Filmhaver

anyám ! élménybeszámoló (Spoileres)

2018. április 20. - Vollai Martin

MUTTER! (SPOILERES TARTALOM)

 mother_ver3.jpg

Darren Aranovsky egyike kedvenc rendezőimnek. Bár első filmjét a Pit nem láttam még a többi darabját igen. A Rekviem egy álomért egy bitang erős lélekromboló regény adaptáció. A forrás egyelőre még nem nyerte el tetszésem, egy újbóli nézés be van tervezve jövőben. A Pankrátor egy szomorú, ám könnyen érthető dráma. A Fekete hattyú egy hatalmas mind fuck, aminek a vége csavarja a székbe szögezett. A Noé pedig jó film, ám voltak kisebb nagyobb problémáim vele. Mai filmünk a mother! vagyis magyar címén anyám! Egy megosztó film lett. Cannesban kifütyülték, s a közönségnek nem tetszett.

A történet szerint a házaspár egy erdő közepén található házban éldegél. Kapcsolatuk elhidegült, férfi egy költő, aki alkotói válságban van. A nő a korábban leégett házat renoválja újra. Váratlanul betoppan egy idős férfi, aki orvos és szeretne megszállni. Nagy rajongója a költőnek, s a művész megengedi, hogy itt alhasson. Annak ellenére, hogy felesége ellenzi a dolgot. Másnap megjelenik az idegen felesége, aki kezdi magát otthonosan érezni. Hamarosan felbukkan a házaspár gyerekei, akik összeverekednek, s a fiatalabbik meg is hal. A halotti tort követően, a költő végre ihletet kap, s megírja a fő művét. A nő pedig teherbe esik. Ezután pedig a házban elszabadul pokol, ahogy megjelennek a könyv rajongói.

Spoileres rész következik, ha nem láttad még a filmet, itt állj meg az olvasással!

Az anyám! Egy allegorikus psziho thrillerbe oltott dráma. A Bibliát veszi alapul a film, a Teremtés történettől egészen a Végítéletig. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy szereplőnek sincs neve. Konkrét karakter nevek, sincsenek, csupán archetípusok, amik állandóak a világban. A férfi szenved, attól hogy nem tud alkotni, amikor pedig igen, akkor kirobban a boldogságtól. Szereti a feleségét, ám az őt, éltető tömeget még jobban, s ez imponál a számára. Amint pedig a nép elszabadul, ő mindent megbocsát. A férfi könyve változást hoz mindenki életébe. A műve elképesztő módon mozgósítja az embereket. A költő Isten, míg a nő a Föld anya. Aki csak ad, ad és ad; de soha nem kap semmit. A nő együtt él a házzal, érzi annak szív verését, s ha kár tesznek benne, azt ő is megérzi. Az emberek pedig az utolsó tégláig lebontják az egész házat. A gyerek az ő alkotása, biológiai értelemben vett műve. Amikor pedig ezt is elveszik tőle, teljesen összetörik. Javier Bardem és Jennifer Lawrence nagyszerű párost lakott. Előbbitől elvártam ezt a színvonalat, az utóbbi azonban hatalmas meglepetés volt. Jó volt látni ebben a tőle nem meg szokott szerepben. A nő szenvedését rossz volt nézni, ahogy az emberi gonoszság felemészti őt.

A férfit Ed Harris alakította, aki jó volt. Ő Ádámot képviselte. Évát pedig Michelle Pfeifer játszotta, aki nem akar öregedni. Egy rendkívül arrogáns, bunkó figurát hozott. Ahogy öntelt módon sétálgat a házban, s még ő kéri ki magának. Ezt a jól ismert érzést, hogy barom emberek neveletlen módon viselkednek az otthonodban a végletekig, csavarják.

Mert a film erőszakossága nagyon ott van a szeren. Az utolsó harminc perc elviselhetetlen volt, ami olyan durva, hogy én magam sokkot kaptam! Az egy dolog, hogy a filmekben és sorozatokban a megdöbbentés eszközéül, mindig valami kiakasztó jelenetet kell betenni; de itt a film végén, amikor meggyilkolják a csecsemőt én nem bírtam nézni a vászont. Utána pedig megverik a nőt, én a bőgés határán voltam. Ennél keményebb pillanatot még soha nem láttam moziban. Az egész film alatt négyen ültünk bent, s biztos, hogy őket is megviselte. Azt nem értem, hogy a bú bánatba kapott 16os karikát ez a film?

Az operatőri munka állandóan az emberek arcát vette közelről vagy körbe-körbe forgott a kamera. Ráadásul a kép se volt tiszta, nagyon szemcsés volt az egész. A hangkeverés nagyon jó volt, ahogy a zajokat kezelték a remek volt.

A film nemcsak a Bibliáról szól, hanem másról is. A férfi a művészetben tud kiteljesedni, míg a nő az anyásságban. A tipikus női és férfi jegyeket tartalmazzák. S ha lefejtsük róla ezt is, akkor a művész és a múzsa története bontakozik ki.

Az anyám! Egy olyan film, amiről sokat lehet beszélgetni, azonban nem ajánlom mindenkinek. Erős idegzetű és gyomrú nézőknek kötelező. Az anyám! Egy művészfilm, amit a pláza közönség messzire kerüljön el! Ha rossz kedved van, akkor ne nézd meg, mert utána a szemfogaddal akarod felvágni az ereidet.

 

Értékelés:80%

Ezt figyeld:-Michelle Pfiefer még mindig gyönyörűen néz ki

-Az utolsó 30 percet, ami sokkoló és erőszakos

Fűrész 8 élménybeszámoló

KIRAKÓS

 jigsaw.jpg

Az első Fűrész film hatalmas anyagi siker volt, így a folytatás nem maradhatott el. Gyakorlatilag minden évben kaptunk egy új epizódot, amik a jó, a rossz és a nézhetetlen minőség között ingadóztak. A legutóbbi felvonás a Fűrész 3D 2010 októberében került a mozikba. Idén pedig a Lionsgate újra elővette a franchiset. Eredetileg Fűrész Örökség címen jött volna ki, ám tavaly átváltoztatták Fűrész Újra Játékbanra. Lássuk mit is, hoztak ki az alkotók ki ebből a legújabb epizódból?

A történet szerint 10 év eltelt Kirakós, vagyis John Kramer halála óta. „Művészete” rajongói fórumokat indított, van egy Kirakós fan klub is. De ez még nem indok, arra hogy a nyomozók ismét elővegyék az ügyet. Ugyanis valaki elkezdi másolni a játékokat. Ezúttal 5 embernek kell túlélnie a halálos csapdákkal teli útvesztőt, miközben meggyónják bűneiket, amiket a társadalom ellen követtek el. A legfontosabb kérdés azonban az, hogy vajon Kirakós tényleg meghalt-e? Vagy egy beavatott társa az, aki újra játékba invitál minket?

