Filmhaver

Bosszúállók:Végjáték (Spoileres) élménybeszámoló

2019. június 19. - Vollai Martin

ITT A VÉGE!

 avengers_endgame_4k_8k_2-3840x2160.jpg

A Marvel Filmes Moziverzum egy nagy fejezetet zár le a Végjátékkal. Vajon sikerült-e az elvárásokat megugrani? Spoileres élménybeszámolómból kiderül!

 

2008ban indult útnak a Marvel Filmes Univerzuma a Vasember című alkotással. Azt ezt követő 21 alkotás mind mai alanyunkhoz vezetett el. Ezúton hívnám fel a figyelmet, hogy innentől már spoileresen fogok írni a filmről.

 

MINDEN ODA

 

A történet szerint Thanos végre beteljesítette őrült tervét, egy csettintéssel kiirtotta az univerzum felét. A Bosszúállók azonban ezt nem hagyják annyiban, s a megmaradt tagok élükön a frissen csatlakozott Captain Marvellel meglátogatják a Kertben. Itt rajta ütnek a visszavonult titánon, s számon kérik tette miatt. Ő azonban nem érti, miért nem hálásak, hogy végre bőségben élhetnek. A köveket már elpusztította, így Thor dühében a Vihartörővel lecsapja a fejét. Ugrunk öt évet az időben. Mindenki másképp dolgozza fel a feldolgozhatatlant. Natasha a még aktív csapat tagokat menedzseli Steve-vel, amikor váratlanul megjelenik Scott Lang. A Hangya a kvantum világban ragadt, ám visszatért a jelenbe. Egy tervet készít, hogy egy időgép segítségével képes lennének visszaszerezni a köveket. Ehhez először Tony tanácsát kérik ki, aki elküldi mivel ő már édesapa lett. Ezután Hulkhoz fordulnak, aki bár okos, de nem tudja megoldani az időugró melót. Végül Tony meggondolja magát, s elkészíti a gépet. Miután összeszedik a csapatot, elkezdik kibontani a tervet. Minden hősnek akadt dolga egy-egy kővel, így felosztják, maguk között ki megy melyikért. Innentől veszi kezdetét a kövek utáni hajsza. Megjelenik Thanos a múltból, s úgy dönt, elpusztítja a Földet, hogy soha senki ne legyen hálátlan a tettért.

 

VISSZAVÁGUNK

 

A Bosszúállók-Végjáték az utóbbi évek legjobban várt blockbustere volt. Engem olyannyira levett a lábamról, hogy kétszer is elmentem rá a moziba. Menjünk végig sorjában. A nyitány bravúros volt, ahogy bemutatják, ahogy Thanos csettintésével Clint családja semmivé válik. Majd elindul a film. Innentől kezdve négy szekcióra osztanám fel a filmet. Az első rész a nyitány. Ezeket a részeket láthatjuk az összes kedvcsinálóban, előzetesben. Sokakat meglepett, hogy rögtön 13-14 perc után kinyírták Thanost. Én baromira örültem neki, hogy ezt így bevállalták. Sok ember kiakadt, hogy ilyen hamar megtörtént a dolog, s sok ostoba popcorn zabáló néző tömény akció orgiát várt. S itt jött be a második etap, ami egy dráma. Na, itt a rengeteg nacho faló Insta Ica és Selfie Jóska nem tudta értékelni a lassú, beszélgetős részeket. Ismerek olyan embert, aki számára ez a rész unalmas volt. Nekem nagyon tetszett, hogy kibontják a figurákat. Megismerjük, ki hogy dolgozza fel a gyászt. Magukról a karakterekről később szeretnék beszélni. Azonban váratlanul egy rágcsálónak köszönhetően, végre visszatér a kvantum dimenzióból Hangya. Aki felveti az időutazást. Miután elkezdődik az időugró meló, innen veszi kezdetét a harmadik felvonás, ami egy kellemes nosztalgia vasút. Itt néhányan a pofátlan fun servicet hoztak fel. Azonban itt jön be egy fontos elem. Ha nem láttad az összes eddigi epizódot, akkor ez a szekció kevéssé lesz élvezhető. Meg annyi utalás, kikacsintás és easter egg volt itt található, hogy az ember nem tudta vigyorogva végig nézni. Amikor pedig Thanos átjön a jelenbe, akkor végre egy olyan zúzda indul a negyedik felvonásban, amit a Gyűrűk ura is megirigyelne. Az a pillanat, amikor kinyílnak a kapuk, s a hősök átjönnek rajta, az egy epik momentum volt. A csata minden egyes pillanata élvezetes volt, azonban volt egy kínos jelenete. Egy ponton felállt az összes női hős hogy kimentsék Pókembert. Értem, hogy a feminizmus jegyében került bele. S jött a jelenet, amin szerintem minden rajongó sírt. Tony leszedi Thanos kezéről a kesztyűt s csettint. A gonoszak elporladnak, majd Vasember meghal. A temetésen vagyunk, ahol ismét megjelenik az összes karakter, s ismét könnyekben törtem ki. Thor a Galaxis őrzőivel tart, New Asgardot odaadja Valkűrnek. Kapitány visszaviszi a köveket, s nem tér vissza, hanem leéli az életét Peggyvel. Majd a csókolózó párral zárunk. Ez szintén egy bátor döntés, hogy egy ilyen egyszerű jelenettel fejeződik be a Végjáték.

