2018. máj 22.

Fekete Párduc élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Fekete Párduc élménybeszámoló

Fekete Pák... Párduc

chadwick_boseman_as_black_panther_4k-1280x720.jpg

A Marvel Cinematic Movie Universe legújabb darabja a Fekete Párduc végre itt a mozikban, s hatalmas anyagi és kritikai siker lett. De honnan ered ez a gigászi bevétel? A válasz, az hogy a fekete közösség felkapta a filmet.

A történet szerint T'achaka halála után a trónt fia T'Chalka örökli. A helyi fegyverkereskedő megnehezíti az ország minden napjait. El is fogják a S.H.I.E.L.D. Ügynökeinek segítségével, s kihallgatják, hogy honnan lopta a vibrániumot. Eric egy ifjú harcos, aki vakandai származású s benyújtsa igényét a trónra.

Az első előzetesek oké szintűek voltak. A pozitív kritikák azonban meggyőztek.

 

A Fekete Párduc egy korrekt darab lett. Ami különlegessé teszi a filmet, az hogy az afrikai kontinens kultúráját impelentálta az univerzumba. A tájak, a fegyverek, a ruhák, a díszletek s a zene nagyon autentikus. A soundtrack pedig rap betétekből áll.

 

A színészi játék remek volt. Chadwick Boseman tökéletes választás volt erre a szerepre. Lupita N'oyongo egy harcos nőt alakított, akibe szerelmes T'achalla. A nép segítsége a fő célja, amiben segítő kezet kap szerelmétől. Angella Basset mint Ramonda királynő, szereti fiát, s fontos számára hogy biztos vezető legyen. Wakanda tech zsenije Shuri, T'Challa testvére egy cuki figura. Ő az, aki kifejleszti a szuper kütyüket, s a Fekete Párduc ruhát. A királyi testőrség női vezetőjét a The Walking dead Michonja alakította, aki hű az uralkodóhoz. Forrest Whitaker egy afféle papot játszott, aki a beavatási szertartást vezényelte le. A film egy pontján fontos szerephez jut, de ebbe a spoilerek miatt nem mennék bele! Daniel Kaluyya szeretné holtan látni Klawt, hiszen ő felelős apja haláláért. Amikor T'Challa csupán letartóztatja őt, akkor megharagszik rá. A film két fontos fehér karaktere mind a jó s rossz oldalon helyezkednek el. Az előbbiin Everett Ross ügynök van, aki szeretné, ha T'Challa többet megmutatna a világából. Amikor pedig bekerül a feketék közé, az egyik törzs szó szerint ugatással kussoltatja el. A legtöbb cinikus (Lásd: Púzsér Róbert) kritikus szerint ez egy rasszista fehér fób viselkedés. Ez engem nem zavart, ez egy jó momentum volt. Ő nem vakandai állampolgár, s ezért nincs joga beszélni.

Az utóbbi egy vibránium megszállott, aki szövetségben áll a film fő gonoszával, Ericcel. Andy Serkins kisujjból hozza a szemétláda karaktert.

S itt hoznám fel a film legjobb pontját, Ericet, az antagonistát. Mégha a módszereivel nem tudsz egyet érteni, de tetteinek indokával együtt lehet érezni. Micheal B Jordan fantasztikus alakítást nyújtott, egy pontján a filmnek még sajnáltam is. Ezzel a Marvel filmek egyik legjobb gonosza lett.

 

Az akció jelenetek rendkívül látványosak. A hong kongi autós üldözés nagyon ütős volt. Fekete Párduc új jelmeze egy különleges képességével igazán menő volt. A stáblista utáni jelenet pedig egy hatalmas középső ujj a Trump kormánynak. Az a monológ egy felemelő pillanat volt.

A Fekete Párduc egy jól sikerült darab lett, de a giga sikert nem tudom megérteni. Több mint 1,3 milliárd dollárt hozott világszinten. Itthon is egy sikernek örvendett. Június20.-án pedig megjelenik a Disney tiltásnak hála csak DVD formátumban. Aki jobb minőségben szeretné pótolni vagy újra nézni az alkotást, annak külföldön kell keresnie.

 

Értékelés:80%

Ezt figyeld:-A hong kongi autós üldözést

-Eric múltját

-A gyönyörű szett

Szólj hozzá

filmek legjobb 2018