A válasz:k*rvára lényegtelen, mert az új Fűrész film egy rakás trágya halom!

Majdnem egy hete láttam ezt a minősíthetetlen celluloid hulladékot, de alig maradt meg belőle valami.

A történet egy igazi bullshit halmaz, nélkülözve az emberi logikát, s a kontinuitást. Mi az a marhaság, hogy Dr.Gordon mind „Fűrész-minyon” ki van hagyva a történetből. A „Fűrész Minyon” kifejezés azokat az embereket jelenti, akik közvetve vagy közvetlenül segítették, segítik Kirakóst. Ez az ember szinte alig tett valamit, mindent a kis talpnyalói. Hány segédje is volt? Dr.Gordon, Amanda, Jill Kramer John ex neje, Hoffman nyomozó, s itt az aki ebben részben kerül elő. De ő azonban már Dr.Gordon előtt került bele a csapatba. Természetesen a filmben feltűnik két alkalommal John Kramer, mind kétszer flashbackben. A gyengébbek kedvéért a flashback nem villám hátát, érted flash back-et jelenti; hanem a múltbeli jeleneteket jelenti. Tobin Bell még mindig remek ebben a szerepben, ám a magyar szinkron, ahogy Tune Up Radios András fogalmazta „apokaliptikus”! Valóban az, a hangok nem lettek jól eltalálva, s behallatszik, ahogy a szinkron színész mondjuk, nyel egyet a felvétel előtt, vagy csak lesz*rva felolvassa a papíron lévő szöveget. A szinkron stúdió is tisztában volt azzal, hogy ez egy katasztrofális alkotás.

A Fűrész filmes elemek teljesen nélkülözve vannak, amik a film sajátosságai. A szétszűrözött kép, a rángatózó operatőri munka, a nagyon sok vágás. Ez sokakat a halálba idegesített, engem nem zavart, sőt hozzászoktam az elmúlt epizódoknál.

A megszokott Fűrész zene téma itt van, s ez egy pozitív dolog.

A színészi játék borzalmas. Amikor valaki megijedt, elkezdett sikongatni meg hiszti rohamokat kapni. Olyan irritáló módon, hogy az arcomról kapartam le a bőrt. Az áldozatok bűnei jó indokok voltak a halálukra, de ezekről honnan tudott Kirakós? Például az egyik csaj kirabolt egy asztmás kövér nőt, aki pánikrohamot kapott s meghalt a fulladás miatt. A tolvaj csaj nem segített neki. Honnan halott erről? Kirakós bizonyára a rendőrök magazint olvashatott és a Kék fényt bámult minden egyes nap, hogy értesüljön a bűnös emberekről! Meg mi volt az a marhaság, hogy a szomszédjában lakó nőnek meghalt a gyereke, s már ő tudta, hogy a nő gyilkolta meg a babát. De hogy? Már gondolatokat is olvas, vagy átlát a kib*szott falakon át? Mi ő, valami szuper ember?

S a legfontosabb dolog! A film nem véres! Igen jól olvastad.

Amit véresnek szánnak, azt nem mutatják meg. Az utolsó csapda látványos, de ahogy az az elhalálozás meg lett jelenítve, én csak fogtam a fejemet. A gagyi CGI helyett használhattak volna maszkos effektet.

A fordulatok nevetségesek, de erről a spoiler miatt nem akarok írni.

A Fűrész Újra játékban forgatókönyv írói a Piranha 3D és a Piranha 3DD alkotói. A rendezői székbe pedig az Időhurok direktorai kerültek.

Ezért a filmért kellett várni komolyan 7 évet? Ami semmivel sem tud többet mutatni, mint az elődei? Ráadásul a csapdák se olyan ötletesek! Az a kukorica silós csapda a széria legnevetségesebb momentuma.

Az a legjobb az egészben, hogy a film 10-15 millió dollárból készült, az összbevétel 80 millió! Nem lesz ez annyira sikeres, mint az előzőek, de talán egy folytatáshoz elég lenne. Inkább ne, hagyják abba ezt az önmaga karikatúrájába hajló förtelmet. Nem hiányzott senkinek sem egy újabb csapás ebből a szériából. Nem kell több játék, legyen vége! Vagy stílusosabban megfogalmazva: GAME OVER!

 

Értékelés: 30%

Ezt figyeld:-Tobin Bell továbbra is jó, mint Kirakós

-A borzalmas színészi játékokat

A legsötétebb óra élménybeszámoló

Erős szavak

 darkest_hour_ver4.jpg

Az idei Oscaron hat jelölést kapott a Legsötétebb óra. Nem a Moszkvás űrlény inváziós baromságról lesz szó, hanem a Winston Churchilles filmről.

A történet szerint a szövetségesek folyamatosan visszavonulnak, a németek elöl, a brit hadsereg pedig Franciaországban reked. 1940. május 10-én kinevezik Churchillt miniszterelnöknek, ami azért is meglepő döntés, mert a politikus már ekkor is hatvanöt esztendős volt. Egyre jobban nő a lehetősége, hogy a nácik lerohanják Angliát. Churchill pedig szónoki képességeit vetette be, hogy megnyerjék a háborút. A szövetségeseket a német erők Dunkirk partja felé szorítja. Fáradhatatlan titkárnője segítségével forradalmi hangulatú beszédeket ír, hogy lelket öntsön a brit népbe. A Dinamo-hadművelet során civil hajókat küldet az emberek megmentésére. S miért ez a cím? Ez volt Churchill szóhasználata, ő fogalmazta meg így, milyen volt az az időszak, amikor élete legnagyobb harcát kellett megvívnia.

Ami miatt megnéztem ezt a filmet, az hogy a Goldenn Globet megkapta a legjobb férfi főszerepért dráma kategóriában Gary Oldman.

Ezt a filmet egyértelműen ő viszi el a hátán. Churchillt, nemcsak mint államfőként, hanem magán emberként is láthatjuk. Egy láncdohányos, iszákos alak volt. Időnként motyogott, s az emlékezete se volt már a régi. Kollégáival morcos volt, ám az átlagemberekkel közvetlen volt. Oldman olyan alakítást nyújt, hogy végig kerestem az állam. A magyar szinkron fantasztikus volt, pedig féltem tőle, hogy gáz lesz. A beszédek hidegrázósak, leginkább a film végi szónoklat. Nem sok kellett hozzá, hogy eltörjön ott nálam a mécses. A maszk munka megérdemelten kapta meg a jelölést. Azonban helyenként Churchill arca helyett, Oldman arca jött át.

