2018. ápr 20.

Fűrész 8 élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Fűrész 8 élménybeszámoló

KIRAKÓS

 jigsaw.jpg

Az első Fűrész film hatalmas anyagi siker volt, így a folytatás nem maradhatott el. Gyakorlatilag minden évben kaptunk egy új epizódot, amik a jó, a rossz és a nézhetetlen minőség között ingadóztak. A legutóbbi felvonás a Fűrész 3D 2010 októberében került a mozikba. Idén pedig a Lionsgate újra elővette a franchiset. Eredetileg Fűrész Örökség címen jött volna ki, ám tavaly átváltoztatták Fűrész Újra Játékbanra. Lássuk mit is, hoztak ki az alkotók ki ebből a legújabb epizódból?

A történet szerint 10 év eltelt Kirakós, vagyis John Kramer halála óta. „Művészete” rajongói fórumokat indított, van egy Kirakós fan klub is. De ez még nem indok, arra hogy a nyomozók ismét elővegyék az ügyet. Ugyanis valaki elkezdi másolni a játékokat. Ezúttal 5 embernek kell túlélnie a halálos csapdákkal teli útvesztőt, miközben meggyónják bűneiket, amiket a társadalom ellen követtek el. A legfontosabb kérdés azonban az, hogy vajon Kirakós tényleg meghalt-e? Vagy egy beavatott társa az, aki újra játékba invitál minket?

A válasz:k*rvára lényegtelen, mert az új Fűrész film egy rakás trágya halom!

Majdnem egy hete láttam ezt a minősíthetetlen celluloid hulladékot, de alig maradt meg belőle valami.

A történet egy igazi bullshit halmaz, nélkülözve az emberi logikát, s a kontinuitást. Mi az a marhaság, hogy Dr.Gordon mind „Fűrész-minyon” ki van hagyva a történetből. A „Fűrész Minyon” kifejezés azokat az embereket jelenti, akik közvetve vagy közvetlenül segítették, segítik Kirakóst. Ez az ember szinte alig tett valamit, mindent a kis talpnyalói. Hány segédje is volt? Dr.Gordon, Amanda, Jill Kramer John ex neje, Hoffman nyomozó, s itt az aki ebben részben kerül elő. De ő azonban már Dr.Gordon előtt került bele a csapatba. Természetesen a filmben feltűnik két alkalommal John Kramer, mind kétszer flashbackben. A gyengébbek kedvéért a flashback nem villám hátát, érted flash back-et jelenti; hanem a múltbeli jeleneteket jelenti. Tobin Bell még mindig remek ebben a szerepben, ám a magyar szinkron, ahogy Tune Up Radios András fogalmazta „apokaliptikus”! Valóban az, a hangok nem lettek jól eltalálva, s behallatszik, ahogy a szinkron színész mondjuk, nyel egyet a felvétel előtt, vagy csak lesz*rva felolvassa a papíron lévő szöveget. A szinkron stúdió is tisztában volt azzal, hogy ez egy katasztrofális alkotás.

A Fűrész filmes elemek teljesen nélkülözve vannak, amik a film sajátosságai. A szétszűrözött kép, a rángatózó operatőri munka, a nagyon sok vágás. Ez sokakat a halálba idegesített, engem nem zavart, sőt hozzászoktam az elmúlt epizódoknál.

A megszokott Fűrész zene téma itt van, s ez egy pozitív dolog.

A színészi játék borzalmas. Amikor valaki megijedt, elkezdett sikongatni meg hiszti rohamokat kapni. Olyan irritáló módon, hogy az arcomról kapartam le a bőrt. Az áldozatok bűnei jó indokok voltak a halálukra, de ezekről honnan tudott Kirakós? Például az egyik csaj kirabolt egy asztmás kövér nőt, aki pánikrohamot kapott s meghalt a fulladás miatt. A tolvaj csaj nem segített neki. Honnan halott erről? Kirakós bizonyára a rendőrök magazint olvashatott és a Kék fényt bámult minden egyes nap, hogy értesüljön a bűnös emberekről! Meg mi volt az a marhaság, hogy a szomszédjában lakó nőnek meghalt a gyereke, s már ő tudta, hogy a nő gyilkolta meg a babát. De hogy? Már gondolatokat is olvas, vagy átlát a kib*szott falakon át? Mi ő, valami szuper ember?

S a legfontosabb dolog! A film nem véres! Igen jól olvastad.

Amit véresnek szánnak, azt nem mutatják meg. Az utolsó csapda látványos, de ahogy az az elhalálozás meg lett jelenítve, én csak fogtam a fejemet. A gagyi CGI helyett használhattak volna maszkos effektet.

A fordulatok nevetségesek, de erről a spoiler miatt nem akarok írni.

A Fűrész Újra játékban forgatókönyv írói a Piranha 3D és a Piranha 3DD alkotói. A rendezői székbe pedig az Időhurok direktorai kerültek.

Ezért a filmért kellett várni komolyan 7 évet? Ami semmivel sem tud többet mutatni, mint az elődei? Ráadásul a csapdák se olyan ötletesek! Az a kukorica silós csapda a széria legnevetségesebb momentuma.

Az a legjobb az egészben, hogy a film 10-15 millió dollárból készült, az összbevétel 80 millió! Nem lesz ez annyira sikeres, mint az előzőek, de talán egy folytatáshoz elég lenne. Inkább ne, hagyják abba ezt az önmaga karikatúrájába hajló förtelmet. Nem hiányzott senkinek sem egy újabb csapás ebből a szériából. Nem kell több játék, legyen vége! Vagy stílusosabban megfogalmazva: GAME OVER!

 

Értékelés: 30%

Ezt figyeld:-Tobin Bell továbbra is jó, mint Kirakós

-A borzalmas színészi játékokat

Szólj hozzá

horror filmek legrosszabb 2017