 5cc6fb64fa99af382778346a-750-375.jpg

Magukról a karakterekről, hiszen a Végjáték karakter központú alkotás. S most itt az eredeti hat Bosszúállóra gondolok. Hiszen itt rajtuk volt a fókusz.

 

Tony Stark elvesztette Peter Parkert, s amikor a végtelen űrben sodródnak Nebulával, elbúcsúzik Pottstól. Marvel kapitány megmenti, s visszatér a Földre. Számon kéri Rogerst, hogy nem segített, s összeesik. Öt év után békésen él, egy vidéki házikóban a családjával. Ezzel egy hatalmas utat jártunk be, hogy egy bulis, agglegényből egy felelősség teljes apa lett. A közös jelenetei a lányával aranyosak voltak, másodjára viszont szomorúsággal töltött el. Mondjuk az poénos, hogy megint ő a technikai zseni, hogy csak úgy egy éjszaka alatt megoldja az időutazást. A bázison lévő jelenetek inkább amolyan humorosak voltak, főleg amikor békét kötött Kapitánnyal. A múlt belli 70es évek béli közös párbeszéde apjával egy szív melengető rész volt. Főleg amikor megölelte, s láthatjuk az igazi Jarvist. A csatában kiválóan helyt állt, a végső döntése pedig az életébe kerül. Maga a temetésnél az üzenet pedig szépen összefoglalja az elmúlt tizenegy évet. Főleg ahogy a stáblista után egy hangot hallunk, amikor Tony kalapálja a vasat a barlangban.

 

Bruce Banner úgy érzi kudarcot vallott. Mindkét felében csalódott, hiszen a wakandai csatában nem vette hasznát a zöld szörnynek. Ezért öt év után egyesíti az agyat és az izmot, s megszületett Hulky. Az a selfies momentum nagyon kínos volt. Hulk nem sokat ért a kvantum fizikához, de ha jelenlegi problémáját megoldotta, akkor ebbe is bele kezd. A párbeszéde az Ősi Eggyel egy remek jelenet volt, ahol a racionális énje elmagyarázza az időutazási paradoxont. Az mondjuk mennyire nagy poén volt, amikor látjuk a régi idegbajos Hulkot. Visszatér a jelenbe, s ő az, aki csettint, mivel a kesztyű gammasugárzást bocsájt. Visszahozz minden elporladt embert. Azonban Natashát nem tudja, hiszen ő tényleg meghalt. Szerette volna, ha visszajönne, de ő nem tud. Hulkból vélhetően későbbiekben egy okos tanácsadó lesz.

 

Clint a csettintés során elvesztette családját, ezért kegyetlen gyilkoló gép lett. Ronin lett, aki a bosszúban látja a kiutat. Mikor Nat felkeresi Japánban, megkéri, ne hitegesse fölöslegesen. Miután visszatér a csapathoz, ő lesz, aki kipróbálja a gépet. Vissza is tér a családjához, ami egy szép jelenet volt. Mikor megérkeznek a Vormirra Nattel, akkor kénytelenek választani ki áldozza magát. Clint megtenné, azonban Nat összeverekszik vele. Végül Nat feláldozza magát, s így megszerezhette a Lélek követ. Amikor visszatér a jelenbe, a kiakadása Sólyomszemnek egy nagyszerű pillanat volt. Megható volt, mert a legjobb barátját vesztette el. A nagy csatában neki kell vinnie a Tony által készített kesztyűt. A Fekete Párducos beszólás pedig itt visszaköszön a Polgárháborúból. Hogy mi lesz Sólyomszem sorsa a további filmekben? Az biztos, hogy valami féle mentora lesz Wandának, illetve a lánya veheti tőle át a szerepét.