A feleségét Kristin Scott Thomas játszotta, akivel a kapcsolata Churchillel gyönyörű volt. Hitt férjében, s bár rossz szokásai őt is idegesítették, mégis szerette őt.

Lilly James, mint Churchill titkárnője egy bűbájos karakter volt. Ő is támogatta Winstont, s a rossz pillanataiban is kitartott mellette. Mondjuk az ő kapcsolatuk egy nagyon baráti volt.

Ben Mendelson mint György király, egy kiváló casting volt. A dadogós király itt egy bizonytalan vezetőnek tűnt. A párbeszédeik frenetikusak voltak. Ráadásul külsőre is hasonlított rá.

A forgatókönyvet a BAFTA-díjas Anthony McCarten írta. „A szavak meg tudják változtatni a világot, és meg is változtatják.” Churchill magánélete is előkerül, de csak felszínesen. Inkább a politikai életére fókuszál azonban az tetszett, hogy a filmben voltak poénos pillanatok. Főleg a metrós jelenet, ami annyira hétköznapi volt.

A rendezésért pedig a Vágy és vezeklés, Hanna- Gyilkos természet, és a Szólista direktora Joe Wright felelt. Bár legutóbbi munkája a Pán hatalmas bukta lett, a többi filmje annál nagyobb siker lett.

Az operatőri munka szép volt, voltak kreatív beállítások is.

A látvány pedig nagyon korhű volt, itt is jogos a jelölés.

Azonban kicsit túl hosszú a film, egy tíz percet kivághattak volna, akkor feszesebb lehetett volna.

A legsötétebb óra egy tipikus egy szereplős Oscar film. Nagy valószínűséggel meg is kapja Oldman a díjat.

Összességben mindenkinek tudom ajánlani, aki szereti a történelmi drámákat. A szinkron jól sikerült, de ha elcsíptek egy feliratos verziót csapjatok le rá.

 

Értékelés:85%

Ezt figyeld:- Mit jelent a két ujjas bemutatás

-A metrós jelenetet

-A nagy monológot a film végén

Egy szent szarvas meggyilkolása élménybeszámoló

Egy szent szarvas meggyilkolása

The Killing of a Sacred Deer Movie Poster

Yorgos Lantimos korábbi filmje a Homár egy furcsa film volt. Mostani filmje az Egy szent szarvas meggyilkolása is egy ilyen film.

Egy görög mitológiából származó történet feldolgozása, Euripidész Iphigeneia Aulisz című dráma az alapja. Artemisza a vadászat istennője megharagszik Agamennónra, amiért legyilkolta szent szarvasát. Az istennő csak akkor lehet kiengesztelni, hogy ha Agamennón megöli lányát. A hadseregével Auliszban veszteglő király levelet ír felesének, hogy hozza el leányukat, Iphigeneiát. A lány pedig elfogadja sorsát.

A modernkorba átültet történet főhőse Steven, aki egy elismert kardiológus, aki szemész feleségével s két gyerekükkel élik békés, jómódú életüket. Steven jó viszonyban van Martinnal, akinek apja egy szív műtét során hunyt el. A férfi s a srác gyakran összefutnak egy almás pitére, Steven még ajándékot is vesz Martinnak. Steven át is hívja Martint vacsorázni, amit a srác azzal viszonoz, hogy ő is elhívja magához s anyjához. Utóbbi szerelmes a doktorba. Martin pedig elkezd randizgatni Steven lányával. Hamarosan pedig a legkisebb gyerek lebénul. A szülők azt hiszik, hogy a suli miatt blöfföl. Amikor pedig az ételt is elutasítják, akkor a doktorok tehetetlenek. Martin elmondja Stevennek, hogy ő okozta ezt. S ha nem akarja, hogy mindhárom családtagja szörnyűséges körülmények közt haljon meg, akkor meg kell ölni az egyik családtagját.

A filmre a legjobb szó, hogy nyomasztó. A hangulat rátelepedik az emberre, kínosan feszeng a moziszékben. A nyitány megadja a lökést ebbe a rideg világba. Egy nyitott szív műtéttel nyit a film, ami elég vad. Sokan kifogásolták a szürreális, misztikus történetszálat, nekem pedig tetszett. Lantimos maga is elmondta, hogy ő nem a realista drámák híve. Sokkal inkább a klasszikus, antik drámák vonzzák, s mivel görög származású nem meglepő, hogy egy ilyen darabhoz nyúlt. A homárban a világ volt elrugaszkodott a valóságtól, a szituáció pedig abban a világban hétköznapi. Addig itt ez pont fordítva van.

Nem kell tudnunk, hogyan csinálja Martin a halálos átkot, maga a film se ad rá konkrét választ. A hideg hangulatot jól árnyalja a fura, kínos humor. Nem az a fajta poén, amin az Adam Sandleren edződött nézők röhöghetnek, hanem egy jóval intelligensebb vígjátéki elem. Például, amikor Stevennek meg kell mutatnia a szőrt a hasán Martinnak, vagy amikor elárulja fiának egy titkát. A színészi játék minimalista, de mindenki kihozza magából a maximumot. Colin Farrel egy ügyes, ám nagyon merev orvost játszik. Kapcsolata a feleségével annyira bizarr, hogy a szexuális életük egy érdekes szerepjáték. A gyerekeivel azonban jó viszonyban van, csak néha kicsit túl szigorúra veszi a figurát. Martinnal pedig eleinte egy fajta apa fia kapcsolat van, ám később már kerüli őt, legvégül pedig már ártani akar neki.

Nicole Kidman jól hozza a hideg, jégszívű nő karakterét. Ő is szeretné meggyógyítani gyerekeit, ehhez, pedig ha kell, eltiltja őket Martintól. A kapcsolatuk a férjével már nem a régi.

Martin pedig egy fenyegető alak, aki elsőként inkább csak egy fura srác, ám amikor előjön, hideglelő énje máris másképp tekintünk rá. Steven lánya szerelmes lesz belé, a viszonyuk azonban motorozásban s kutya sétáltatáson merül ki. Szexuálisan nem vonzódik a lányhoz, pedig az még le is vetkőzik előtte. Míg a feleségnek eleinte is imponál Martin kedvessége, ám később utálattal tekint rá. Barry Keoghan fantasztikus alakítást nyújt. Minden egyes jelenete tartogat valami váratlant. Például a spagettis beszélgetése, vagy amikor elmagyarázza a metaforát.

A párbeszédek pedig olyanok, mintha L'art pour l'art társulat Realista dráma című jelenetéből lettek volna átültetve. Mindenki nagy élet igazságokat mesél, vagy nagyon elvont tartalmuk.

