2018. ápr 17.

A Fantomszál élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
A Fantomszál élménybeszámoló

Avagy egy s*ggfej művész szerelme

KOSZTÜM PORNÓ

Phantom Thread Movie Poster

A Fantomszál az idei Oscaron 6 jelölést kapott. Vajon megérdemelten?

A történet szerint Reynolds Woodcock brit úri szabó, aki egy hétvégi kiruccanás során találja meg múzsáját az 1950-es évek végén. Woodcockhoz királynők, örökösnők, és idős úriasszonyok járnak. Fantasztikus kreációi bátorságot öntenek a félénkekbe, az előnytelen külsejűek pedig szépnek érezhetik magukat. Aki viszont dűlőre akar jutni vele, úgy érezheti, mintha egy fasszista hadsereggel kell megküzdenie: tehetséges ember, számos téren szinte legyőzhetetlen, ugyanakkor finnyás, egoista és teljesen kiismerhetetlen. A nővérével él együtt, otthonuk van, pedig rend van, s rengeteg szabály. Egy szép napon megismerkedik Almával, a kelet-európai bevándorlóval, a nő feldúlja az eddigi szépen berendezett életüket. Még pedig a szerelem erejével.

A Fantomszál egy érdekes film. A történet egy megszállott emberről szól. Teljesen beleéli magát a munkájába. A reggelizésnél még a legapróbb zaj is felidegesítheti. Figyel a legapróbb részletekre is. Valamint rendkívül hiú, minden reggel hosszú perceket eltölt a tükör előtt. Ezt az antipatikus, ám mégis mesteri művészt remekül hozza Daniel-Day Lewis. Nem véletlenül jelölték Oscarra. Ráadásul ez a színész utolsó filmje.

A kapcsolata testvérével jó viszonyban telt. A nő már elfogadta Reynold minden napi fura szokásait. Ő felel az adminisztrációért, valamint az öccse lelki nyugalmáért. Lesley Mamville jó alakítást tesz le, jelölték is Oscarra, azonban akit én nomináltam volna az Vicky Krieps.

Alma egy magát csúnyának tartó nő, s Woodcock azáltal, hogy a múzsájává teszi, végre szépnek látja magát. Szeretne eljárni, táncolni, ám Reynolds nem engedi el. A szigorú szabályokat nehezen tudja betartani, kezdetben konfliktusba kerül Cyrillel. Később együtt viselik a gondját a férfinak, amikor megbetegszik. A vacsora jelenet a spárgával egy nagyon erős pillanat.

A zene szép, de roppant irritált, hogy állandóan szólnia kellett neki. A főzős jelenetnél mondjuk egy jó téma ment.

A kosztümök pedig elképesztően gyönyörűek. A jelölés megérdemelt, valószínűleg meg is nyeri.

A rendezést is jelölték, de ez egy iparos munka volt Paul T. Andersontól. Ugyanis ez egy tipikus brit környezetben játszódó dráma.

Maga a romantikus szál pedig érdekes. Alma csodálatosnak érzi magát Reynolds mellett, azonban utálja, hogy a férfi a munkájába menekül. Azonban a múzsa állapota imponál számára, ezért teszi azt, amit a film során, amit tesz. A spoiler miatt nem mennék ebbe bele.

A film legnagyobb hibája hogy lassú, s hosszú. A 130 perces játékidőt éreztem. Nem azt mondom, hogy unalmas, hanem az hogy vontatott. Itt nem pörögnek a dialógusok, itt a legapróbb gesztusnak is jelentése van.

S mi az a fantomszál? A viktoriánus időkben a varrónők éjjel-nappal dolgoztak nyomorúságos körülmények között a manófaktúrákban. Ez lelkileg, fizikailag és érzelmileg is kimerítette őket. Miután hazaértek, otthon is ugyanazokat a mozdulatokat végezték öntudatlanul, mint a robotok: fantomszálakkal varrtak.

A filmet a művész film kedvelőinek ajánlom, ők jobban fogják értékelni ezt a művet. Előzetesként a Szólíts a nevedent hoztam, ami egy lírai romantikus drámának tűnik, két homoszexuális férfiról szól, akik zsidók.

 

Értékelés:80%

Ezt figyeld:-A spárgás jelenetet

-A főzős jeleneteket

Szólj hozzá

2018 Oscar Paul Thomas Anderson Danile-Day Lewis