Filmhaver

Creed II. élménybeszámoló

2019. január 28. - Vollai Martin

CREED 2.-MÉG MINDIG APOLLO FIA

creed_ii_1.jpg 

1976-os Rocky hatalmas anyagi és kritikai siker lett, így a folytatások jöttek. 2015-ben átadták a staféta botot Adonis Creednek. Idén pedig itt a második epizód.

 

Az első Rocky film potom pénzből forgott, s a többszörösét hozta be a kasszáknál. Immáron 42 éve hozza Balboa karakterét. A 2015-ös Creed-Apolló fia pedig nem várt meglepetés volt. Így a folytatásra nem kellett sokat várni.

 

A történet szerint Adonis Creed hosszú idő óta a nehézsúlyú világbajnok. A srác magánélete boldog házasságban telik szerelmével. Eközben a hideg Ukrajnában egy ifjú boksz bajnok sorra győzi le ellenfeleit. Ő nem más, mint Viktor Drago, annak az Ivannak a fia, aki halálra verte Apollót a ringben. A hegy méretű orosz kihívja Creedet, aki némi vonakodás után elvállalja a meccset. Az edzéshez nem akar Rocky asszisztálni, mert annak idején a karjaiban halt meg az apja. A meccs pedig balul sül el, Dragot diszfalikálják. Ezután megszületik Creed gyermeke, aki örökli anyja betegségét. A srác maga alatt van, egyrészt lánya hátrányos helyzete miatt. Másrészt, mert a meccs kimenetele nem úgy alakult, ahogy gondolta. Összeszedi magát, s ezennel Rocky pártfogásával felkészül, hogy megvédje a bajnoki övét, az apja örökségét és a méltósságát.

 

Sajnos a hazai forgalmazónak, a magyar premiert novemberről januárra módosították. Ez érthető, hogy egy jobb őszi héten nem akarták behozni. Így egy kevésbé erős januári kezdéshez jobban passzol. A másik, ami miatt haragszok a forgalmazóra, a Fórum Hungaryra hogy mi a málhás szamár hátáért nem tudnak egy retkes feliratos kópiát behozni a mozikba?  Hallgathatjuk a borzalmas magyar szinkront. Ami alaposan elvett az élményből. Az nem zavarta őket, hogy vannak olyan nézők, akik hozzám hasonlóan ilyen sznobok, hogy eredeti nyelven akarnak szórakozni? Ez nem teljesen értem. A Bohém rapszódiához tudnak hozni, mert azt rengetegen megnézik. De könyörgöm! Ez egy Rocky film, nem hozz annyi nézőszámot, mint mondjuk Aquaman vagy a fent említett csodálatos alkotás.

 

Ennyit a rage timeről! Térjünk ki a Creed második részére! Nyilvánvaló, hogy az első rész szintjét nem fogja elérni, de rohadt szórakoztató lesz. A rendező csere pedig érződik. Ezúttal Steven Caple Jr. kezei közé került a projekt. Az akció részek nem vágatlan jellegűek, mint a Creedben. De a dinamikája az ütéseknek érezni lehetett. A drámai részek pedig szépen lettek kibontva. Adonis továbbra is apja öröksége árnyékában van. A szerelmi élete új irányba ment, azzal hogy nemcsak az ő, hanem barátnője karrierje is fel felé ível. A nyakukba szakadt hírnév mindkettőjükre ránehezedik. Amikor pedig lányuk is megszületik, a szülői gondok is megjelennek. Creed szelleme belengi a filmet, sokszor visszautalnak a Rocky IV-re. A meccs kimenetele súlyosan megviseli őt, de nem hagyja magát. Az edzős montázsok ezúttal is epikusak. Bár az kicsit megmosolyogtató, hogy a sivatag közepén van egy edzőterem. A film fordít időt a negatív figurákra. Ivan Drago múltja egy szívbe markoló háttér történet. Elvesztette mindenét, s a jég hideg Ukrajnában edzi fiát. Szeretné, ha a gyereke visszahozná a régi fényt a családja életébe. Viktor pedig egy bivaly erős állat, azonban belül a megfelelési kényszer szétmarcangolja. Apjának is bizonyítani szeretne, anyjának pedig a szeretetét szeretné elnyerni a bajnoki öv mellett. Rocky pedig a fiával kapcsolata megromlik, így próbál újra közel kerülni hozzá. Látni rajta, hogy félti Adonist, mert apjaként gondoskodik róla, illetve Adonis iránti bűntudata miatt nem akarja ringbe küldeni. A dráma kicsit helyenként túl lett tolva.

 

A színészi játék jó volt. A régi karakterek továbbra is hozzák a megszokott minőséget. Drago anyuka úgy nézett ki mintha frissen szökött volna a viaszmúzeumból. Dolph Lungren pedig meglepően erősen játszott. Viktort pedig egy román bokszoló alakította, aki zseniális volt.

 

A mozis előadásról egy kicsit. Premier napon néztem, a közönségben volt egy anyuka meg a 8-9 éves gyereke, aki az előzetesek alatt végig rohant a székek között. Idegesített, de végül leült a hátsójára, s kussban maradt.

 

Értékelés:80%

 

Ezt figyeld:-Brigitte Nilsen cameoját

-A magyar szinkront borzalmas

-Az edzős montázsokat

A bejegyzés trackback címe:

https://filmhaver.blog.hu/api/trackback/id/tr1614593062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.