A zene akárcsak a Homárnál, itt is inkább zaj.

Az operatőri munka pedig érdekes, váratlan szögekből veszi fel a látottakat. Néha szuper közeliikkel az arcokat emeli, máskor meg messziről vett totálokkal dolgozik.

Maga a tanulság, hogy a tetteidnek van következménye, ezzel a szürrealista thrillerrel egy nagyon jó beszélgető téma. Csakhogy a film nem valami mindenkinek. Ha láttad a rendező korábbi munkáit, s tetszett, akkor egy próbát érdemes tenni az Egy szent szarvas meggyilkolásával. Mások pedig messzire kerüljék el ezt az alkotást, mert hülyét fognak tőle kapni.

 

Értékelés:85%

Ezt figyeld:-A nyitójelenetben egy valódi nyitott szív műtétet láthatunk

-Martin minden egyes pillanatát, főleg a spagettis jelenetet

-Steven bizarr szexuális életét

-Steven elmondja fiának egy titkát

A Fantomszál élménybeszámoló

Avagy egy s*ggfej művész szerelme

KOSZTÜM PORNÓ

Phantom Thread Movie Poster

A Fantomszál az idei Oscaron 6 jelölést kapott. Vajon megérdemelten?

A történet szerint Reynolds Woodcock brit úri szabó, aki egy hétvégi kiruccanás során találja meg múzsáját az 1950-es évek végén. Woodcockhoz királynők, örökösnők, és idős úriasszonyok járnak. Fantasztikus kreációi bátorságot öntenek a félénkekbe, az előnytelen külsejűek pedig szépnek érezhetik magukat. Aki viszont dűlőre akar jutni vele, úgy érezheti, mintha egy fasszista hadsereggel kell megküzdenie: tehetséges ember, számos téren szinte legyőzhetetlen, ugyanakkor finnyás, egoista és teljesen kiismerhetetlen. A nővérével él együtt, otthonuk van, pedig rend van, s rengeteg szabály. Egy szép napon megismerkedik Almával, a kelet-európai bevándorlóval, a nő feldúlja az eddigi szépen berendezett életüket. Még pedig a szerelem erejével.

A Fantomszál egy érdekes film. A történet egy megszállott emberről szól. Teljesen beleéli magát a munkájába. A reggelizésnél még a legapróbb zaj is felidegesítheti. Figyel a legapróbb részletekre is. Valamint rendkívül hiú, minden reggel hosszú perceket eltölt a tükör előtt. Ezt az antipatikus, ám mégis mesteri művészt remekül hozza Daniel-Day Lewis. Nem véletlenül jelölték Oscarra. Ráadásul ez a színész utolsó filmje.

A kapcsolata testvérével jó viszonyban telt. A nő már elfogadta Reynold minden napi fura szokásait. Ő felel az adminisztrációért, valamint az öccse lelki nyugalmáért. Lesley Mamville jó alakítást tesz le, jelölték is Oscarra, azonban akit én nomináltam volna az Vicky Krieps.

Alma egy magát csúnyának tartó nő, s Woodcock azáltal, hogy a múzsájává teszi, végre szépnek látja magát. Szeretne eljárni, táncolni, ám Reynolds nem engedi el. A szigorú szabályokat nehezen tudja betartani, kezdetben konfliktusba kerül Cyrillel. Később együtt viselik a gondját a férfinak, amikor megbetegszik. A vacsora jelenet a spárgával egy nagyon erős pillanat.

A zene szép, de roppant irritált, hogy állandóan szólnia kellett neki. A főzős jelenetnél mondjuk egy jó téma ment.

A kosztümök pedig elképesztően gyönyörűek. A jelölés megérdemelt, valószínűleg meg is nyeri.

A rendezést is jelölték, de ez egy iparos munka volt Paul T. Andersontól. Ugyanis ez egy tipikus brit környezetben játszódó dráma.

Maga a romantikus szál pedig érdekes. Alma csodálatosnak érzi magát Reynolds mellett, azonban utálja, hogy a férfi a munkájába menekül. Azonban a múzsa állapota imponál számára, ezért teszi azt, amit a film során, amit tesz. A spoiler miatt nem mennék ebbe bele.

A film legnagyobb hibája hogy lassú, s hosszú. A 130 perces játékidőt éreztem. Nem azt mondom, hogy unalmas, hanem az hogy vontatott. Itt nem pörögnek a dialógusok, itt a legapróbb gesztusnak is jelentése van.

S mi az a fantomszál? A viktoriánus időkben a varrónők éjjel-nappal dolgoztak nyomorúságos körülmények között a manófaktúrákban. Ez lelkileg, fizikailag és érzelmileg is kimerítette őket. Miután hazaértek, otthon is ugyanazokat a mozdulatokat végezték öntudatlanul, mint a robotok: fantomszálakkal varrtak.

A filmet a művész film kedvelőinek ajánlom, ők jobban fogják értékelni ezt a művet. Előzetesként a Szólíts a nevedent hoztam, ami egy lírai romantikus drámának tűnik, két homoszexuális férfiról szól, akik zsidók.

 

Értékelés:80%

Ezt figyeld:-A spárgás jelenetet

-A főzős jeleneteket

A legnagyobb showman élménybeszámoló

KÉSZ CIRKUSZ!

The Greatest Showman Movie Poster

 

Hugh Jackman szerelemprojektje volt a Legnagyobb showman című film. 2009 óta vágyott rá, hogy elkészüljön a mű. A Nyomorultakban nyújtott alakítása után, a stúdió támogatta a tervét.

A történet szerint P.T. Barnum egy szegény sorsból származó gyerek. Felnőtt korában egy gazdag családból származó nővel él boldog házasságban s két kislányával. Kirúgják csinovnyik állásából, s mikor hazaér egy váratlan ötlete támad. Egy színházban akar fellépni egy csapatnyi különleges emberrel, akik között törpék, óriások, tornászok, táncosok, egy szakállas nő, illetve a szokásos fura szerzetek vannak. A különleges társulat fellépése se hétköznapi. A Barnum cirkusz bevonul a történelembe, mint a leglátványosabb spektátum. A családdá kovácsolt csapat, a műsorszámuk pedig olyan, ami egyedülálló és megismételhetetlen.

Engem elsőként nem fogott meg a film története, de az előzetese meggyőzött, hogy megtekintem. S azt kell, mondjam, hogy nem bántam meg. Sok kritikus a miatt húzta le a filmet, hogy rendkívül naiv és buta a story. Ez egy szívet melengető meseszerű dráma. A tanulság is tocsog a nyáltól.