 

Natasha gyakorlatilag a családjának tekintette a Bosszúállókat. Mikor a fél univerzum eltűnt, akkor az ő szívében is nagy űr keletkezett. S bár biztos kézzel irányítja a megmaradt tagokat, de legbelül gyászol. Illetve nyomasztja a bűntudat, mert nem volt ott Clint mellett, amikor az elvesztett mindenkit. A Vormiron megtudja az apja igazi nevét. Úgy dönt ő lesz, aki meghal a kőért.

 

Thor pedig miután levágta Thanos fejét, elvonul New Asgardba. S itt jött a film legelvetemültebb húzása, hogy a szexi istenből, egy sörhasú pizza zabáló iszákos pacák lett. Sokan nevettek ezeken a poénokon, bár maga a helyzetbe belegondolok logikus. Thornak poszttraumás stressz szindrómája van, s a teste így dolgozza fel a történteket. A találkozása az édesanyjával nagyon szép jelenet volt, hiszen még mindig méltó a Mjölnire. A nagy csata után úgy dönt New Asgardot Valkűr gondjaira bízza. Ő pedig a Galaxis őrzőivel tart.

 

Steve Rogerst megviselte, hogy elveszítette barátait, s bár a gyűléseken azt mondja, lépjünk tovább, nem gondolja komolyan. Amikor megtudja, hogy van, remény akkor minden áron össze akarja hozni a dolgokat. A múltbeli szál nagyon jópofa volt. Főleg a liftes jelenet, amin ordított a mozi a röhögéstől. A 70es évek béli részben a Peggys jelenet nagyon jó momentum volt. A nagy csata jelenetben, amikor felemeli Thor pörölyét, a moziban érezni lehetett, hogy a nézők teljesen megőrülnek. Az igazi orgazmikus pillanat pedig a Bosszúállók Gyülekezőkor következett be. Miután a köveket visszavitte, leélte az életét Peggyvel. A záró jelenet pedig egy nagyon merész és szép volt.

 

Magáról a fontosabb mellék karakterekről beszélnék. Mordály gyakorlatilag mindenkit elvesztett, s amikor leszidja Thort az egy erős pillanat volt. Ő maga inkább amolyan viccesebb figura volt, a plüssös beszóláson szakadtam. Rodney egy véres szájú állattá változott, amiért a múltban meg akarja ölni a bébi Thanost. A közös jelenetei Nebulával jók voltak, főleg amikor a két karakter felismeri, hogy mindketten sérültek. Hangya is amolyan comic relief karakter volt, főleg a múlt utazásos montázsa, amin szintén potyogtak a könnyeim a röhögéstől. Nebula pedig igen prominens szerephez jutott, azáltal hogy a múltban megsérül a múlt béli énjének chipje. Így Thanos végig nézheti, hogy belehalt a kövek gyűjtésébe. A múltbeli énje átveszi a jelenlegi helyét. Ő az, aki átküldi a kapun Thanosékat. Az űrhajó fedélzetén régi Nebula pedig meggyőzi Gamorát, hogy segítsen neki. Természetesen a nagy csata során elpusztítja a múltbeli gonoszt. Marvel Kapitány pedig keveset szerepelt, de itt érthető hiszen too much lett volna az ereje.

 

Magáról pedig Thanosról. Nekem egy kicsit visszavettek a karakteréből. Nemcsak azért mert keveset játékidőt kapott, hanem mert a végére ismét egy világpusztító alakká vált. Ugyanis a hősök megölték, mert nem nyugodtak bele a tettébe. Úgy dönt, eltörli a Földet, s új világot épít fel. Maga az, hogy újfent elég tápos lett annak ellenére, hogy nem voltak meg a Végtelen kövek nekik.

