vollai Martin
Három óriásplakát Ebbing határában

Három óriásplakát Ebbing határában

 three_billboards_outside_ebbing_missouri_ver3_1.jpg

Martin McDonagh legújabb filmje, a Három óriásplakát Ebbing határában című fekete komédiája 4 Golden Globe díjat zsebelt be. Az Oscaron pedig 7 jelölést kapott.

Mildred Hayes kibérel az ebbingi határon három óriásplakátot. „Megerőszakolták, miközben haldoklott. Még mindig nem tartóztattak le senkit. Miért Willoughby rendőrfőnök?” -állnak ezek a szövegek rajta. Ugyanis lányát Angelát meggyilkolták, s a bánatát és csalódottságát szeretné ezzel kifejezni. A gyilkos pedig továbbra is szabadon járkál, talán most is az új áldozatát kapja el. A rendőrfőnök látszólag nem törődése bosszantja Mildredet. A néger verő járőr pedig nem helyeseli a nő cselekedetét. A rendőrség és Mildred pár harca pedig megosztja Ebbing lakóit. Mildred cselekedetei felborzolják a kedélyeket.

Martin McDonagh író-rendező ismét remekül egyensúlyozik a fekete humor s a drámaiság között. A bosszútól fűtött anya azzal, hogy kiteszi a hirdetéseket felhergeli a városlakók véleményét. A rendőrfőnök nagy tiszteletnek örvend, nehezen viseli, hogy Mildred hadjáratot indított ellene. A nő cselekedetei nehezen érthető meg, hogy miért ennyire erőszakos. A Molotov-koktélos akciója pedig nem várt következményekkel jár.

A rendőrfőnök rákos betegsége összetöri őt, ezért is lesz öngyilkos. Ez után a város a nőt vádolja azzal, hogy az ő plakátjai vezettek oda, hogy megölte magát. Woody Harrelsont még nem láttam ennyire zseniálisan játszani. Ő jobban megérdemelné a mellékszereplői Oscart.

A színészek remek munkát végeznek. Frances Macdormand lenyűgöző alakítást nyújt. Nem véletlenül kapta meg a Golden-Globet, a legjobb női főszereplő dráma kategóriában. Valószínűleg az Oscart is bezsebeli. Sam Rockwell szintén nyert a Globe-on, a legjobb férfi mellékszereplő díjáért. Az ő karaktere egy nagyon érdekes figura, aki hatalmas változáson megy keresztül. A film elején még egy idióta barom, aki idős anyjával él együtt, s agresszív módon hallgatta ki anno egy fekete embert. Miután balesetet szenved, magába fordul.

Itt van még Lucas Hedges, aki Mildred fiát játssza. Az anyja viselkedése ő rá is hatással van. A suliban cikizik is emiatt.

Peter Dinklage is játszik egy rövid szerep erejéig. Segítő szándékkal fordul Mildred felé, s még képes is hazudni miatta.

A forgatókönyvet is jelölték, s ez joggal meg is nyerhetné. Jól táncol a humor és a dráma vékony jegén. A káromkodások beszólások (amik roppant frappánsak amúgy) mellett jól megférnek a könnyfakasztó dialógusok. Nem mellesleg az érzelmekkel is jól bánik a Három óriásplakát. Vannak szívszorító pillanatok, mint például amikor a rendőrfőnök öngyilkos lesz.

A film zenéje oké, én nem igazán értem az Oscar-jelölést.

Apróbb negatívum, hogy én hosszúnak éreztem ezt a közel két órás játékidőt. Egy picit lehetett volna feszesebb.

Végső soron mindenkinek ajánlani tudom ezt a remekül sikerült alkotást.

Értékelés:90%

Ezt figyeld:-A rendőrfőnök öngyilkosságát

-Az őz és Mildred találkozása plakátok alatt

-A plakátos srác sorsát

-A törpe és Mildred „randiját”

Szólj hozzá