Ezektől eltekintve a Legnagyobb showman egy érzelmes, s frenetikus alkotás lett. Ha túl tudsz lendülni az apróbb logikai bakikon, akkor remekül fogsz rajta szórakozni. Hugh Jackman az Isten is táncolni s énekelni teremtette. Látszik rajta, hogy élvezte a forgatást. Sajnos nem kapta meg a Golden-Globe díjat a legjobb férfi főszereplő musical/vígjáték kategóriában. Barnum feleségét Michelle Williams játszotta, aki szintén remekel. Zac Efron meglepett, mert jól hozta a ficsúr, úri fiú figuráját. A románca a trapéz táncos lánnyal egy nagyon szép szerelmi szál volt. Zendaya alakította ezt a csajt, akivel a gazdag társadalom került szembe. Főleg a srác szülei. A közös jelenetük zseniális lett. Rebecca Fergusson egy opera énekesnőként egy totál fölösleges szál volt.

De amiről a legfontosabb beszélni a dalok, s a koreográfia lélegzetelállító. Pozitív életszemlélet, csillogó szemű naivság árad belőle. Napok óta hallgatom a soundtracket, ami tele van fülbemászó zenével.

A látvány roppant korhű, s nekem bejött ez a stílusa. Leginkább a nyitánynál, ami visszarepít minket a múltba.

A Legnagyobb showman egy igazi gyöngyszem, ami egy szívet melengető darab volt. Akik szeretik a musical filmeket, azok tegyenek vele egy próbát.

 

Értékelés:80%

Ezt figyeld:-A nyitányt, mintha csak egy múltbeli filmet néznénk

-This is me dalt, a film legszebb csúcspontja

-Rewrite the star dal, Zendaya s Efron páros táncát

Insidious-Az utolsó kulcs élménybeszámoló

INSIDIOUS-AZ UTOLSÓ KULCS

insidious_the_last_key.jpg

A Paranormális jelenségek franchise mellett az Insidious a Blumhouse Productions legnagyobb fejős tehene. Az első rész 2010ben érkezett, a rendező James Wan volt. A magyar piacot teljesen elkerülte, azonban egy remek horrorfilmet kaptunk. A második részt szintén Wan dirigálta, s egy korrekt folytatást kaptunk. A harmadik fejezetet Leigh Wannel hozta a tető alá, aki az egyik szellemvadászt alakítja a filmben. Egy jó prequel kerekedett ki belőle. Idén pedig itt a negyedik rész az Utolsó kulcs alcímmel.

A történet szerint az 1950-es években járunk, Elise már gyerek korában látta a túlvilági lényeket. Apja egy szadista állat, aki börtönőrként dolgozik. A büntetések megviselték Eliset, ráadásul a családi házuk a fegyház közelében van. Anyja tragikus körülmények között elhunyt, az apjával marad ő s az öccse. 2010-ben járunk Elise médiumként tevékenykedik, Specs és Tucker a technikai zsenik segítik a munkáját. Ted Garza felhívja őket, s azt mondja a nő gyerekkori házába költözött, ahol hemzsegnek a szellemek. A trió azonban olyan borzalmakat talál, amire maguk sem gondoltak.

Ez a film sokkal inkább egy családi tragédia, mintsem egy horror film. Ne értsétek félre, ez egy para alkotás, de nem az ijesztgetésen van a hangsúly. A főszereplőnő Lin Shayne jól alakította a megtört idős nőt. A többi szereplő oké alakítást nyújt. A két tech zseni figurája nem lett idegesítőre írva. Az utolsó kulcs bővelkedik fordulatokban, erre a spoiler miatt nem térnék ki rá.

A Kulcs démon is egy ötletes és ijesztő lény volt. Az univerzumbővítés egy jó dolog, s a további folytatások lehetőségét veti fel.

Akik szerették az előző epizódokat azok nyugodtan tegyenek vele egy próbát. Az Insidious franchise az ékes bizonyítéka annak, hogy van értelme a horror folytatásoknak, ha jó kezekbe kerül a mű.

 

Értékelés:70%

Három óriásplakát Ebbing határában

Három óriásplakát Ebbing határában

 three_billboards_outside_ebbing_missouri_ver3_1.jpg

Martin McDonagh legújabb filmje, a Három óriásplakát Ebbing határában című fekete komédiája 4 Golden Globe díjat zsebelt be. Az Oscaron pedig 7 jelölést kapott.

Mildred Hayes kibérel az ebbingi határon három óriásplakátot. „Megerőszakolták, miközben haldoklott. Még mindig nem tartóztattak le senkit. Miért Willoughby rendőrfőnök?” -állnak ezek a szövegek rajta. Ugyanis lányát Angelát meggyilkolták, s a bánatát és csalódottságát szeretné ezzel kifejezni. A gyilkos pedig továbbra is szabadon járkál, talán most is az új áldozatát kapja el. A rendőrfőnök látszólag nem törődése bosszantja Mildredet. A néger verő járőr pedig nem helyeseli a nő cselekedetét. A rendőrség és Mildred pár harca pedig megosztja Ebbing lakóit. Mildred cselekedetei felborzolják a kedélyeket.

Martin McDonagh író-rendező ismét remekül egyensúlyozik a fekete humor s a drámaiság között. A bosszútól fűtött anya azzal, hogy kiteszi a hirdetéseket felhergeli a városlakók véleményét. A rendőrfőnök nagy tiszteletnek örvend, nehezen viseli, hogy Mildred hadjáratot indított ellene. A nő cselekedetei nehezen érthető meg, hogy miért ennyire erőszakos. A Molotov-koktélos akciója pedig nem várt következményekkel jár.

A rendőrfőnök rákos betegsége összetöri őt, ezért is lesz öngyilkos. Ez után a város a nőt vádolja azzal, hogy az ő plakátjai vezettek oda, hogy megölte magát. Woody Harrelsont még nem láttam ennyire zseniálisan játszani. Ő jobban megérdemelné a mellékszereplői Oscart.

A színészek remek munkát végeznek. Frances Macdormand lenyűgöző alakítást nyújt. Nem véletlenül kapta meg a Golden-Globet, a legjobb női főszereplő dráma kategóriában. Valószínűleg az Oscart is bezsebeli. Sam Rockwell szintén nyert a Globe-on, a legjobb férfi mellékszereplő díjáért. Az ő karaktere egy nagyon érdekes figura, aki hatalmas változáson megy keresztül. A film elején még egy idióta barom, aki idős anyjával él együtt, s agresszív módon hallgatta ki anno egy fekete embert. Miután balesetet szenved, magába fordul.

Itt van még Lucas Hedges, aki Mildred fiát játssza. Az anyja viselkedése ő rá is hatással van. A suliban cikizik is emiatt.