 

A látvány elképesztően jól néz ki. S a CGI itt nem csak a hatalmas harci jelenetekben tetten érhető, hanem egész más módon is remekelnek. Gondolok itt a megfiatalított részekre, vagy magára a múlt idézős jelenetekre. A film zenéje ismét Alan Silvestri munkája, ami ezúttal nagyon erős volt. A forgatókönyv remek, minden karakternek meg van a maga pillanata A Stan Lee cameó ismét vicces volt, s ez volt az utolsó szereplése neki.

 

Tényleg nehéz szavakba önteni mennyire jó lett a Végjáték. Az első mozis élményem a Cinema City Alleeben volt Dolby Atmos 2Dben magyar felirattal. A hangulat fergeteges volt, s a közönség is jó volt. A második előadás már magyar szinkronnal volt. Maga a szinkron nem volt rossz, s az élmény még jobb volt. Ez volt az első alkalom, hogy dupláztam egy filmből. Számomra az év legjobbja a Bosszúállók Végjáték!

 

Értékelés:100%

 

Ezt figyeld:-Thanos lefejezését

-Hány visszautalást értesz meg

-Bosszúállók Gyülekező!

-Én vagyok Vasember

-A lezárást

A gyermek (Spoileres) élménybeszámoló

LUK A FÖLDBEN (Spoileres)

 mv5bnji3njmwnzuznv5bml5banbnxkftztgwmzezmdkynzm_v1.jpg

A művész horrorok az utóbbi időkben aranykorukat érik. Épp ezért voltam izgatott, hogy új ilyen darab került a látómezőbe. Ez nem más, mint a Gyermek.

 

Sarah és fia Chris elvonultan él vidéken, távol a nagyvárostól. Egyik napon a kisfiú eltűnik a közeli erdőben. Amikor megtalálja egy hatalmas gödör mellett, ám Chrisnek látszólag semmi baja. Később azonban a gyerek egyre furább lesz, az anya pedig egyre jobban gyanítja ez nem az ő fia.

 hole-in-the-ground-1.jpg

A Gyermek egy nagyon érdekes alapötletből indult el. Ha a gyermekünk személyisége jelentősen megváltozik, s egy önmagából kifordult figura lesz. De mi van, ha anyuci őrült meg? A felépítés meglehetősen hátborzongató, a nyomasztó hangulat jól lett vissza adva. A színészi játék nagyon jó volt. A két főszereplőt ismeretlen színészek játsszák, akik között működött a kémia. Az anyát alakító Seána Kerslake nemcsak egy csinos, hanem tehetséges is. Kiválóan egyensúlyozott a törékeny édesanya és a megtört feleség közt. A kisfiút pedig James Quinn Markey alakításában egy igen félelmetes volt. Az egyetlen ismertebb arc James Cosmo volt, akinek a drámája átélhető volt. A Gyermek jól kihasználja a horror elemeket. Annyit mondok, ha pók fóbiás vagy, akkor messze kerüld el a filmet. Azonban szeretnék egy spoileres részre kitérni. A lezárás során a főhősnő bezárja a kisfiát a pincébe. Miután az megmutatja a gonosz külsejét, rátámad az anyjára. Visszatér a gödörhöz, majd belemászik. Ott talál alakváltó lényeket, amik felveszik az emberek alakját. Maga a jelenet ijesztő volt, de nekem kilógott az egészből. Illetve a CGI nem igazán nézett ki jól. Miután megmenekülnek a végén, a film lezárása tartogat (hat) egy csavart. Mi van ha anyu nem ütötte le a lényt, hanem az átvette a helyét? Bár ez elég nyakatekert befejezés lett volna.

 

A Gyermek egy jól sikerült darab, bár valószínűleg a legtöbben halálra fogják magukat unni, ugyanis ez egy lassabb, művészfilmesebb darab. Minden esetre a horror fanoknak, az igaz horror fanoknak ajánlom!

 

Értékelés:75%

 

Ezt figyeld:-Ha rettegsz a pókoktól, akkor ez a film nagyon ijesztő lesz számodra

Brightburn-A lángoló fiú (Spolieres) élménybeszámoló

GONOSZ SUPERMAN (Spoileres)

brightburn_ver2.jpg 

Ha Superman nem jó célokra használná a képességét, akkor a gonoszsága milyen hatással lehet az emberekre? Nézzük, milyen módon dolgozza fel ezt a témát a Brightburn-A lángoló fiú?

