2018. ápr 16.

Insidious-Az utolsó kulcs élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Insidious-Az utolsó kulcs élménybeszámoló

INSIDIOUS-AZ UTOLSÓ KULCS

insidious_the_last_key.jpg

A Paranormális jelenségek franchise mellett az Insidious a Blumhouse Productions legnagyobb fejős tehene. Az első rész 2010ben érkezett, a rendező James Wan volt. A magyar piacot teljesen elkerülte, azonban egy remek horrorfilmet kaptunk. A második részt szintén Wan dirigálta, s egy korrekt folytatást kaptunk. A harmadik fejezetet Leigh Wannel hozta a tető alá, aki az egyik szellemvadászt alakítja a filmben. Egy jó prequel kerekedett ki belőle. Idén pedig itt a negyedik rész az Utolsó kulcs alcímmel.

A történet szerint az 1950-es években járunk, Elise már gyerek korában látta a túlvilági lényeket. Apja egy szadista állat, aki börtönőrként dolgozik. A büntetések megviselték Eliset, ráadásul a családi házuk a fegyház közelében van. Anyja tragikus körülmények között elhunyt, az apjával marad ő s az öccse. 2010-ben járunk Elise médiumként tevékenykedik, Specs és Tucker a technikai zsenik segítik a munkáját. Ted Garza felhívja őket, s azt mondja a nő gyerekkori házába költözött, ahol hemzsegnek a szellemek. A trió azonban olyan borzalmakat talál, amire maguk sem gondoltak.

Ez a film sokkal inkább egy családi tragédia, mintsem egy horror film. Ne értsétek félre, ez egy para alkotás, de nem az ijesztgetésen van a hangsúly. A főszereplőnő Lin Shayne jól alakította a megtört idős nőt. A többi szereplő oké alakítást nyújt. A két tech zseni figurája nem lett idegesítőre írva. Az utolsó kulcs bővelkedik fordulatokban, erre a spoiler miatt nem térnék ki rá.

A Kulcs démon is egy ötletes és ijesztő lény volt. Az univerzumbővítés egy jó dolog, s a további folytatások lehetőségét veti fel.

Akik szerették az előző epizódokat azok nyugodtan tegyenek vele egy próbát. Az Insidious franchise az ékes bizonyítéka annak, hogy van értelme a horror folytatásoknak, ha jó kezekbe kerül a mű.

 

Értékelés:70%

Szólj hozzá

horror 2018 insidous