Peter Dinklage is játszik egy rövid szerep erejéig. Segítő szándékkal fordul Mildred felé, s még képes is hazudni miatta.

A forgatókönyvet is jelölték, s ez joggal meg is nyerhetné. Jól táncol a humor és a dráma vékony jegén. A káromkodások beszólások (amik roppant frappánsak amúgy) mellett jól megférnek a könnyfakasztó dialógusok. Nem mellesleg az érzelmekkel is jól bánik a Három óriásplakát. Vannak szívszorító pillanatok, mint például amikor a rendőrfőnök öngyilkos lesz.

A film zenéje oké, én nem igazán értem az Oscar-jelölést.

Apróbb negatívum, hogy én hosszúnak éreztem ezt a közel két órás játékidőt. Egy picit lehetett volna feszesebb.

Végső soron mindenkinek ajánlani tudom ezt a remekül sikerült alkotást.

Értékelés:90%

Ezt figyeld:-A rendőrfőnök öngyilkosságát

-Az őz és Mildred találkozása plakátok alatt

-A plakátos srác sorsát

-A törpe és Mildred „randiját”

Még mindig álmodnak az androidok elektromos bárányokkal?

(SPOILERES)

blade_runner_twenty_forty_nine_1.jpg

Riddley Scott filmje a Szárnyas fejvadász a science fiction meghatározó darabja. A film 1982ben készült, s a mozipénztáraknál megbukott. Elsősorban azért, mert a nézőknek új volt ez a lassú, elvont filozofikus történet mesélés. Másrészt Harrison Ford unott, fahangú monológja is rossz volt. Az 1990es években a bővitett verzió jött ki VHSn. Majd a 2000es években a Final Cut, ami a legjobb verziója a filmnek. Amellett, hogy digitálisan felújitották a filmet,a vége is más értelmezést kapott. A folytatásra azonban sokáig kellett várni. Riddley Scott 2014ben döntötte el, hogy a kész forgatókönyvvel elkészíti a filmet. Azonban a rendezést nem tudta elvállalni az Alien Covenant miatt. Az executive produceri feladatokat látta el. A film direktora az Oscar díjra jelölt Dennis Villneau lett, aki az utóbbi időben egyre jobb filmeket rendezett, legyen szó a Fogságbanról,a Sicarioról vagy az Érkezésről. A főszerepet az Oscar díjra jelölt Ryan Gosling kapta, de a további szerepekben az Oscar díjas Jared Leto,Robin Wright, Ana de Armas, Dave Bautista. A legfontosabb figura Rick Deckard szerepe kérdéses volt. ugyanis Ford ki nem állhatta a Szárnyas fejvadászt. A forgatókönyv pedig tetszett neki, így elvállalta a szerepet.

 

SPOILER ALERT! Ha nem láttad a filmet, akkor itt hagyd abba az olvasást, s térj vissza miután megnézted.

 

A történet szerint 2049ben járunk, ahol újra gyártják a replikánsokat. Ezek már jóval kezelhetőbbek, mint az elődjeik. A régi tipusú Nexus 6osoksat vadásszák, a vadászokat Szárnyas fejvadásznak hívják. K.D. ügynök is egy ilyen fejvadász, egyik munkája során egy megdöbbentő nyomra bukkan. Egy női holttestet talál, aki egy replikáns volt. Azonban halála előtt életet adott egy gyereknek. Wallace a replikáns gyáros megakarja találni, hiszen így tökéletesítheti a művét. Eközben K.D. nyomoz tovább, Las Vegasban pedig megtalálja az eltűntnek hitt Rick Deckardot. K és Deckard együtt próbálják meg válaszolni a felmerült kérdések.

Ahogy fentebb írtam, megint egy erős forgatókönyvet dobtak össze. A szkriptért a Logan forgatókönyv írója Micheal Green felelt, aki ismét jó munkát végzett. Ez volt az oka, hogy Ford elvállalta a szerepet, mert emiatt fügött, hogy visszatér-e?! Ugyanis a színész utálta az eredeti filmet, mert rosszul jött ki Scottal a forgatás alatt.

Az pedig különösen tetszett, hogy a film nem akar mainstream lenni. Sokaknak ez nem tetszett, emiatt is bukhatott meg a film. Ugyanis nem fürödtek a dollár milliárdokban. Például rögtön az a fordulat, hogy ki a replikáns gyermek. Én is bevettem, hogy ő az. Azonban amikor kiderült, hogy nem ő lett az, teljesen összetörik. A kiválasztott pedig az emlék gyáros nő, aki a replikánsoknak készít emléket.

A színészek remekül alakítanak. Ryan Gosling fantasztikus volt, ahogy ezt a vér profi ügynököt hozta. Ahogy kiderül számára hogy ő lehet a kiválasztott, akkor új életet kaphat. Az akció jelenetekben fergetes volt, bár nem sok volt belőlük. A korábbi élete a nyomozásokra és a saját fajának gyilkolására épült. Ez egy nagyon durva jövő képet vetít elénk. Főleg, hogy a szuper szexi barátnője egy hologram. Ez a rész a Hatodik napon szex hologramja áthallás bekeverve a Nő című scify romantikus filmmel. Ana de Armas egy gyönyörű lányt játszik, akinek a szexjelenete Ryan Goslinggal egy igazi what a fuck pillanat volt.

Jared Leto mint Wallace a replikáns gyáros egy jó gonosz figura. Szeretné tökéletesíteni mesterművét, ezért akarja megtalálni a gyermeket. Magára egy fajta istenként tekint, hiszen ő indította be újra a replikáns gyártást. Azonban a karakter bármennyire volt jó, túl keveset szerepelt. Jared Leto method actinges bulvár hisztije, szerintem már túlzás. Most komolyan azért kellett ez a kontaklencsével való vakítattás fölösleges marhasság volt. Mert a karakter látott, ha bekapcsolt egy gombot, s repkedő kavicsok segítették őt. Dave Bautista egy Nexus 6os replikáns játszott, aki elrejtette a női holttestet. A jelenete Goslinggal egy tök jó kis zúzda volt. A drámaisságot is jól át tudta adni. Robin Wright egy replikáns rendőr főnököt alakított, aki a rendszer része, ezért akarja elsőnek megállítani a nyomozót. Egy cameo erejéig felbukkan Barkhad Ahbdi, aki egy fekete piacos alakít játszik.

Harrison Ford végre jó volt, s nem unottan játszott. A drámai szálat átérezhetően adta elő. Azonban Deckardről továbbra se lehet, biztosan tudni hogy ember vagy replikáns. Bár ebből a szempontból lényegtelen, az a fontos, hogy ő az apja a kiválasztott gyereknek. A közös jelenete Kával jó volt, főleg ahogy egymásnak esnek. A film végén pedig amikor újra találkozik a lányával az gyönyörű pillanat volt. Ezt a filmet anyámmal néztem, akinek nem jött be ez a befejezés. Nem értette mi lett a beígért replikáns lázadással. A sztori nem tetszett neki, a többi azonban igen. De hát ez hardcore science fiction.