 

KAL-EL HA RÜHELL

 

Kyle és Tori Beyers békében élnek egy farmon, amikor egyik este egy űrhajó zuhan egy űrhajó, benne pedig egy kisbaba. Úgy döntenek, felnevelik a gyereket s a Brandon névre keresztelik. Amikor a srác a serdülőkorba ér, s megtudja, hogy a szülei eltitkolták előle kilétet. Ugyanis a pajtában tárolják a lezuhant űrhajó roncsait, ami vészjósló vörös fényt, illetve démoni hangokat áraszt. Miután megtalálta a hajót, egyre furcsább lesz. Eleinte a kamasz kora fogják a viselkedését, ám amikor repülni kezd, akkor egyértelmű, hogy Brandon szuperképességeknek van birtokában. Miután elintézi iskolai szerelme anyját, a fiú ráérez a gyilkolás érzésére.

 0505bright1_640x282.jpg

CSALÁDBAN MARAD

 

A filmen a Galaxis őrzőivel híressé vált James Gunn dolgozott testvérével Briannel és unokaöccse Mark dolgozott. Gunn mivel a galaktikus űrkalandok lefoglalták, így csupán executive producerként segített be, míg a másik két Gunn maradt a forgatókönyvvel. A direktori széket pedig a kevésbé ismert David Yaroveskynek adták át. Megmondom őszintén én nagyon vártam ezt a filmet, az előzetes kellően felcsigázott. Az alapötlet rendkívül ötletes, azonban a kész produkció nem minden esetben használta ki. A Brightburn ugyanis meglehetősen rövid játékidővel rendelkezik. Sokkal jobban kibonthatták volna, hogy Brandon miért borul el. A szülőknek miért nem tűnik fel, hogy a gyerekük soha nem volt beteg? Vagy, hogy a hajót miért tartották meg? Ezt a részt a múltbeli szállal még egy montázs szintjén prezentálhatták volna. Az is jó lett volna, ha a nevelés félre megy. De Toriék normálisnak tűnik, nem valami idióta redneck texasi suttyóknak. Az anyuka minden áron meg akarja óvni fiát, s a szeretete végtelen. Azonban amikor ráébred, hogy fia egy pszichopata állat, megfordul a személyisége. Az apuka karaktere pedig gyanakszik fiára. Maguk a szülők színészi játéka nagyon jó volt. Főleg az édesanyát játszó Elizabeth Banks aki még mindig nagyon jól néz ki. Brandon pedig az űrhajó hatására lesz gonosz, jobban működött volna, ha alapból őrült volna meg. Mondjuk bevonhatták volna szülői bántalmazást, vagy iskolai sérelmeket. Bár utóbbi csak pedzegetve volt, de őt nem a szuperhős képessége miatt cseszegetik, hanem mert egy nyomi gyerek. Maga a gyerekszínész számomra elég gyenge volt. A szerelmi szál nagyon felesleges volt, de Emmie Hunter nagyon aranyos kis csaj volt.

 

A Brightburn-A lángoló fiú horror filmnek árulta magát, s e téren elég felemás a produkció. Az ijesztgetős részek javarészt jump scarekből álltak, amik nem igazán működtek. Bár volt egy elég para momentum, amikor a psziháternővel szórakozott. Az erőszakosság szempontjából viszont erős, főleg a kivégzések. Ez után a film után nem tudsz majd másként nézni a kormánykerékre. Illetve egy ponton átlőtte a koponyáját apunak, s oda is súgtam Andrisnak, hogy ez igazi FATALITY volt. Az operatőri munka kifogástalan volt, volt benne egy-két menő shot. Azt még hozzáteszem, hogy a film meglehetősen humoros.

Ez alatt azt értem, hogy nem gagyi poénokra kell gondolni, hanem tényleg vicces részek voltak. Ha már humornál tartunk, a film legvégén feltűnik Micheal Rooke, akit a Galaxis őrzőiben is láthattuk. Mindent egybevetve egész jól szórakoztam a Brightburnön. Sokan lehúzzák a filmet, én bátran ajánlom mindenkinek, de az elvárásokat vegyétek lejjebb!

 

Értékelés:70%

 

Ezt figyeld:-A kormánykerekes kivégzést, fújj!

-Apuci fejét átlövik, FATALITY!!!

-A híradó bejátszást, HAHA HAHA!!!