Ugyanis a film nem könnyíti meg a néző dolgát. Nem rág mindent a szánkba, s ez nekem tetszett, hogy hagyja gondolkodni az embert.

Azonban van egy apróbb negatívum, mert baromira hosszú. 165 perces, s nem az a baj, hogy unalmas, mert nem az;csak az hogy embert próbáló a hossza. Az atmoszféra remek, a neo noiros helyszínek bámulatosak. A szett dizájn nagyon szép, s jól vegyítik a futurisztikus elemeket, a valódi dolgokkal. Az operatőri munka pedig szemkápraztató, Roger Deakins végre megérdemelné az Oscart. Ahogy a lassú jelenetekben végig megy a kamera a városokon az zseniális. Főleg, annál a résznél amikor K sétál a vegasi szoborparkba. Ehhez pedig a dobhártya szaggató zene is hozzátesz. A vizuális effektek pedig jól néztek ki, a film végén felbukkanó karakter pedig egy technikai csoda volt.

A 3D pedig jó volt, megérte a plussz felár. Hozzáadott a filmhez, hiszen be vont a filmbe. A filmet Budapesten forgatták, s egyes helyszíneken meg is látszik ez. S van egy jelenet, ahol az első film magyarul pofázó szárnyas fejvadásza új fent anyanyelvünkön dumál.

A Szárnyas Fejvadász 2049 egy erős folytatás lett, hossza tényleg húgy hólyag gyilkos, úgy hogy ne igyál előtte semmit. Akinek tetszett az első rész az mindenképp nézze meg a folytatást. Ha nem, akkor messze kerüld el, mert hatalmasat fogsz koppani. Amúgy a moziban én voltam aki a legfiatalabb volt, ugyanis ez nem a tizenéves pláza picsák s izomagyú pasikájuk kedvenc filmje lesz. Nekik a Transformers 5 a megfelelő blockbuster film.

 

Értékelés:95%

Ezt figyeld:-A nyitányt

-A Las Vegasi sétát a szoborparkban

-Ford és Gosling búnyóját Elvis Presley hologramja előtt

2017es film évem

2017es évösszegző:

Top 3 legrosszabb film:

1.:Emoji a film 

  The Emoji Movie Movie Poster

2.Kaptár Az utolsó fejezet

 resident_evil_the_final_chapter.jpg

3.Körök,Fűrész Újra játékban

rings_ver2.jpg jigsaw.jpg

 

Top 5 legrosszabb jelenet:

1.:Rommá vágott akciók-Kaptár Az utolsó fejezet

Képtalálat a következőre: „resident evil final chapter action scene”

2.:Könyvtáras jelenet-Bye bye man

 Képtalálat a következőre: „bye bye man library”

3.:Helikopteres baleset-A sötét ötven árnyalata

Képtalálat a következőre: „fifty shades of dark helicopter”

4.:Superman feltámadása-Az Igazság Ligája

Képtalálat a következőre: „superman mustage”

5.:”Nézzen a tojásba” -Alien:Covenant 

Képtalálat a következőre: „alien covenant look the egg”

 

Top 3 legnagyobb csalódás:

1.:Hóember

snowman_ver2.jpg

2.:Valerian és az ezer bolygó városa 

valerian_and_the_city_of_a_thousand_planets_ver2.jpg

3.:Alien:Covenant 

2017_alien_covenant_4k-1280x800.jpg

 

Top 3 legnagyobb meglepetés:

1.:Kong Koponya sziget

Kong: Skull Island Movie Poster

2.:Ghost in the shell

ghost_in_the_shell_geisha_4k-1280x800.jpg

3.:Pókember Hazatérés

 spiderman_homecoming.jpg

 

Top 3 legjobb csak dvd/bluray megjelent film:

1.:Homok alatt

Under sandet Movie Poster

2.:A boncolás

The Autopsy of Jane Doe Movie Poster

3.:Chucky kultusza

 Képtalálat a következőre: „cult of chucky”

Top 5 akciójelenet:

1.:A lépcsőházas bunyó

Képtalálat a következőre: „atomic blonde fight scene”

2.:A sípályás jelenet-Kingsman:Aranykör

Képtalálat a következőre: „kingsman 2 skii”

3.:A finálé-Wind River Gyilkos nyomon 

Képtalálat a következőre: „wind river shooting scene”

4.:Menekülés a római katakombákon át-John Wick 2.felvonás

Képtalálat a következőre: „john wick 2 roman scene”

5.:Rey és Kylo kontra a testőrség-Star Wars:Utolsó jedik

 Képtalálat a következőre: „rey vs body body guards”

Top 5 jelenet:

1.:A farmos jelenet-Logan

 Képtalálat a következőre: „logan farm scene”

2.:Séta a szoborparkban-Szárnyas fejvadász 2049 

Képtalálat a következőre: „blade runner statue”

3.:Migel elénekli a dalt Coconak -Coco

Képtalálat a következőre: „coco miguel song”

4.:A lezárás -Élet 

Képtalálat a következőre: „life movie ending scene”

5.:A nyitójelenet- AZ

Képtalálat a következőre: „it opening scene”

 

Top 3 férfi alakítás:

1.:Hugh Jackman-Logan 

Képtalálat a következőre: „hugh jackman logan”

2.:Bill Skarsgaard-AZ,James Macavoy-Széttörve 

Képtalálat a következőre: „it” Képtalálat a következőre: „james mcavoy split”

3.:Cassey Affleck-Régi város

 Képtalálat a következőre: „casey affleck manchester by the sea”

Top 3 női alakítás:

1.:Elizabeth Olsen-Wind River Gyilkos nyomon 

Képtalálat a következőre: „wind river eli”

2.:Nicole Kidman-Egy szent szarvas meggyilkolása, Csábítás 

Képtalálat a következőre: „nicole kidman sacred deer” Képtalálat a következőre: „nicole kidman csábítás”

3.:Sigorney Weaver- Szólít a szörny

Képtalálat a következőre: „sigourney weaver monster call”

 

Top 25 legjobb film:25.:Annabelle 2.:A teremtés ; mert jól folytatja a Démonok között filmes univerzumot. Félelmetes előzmény film, ami jól összeköti az első résszel. 

annabelle_creation.jpg

24.:Atomszőke ; mert jó korképet ad az NDK és NSZK kettéosztotta Berlinről, hogy mindenki ügynök volt. Charlize Theron még mindig jól tudja szétrúgni mások hátsóját, James Macavoy pedig szórakoztató egy seggfej. Ja s az év akciójeleneteit tartalmazza.