A gyászoló asszony átka élménybeszámoló

KÖNNYES SZEMŰ NÉMBER

 curse_of_la_llorona_ver2_1.jpg

A Démonok között univerzum legújabb darabja a mozikban. Ezúttal a 70es évekbe kalauzol minket, egy mexikói szellem kísért egy családot.

 

A történet szerint Anna Tate-Garcia gyermek védelmis, aki férje halála után egyedül neveli gyerekeit. Egyik esete egy olyan édesanyához vezetik, aki egy kis gardróbba zárta be fiait. Mindezt, azért mert szerinte egy gyászoló asszonynevű entitás üldözi őket. Azonban a gonosz lény elkapja őket, hamarosan pedig Anna csemetéire fáj a foga. Megtudjuk, hogy ő korábban egy Maria nevű csodaszép nő volt, aki saját fiait megöli, mert férje megcsalta egy fiatal hölggyel. A nő bánatában öngyilkos lesz, s az óta keress a világban magának új gyerekeket. Anna egy Rafael nevű ex-pap sámánt kér fel, hogy küldje vissza a pokolba a sátáni asszonyt.

 maxresdefault_5.jpg

A filmet egy első nagyjátékfilmes direktor készítette, Micheal Chaves annyira meggyőzőnek bizonyult, hogy a harmadik Conjuring filmet is megkapta. Egyébként rendezés szempontjából jó volt a film, a félelmetes hangulat jól átjött. A forgatókönyvet, az Apácát is jegyző Gary Dauberman írta, s rengeteg sebből vérzik a film. Tele van logikai bakikkal, illetve fizikai baromságokkal.

Maguk a karakterek, habár kétdimenziósak, mégis emberiek voltak. A főszereplő Linda Cardellini jól egyensúlyozott az egyedülálló édesanya és a céltudatos gyermek védelmis között. Maguk a gyerekek nem voltak olyan jók színészileg, engem kifejezetten irritáltak. A Démonok között filmekből átjött pap amolyan kapocs az univerzumban. Ha most nem mondja ki, hogy Annabelle babával volt dolga. A sámán pedig egy nagyon kemény figura volt. Őt a Kiképzésből és az Alien 3ból ismert Raymond Cruz játszotta, aki pozitív dolgot vitt a filmbe.

Az operatőri munka jól lett kivitelezve. Volt egy-két ügyesen bemutatott ijesztés. Ha már ijesztésnél tartunk, a jump scarek erősen túl voltak tolva. Egy idő után már nevetségessé vált, amikor huszadjára ordít, a pofádba La Llrona. Maga a szellem a szokásos ronda, fátyolos véres szemű némber.

 

Magáról a mozis élményről. A filmet a budapesti CinemaPink Mamut moziban tekintettem meg. Egyedül ültem a teremben. A mozi székek helyett fotelek voltak a teremben. A hang Dolby Atmos, kép pedig 4K minőség. Aki szeretne, jó minőségben filmeket nézni próbáljátok ki a CinemaPink mozikat.

 

Akik szerették a Démonok között filmeket azok nézzék meg a Gyászoló asszony átkát!

 

Értékelés:60%

 

Ezt figyeld:-Az összekötést a Démonok között filmekkel

Shazam ! élménybeszámoló

SHAZAM!

 shazam_ver3_1.jpg

A DCEU legújabb darabja egy kissrácból vált szuperhős lett.

 

VILLÁM KÉZ

 

A történet szerint Billy Batson egy átlagos tizennégy éves srác, aki árva s évekkel korábban elvesztette az édesanyját. Minden áron meg akarja őt találni, ezért rengeteg nevelőszülőtől elmenekült. Egy új jópofa nevelőszülőkhöz kerül, akik Bradd Pitt és Angeline Jolie módon különböző korú és rasszú gyerekeket fogadnak örökbe. Az egyik gyerek Freddyt az iskolában a tahók elkapják. Barry a védelmére kell, s elfut előlük. A metrón találja magát, s hamarosan furcsa jelek kezdenek el villogni a kijelzőn. Majd megjelenik egy barlangban, ahol egy varázsló közli vele, hogy ő az, aki megállíthatja a gonoszt. Ehhez pedig át kell adnia a hatalmát. Ha kimondja a varázsló nevét, hogy Shazam akkor átváltozik egy szuperhőssé. Salamon, Herkules, Atlasz, Zeusz, Achillesz és Merkúr neveiből tevődik össze hősünk ereje. A kissrác egy felnőtt férfi testébe kerül. Freddy imádja a szuperhősöket, így a menedzsere lesz Batsonnak. Eközben egy gonosz fickó Dr.Sivanna megszerzi a Hét Főbűn démoni hatalmát. Ő szeretne a varázsló kiválasztottja lenni, mert gyerek korában nemet mondtak neki. Billy pedig szembe száll a gonosszal.

 

DERÜLT ÉGBŐL VILLÁM CSAPÁS

 

Nem sokat vártam a Shazam!-tól. Azonban a kritikai visszhangnak és kollégám András hatására megnéztem moziban.

A film leginkább a Segítség felnőttem című alkotásra hasonlít. Billy Batson története nagyon szép ívet járt be. A családi szál picit túl lett tolva. Olyan szintű politikailag korrekt, ám mókás figurák voltak. Az édesanyjával való kapcsolata jobban ki lehetett volna bontva. Jó lezárást kapott, csak engem nem vont be érzelmileg. A főszereplő srác egy érdekes karakter volt. Amíg átlagos ember volt, addig egy antiszociális, mindenkit elutasító és küldetés tudatos volt. Amikor átváltozik Shazammá, akkor pedig egy felelőtlen, nagyképű alak lesz. Természetesen minden tizenéves így reagálna, azonban átmegy teljesen haszontalan figurába. Elsőként csak pénzért produkálja magát, s fokozatosan lesz felelősség teljes. Shazamot pedig Zachary Levi frenetikusan játszott. Olyan természetes, ahogy egy felnőtt testbe zárt kölyköt játszik. Maguk a képességei jól ki voltak használva. Freddy pedig antipatikus figura volt. Állandóan Freddy nyomában loholt, mindig mástól várta, hogy megoldja a gondjait. A kockasága is gyengén lett átadva, nagyobb hangsúlyt kaphatott volna. A mellék karakterek aranyosak voltak. Főleg a fekete kislány, aki megőrizte a titkukat. Mark Strong pedig Dr.Sivanna szerepében gonoszkodott, s nagyon jól állt neki a figura. Kissé túlzásba vitték a gonosz énjét, egy tipikus képregényes antigonista lett. Djimon Honsou pedig az öreg varázslót alakította. Szerintem rettenetes casting döntés volt. Én elsőre fel sem ismertem ezzel a nagy szakállal és ősz hajjal.

 

Beszélnem kell a film humoráról. Ami elég megosztó, sokan túl kínosnak érezték. Valóban voltak gyengébb, a gyerekek számára generált esős-kelős jelenetek, azonban amikor a műfaj alap dolgait parodizálta azon majdnem megszakadtam a röhögéstől. A kedvenc poénom a két kilométeres rész, aki látta a filmet érteni fogja a dolgot. A rendező horroros múltja is visszaköszön egy ponton. A Hét Főbűn elég rémisztőre sikeredett, legalábbis a mellettem ülő kilenc éves kisfiú anyját kérte, meg hogy takarja el a szemét. Egyébként az akciók jók voltak, semmi kiemelkedő. Zeneileg is oké volt, viszont mi a francért kell minden menőnek szánt jelenet alá bevágni valami slágert, ha semmi funkciója vagy nem hatásos? Meg kell említenem a stáblista utáni jelenetet. Ami egy akkora baromság volt, hogy csak az arcomba temettem a kezem, s ráztam a fejem, hogy nem hiszem el a gyökér momentumot.

 zachary-levi-as-shazam-1068x601.jpg

A filmet a győri Cinema Cityben tekintettem meg 4DXben. Sok jó effektus hozzátett az élményhez. Tényleg meg vagyok lepve, hogy a Shazam! levett a lábamról. Aki szereti a képregény filmeket, az semmiképp ne hagyja ki az év egyik legnagyobb meglepetését. Ha még nem tetted meg, irány a legközelebbi mozi s ti is mondjátok a nevet.

 

Értékelés:85%

Vihar előtt (Spoileres) élménybeszámoló

TONHAL HALÁSZAT (Spoileres)

 serenity_1.jpg

Steven Knight forgatókönyv író egy olyan filmalkotást tett le az asztalra, amihez fogható még nem nagyon történt.