Atomic Blonde Movie Poster

 

23.:Tűnj el! ; mert amellett, hogy vicces és para, még elgondolkodtató is tudott lenni. A kritika nagyra értékelte,nekem csak egy nagyon jó film.

Get Out Movie Poster

22.:anyám! ; mert egy megviselő filmélmény, telis tele szimbólumokkal s egy sokkoló jelenetsorral, amit soha nem fogsz elfelejteni. Film esztétáknak kötelező, de idegzet s gyomor azért kell hozzá.

mother_ver3.jpg

 

21.:Lego Batman a film ; mert rengeteget nevettem rajta. Rendkívül kreatív, a Batman és pop kulturális utalások elképesztőek. Illetve a kötelező tanulság sem maradhat ki! Meg az a főcím, az év legvicesebb főcíme!

 lego_batman_movie_ver12.jpg

20.:Egy szent szarvas meggyilkolása ; mert Yorgos Lantimos egy pszihológai thriller remekmüvet alkotott. Feszengő, kínos és egyszerre nyomasztó. Fantasztikus bosszúfilm, Kidman és Farrel pedig remek párost alkotnak.

 killing_of_a_sacred_deer.jpg

19.:Széttörve ; mert M.Night Shayalaman visszatért! Feszült, izgalmas thriller, James Macavoy félemetesen erős alakításával, Anya Taylor Joy pedig egy született tehetség. S persze a film végi csavar, ami zseniális.

 

18.:Thor Ragnarök ; mert Taika Waititi nemcsak a független filmekhez ért, hanem a blockbusterekhez is. Egy kínos humorú, már-már paródisztikus akció film, az egyik legpoénosabb Marvel film!

thor_ragnarok.jpg

 

17.:Galaxis őrzöi volume 2. ; mert egy jó folytatás lett. A humor még mindig remek, bár néha a drámai jeleneteket letompítja. Fantasztikus látvány, ütős akciók, Drax a pusztító eddigi a Marvel egyik leghumorosabb karaktere lett.

guardians_of_the_galaxy_vol_2_2017-1280x720.jpg

16.:Kingsman Az aranykör ; mert bár közel se annyira jó mint az első rész, nincs miért szégyenkeznie. Még mindig menő, stílusos, s a karakterek imádnivalóak. Sir Elton John jó hogy itt van,de kicsit fölösleges is azért. Ja, s persze Country road take me home!

 kingsman_the_golden_circle.jpg

15.:Régi város ; mert Cassey Affleck megérdemelte az Oscart. Michelle Williams nem sokat szerepel, de élete alakítását nyújtja. A flashback pedig egy igazi gyomros. Súlyos filmélmény, ami után elszomorodsz te is.

manchester_by_the_sea_5k-1280x720.jpg

 

14.:A viszkis ; mert szórakoztató filmet forgatni egy bűnözőről merész dolog, azonban Antal Nimródnak sikerült. Akciódús, vicces, s száz százalékig magyar. A rendőrfőnök pedig hatalmas figura, a szó átvitt és szoros értelmében is.

Képtalálat a következőre: „a viszkis”

 

13.:Némasság ; mert Scorsesse egy erős filmet alkotott. A színészek jól alakítan. főleg Andrew Garfield. Sajnos az Oscaron csak egy díjra jelölték, azt se kapta meg. Ez se egy könnyen emészthető film, de megéri megnézni. 

Silence Movie Poster

 

12.:Szólit a szörny ; mert kiválóan adaptálja Patrick Ness regényét. Látványos és érzelmes fantasy dráma. Liam Neeson mint beszélő fa remek casting. Sigorney Weaver pedig élete alakítását nyújtja. 

monster_calls.jpg

 

11.:Coco ; mert a Pixar megint egy könnyfakasztó filmet tett le az asztalra. Csodaszép animáció, szeretnivaló karakterek.

 coco_2017_animation_4k-1280x720_2.jpg

10.:Élet ; mert sokan Alien copyként tekintenek rá, nekem mégis bejött. .A lény szépen legyilkolja a főhősöket. S az év legerősebb fináléja!

Life Movie Poster

 

9.:Majmok bolygója Háború ; mert egy tökéletes lezárása egy tökéletes trilógiának. Az animáció csillagos ötös, Andy Serkins pedig Oscart érőt alakít.

 caesar_war_for_the_planet_of_the_apes-1280x720.jpg

8.:AZ ; mert egyszerre volt para horror film s ifjúsági kaland film. Bill Skarsaard frenetikus alakításával. A tini szereplők közt pedig remek a kémia.

 it_xlg.jpg

7.:Star Wars Az utolsó jedik ; mert egy bátor és megosztó darab lett. Luke Skywalker még mindig „erős” karakter, Mark Hamill pedig fantasztikusat játszik.

 star_wars_the_last_jedi_4k-1280x720.jpg

6.:Logan ; mert egy kegyetlen, véres, drámai akció film lett. Jackman és Stewart pedig Oscar jelölést érdemelnének.

 Logan Movie Poster

5.:Dunkirk ; mert Nolan egy feszült, s izgalmas filmet alkotott. Tom Hardy szemei pedig továbbra is remekelnek.

 dunkirk_1.jpg

4.:Szárnyas fejvadász 2049 ; mert egy méltó folytatást kaptunk. Az operatőri munka gyönyörűa zene fantasztikus s a látvány szemkápráztató. A hangulat pedig hihetlenül erős.

 blade_runner_twenty_forty_nine_1.jpg

3.:Wind River Gyilkos nyomon ; mert egy True Detective szerű krimit kaptunk. Lassú, erőszakos, s filozofikus gondolatokat tartalmazó film. Az év egyik legkegyetlenebb akció pillanatával.

 Wind River Movie Poster

2.:A vörös teknős ; mert Micheal Duduk Dewitt animációs filmje lírai mestermű. A képi világ csodaszép, a zene kiválóan illik alá. A némafilmes eszközök pedig elgondolkodtatóvá teszik, bár nem rág mindent a szánkba.

 The Red Turtle Movie Poster

1.:Nyomd bébi nyomd! ; mert Edgar Wright egy pörgős, akciódús és stílusos filmet tett le az asztalra. A színészek jó alakítást nyújtanak, a szerelmi szál cuki, s sajnos valószinűleg utoljára látjuk Kevin Spaceyt. A zenére vágott akció jelenetek ötletesek. A Szörny Rts beszólás pedig az év legpoénosabb szövege. A zenei felhozatal pedig változatos.

baby_driver_1.jpg