 

Baker Dill elvonultan él egy trópusi szigeten. Gazdag ügyfeleket visz el a vízre, hogy halakat fogjanak ki. Dill megszállottan üldöz egy hatalmas tonhalat. Az alkoholista férfihoz visszatér exe, hogy sok millióért ölje meg erőszakos hajlamú férjét. Frank egy rend mániás, dús gazdag és bunkó vadállat. A kollégája Dillnek, Duke szeretné, ha nem tenné meg, amit meg kell tennie.

 

A következőkben spoileres tartalom következik! Beleértve azt, hogy kisebb agyvérzéssel teli rage élménybeszámoló. A Vihar előtt premierje át lett téve, eredetileg október végén lett volna, végül februárban lett bemutatva. Az előzetes nem sokat mutatott, fel is keltette az érdeklődésemet. Azonban a negatív kritikák lehúzták a kedvem. Mégis valami mazochista énem elkezdett érdekelni. S milyen jól tettem.

 letoltes_14.jpg

(Bizonyára te is azért vagy bús,mert láttada filmem!)

 

Édes Krisztusom! Az a borzalmas fordulat, amivel az egész filmet átírta. Ugyanis az egész cselekmény egy videojáték szimuláció! Baker fia készítette a játékot, azért hogy halott apját visszahozza. S Frank valójában a kissrác nevelőapja, akit a valóságban is meggyilkolt. Akkor felmerült bennem a kérdés? MI A FASZ?

 

Ha már beleírta az apját, akkor miért egy alkesz, mindenkit gyűlölő halász lett? Amúgy a halas dolog nem azért volt benne, mert a gyerekkötelező olvasmánya az Öreg halász és a tenger? Egyébként, ha levesszük ezt a balfasz fordulatot, akkor ez a halászos, szerelmi háromszöges thriller vonal középszerű, de legalább nem tépem le az arcom. De térjünk vissza ide, Baker egy ponton megtudja, hogy ő egy szimulációban van, s elgondolkodik az életén! András a Tuneup podcastből erre azt mondta, ez olyan mintha Mario a gombagyűjtés közepette elmenne vezetéket szerelni. Vagy ez a kölyök őrlődését akarta szimbolizálni?

 

A színészek amúgy nem rossz alakítást nyújtanak. A karakterek azonban egytől egyig unszimpatikusak. Matthew McConaughey ismét visszatért a szexi férfi szerepkörbe. Rengetegszer láthatjuk a hátsóját. Anne Hathaway pedig egy bosszúszomjas szenvedő fél volt. Önmaga, nem mert szembeszállni új kedvesével, ehhez aljas módszert használ. Diane Lane csak is azért szerepelt a filmben, hogy Matthewwal hemperegjen az ágyban. De ha ebbe belemegyek, hogy ezt egy tizenéves írta bele, hogy a halott fater vadidegennel kúr, akkor érthető miért van gyilkos vonása. Djimon Hounsou a szent fazék szerepe, talán ő volt az egyetlen, akivel azonosulni lehetne, de ő sem volt árnyalva. Jason Clarke pedig akkora tahó volt, hogy egy pillanatban sem mutatták meg a jó oldalát.

 

A Vihar előtt technikai szempontból (fényképezés, zene, látvány) jó volt, de az egész buta történet lenyomta ezt a béka segge alá. Számomra a Vihar előtt az év legrosszabb filmje. Steven Knight a Locke-Nincs visszaút és a Kolibri kód forgatókönyvírója igencsak mellényúlt ezzel a történettel.

 

Értékelés:10%

Mi élménybeszámoló

EMBER MÁS

us.jpg 

Jordan Peele az Oscar-díjas forgatókönyvíró és rendező, egy újabb társadalmi kérdéseket boncolgató horror filmmel ált elő.

 

Eljöttek értünk

 

A történet szerint Adelaide 1982-ben kis korában elveszett egy tengerparton található vidámpark látványosságban. Itt olyant tapasztalt, hogy egy életre megpecsételte az életét. Napjainkban már felnőtt nő, két gyermekes édesanya és szerető feleség. Az apuka beújít egy csónakot, s lemennek a partra. A kamaszlányuk egyfolytában a telefonját nyomkodja, míg kisfia bűvész trükkökkel szórakoztatja magát. Találkoznak jó barátjukkal, Tyler famíliával, akik szintén itt nyaralnak. A nőben fokozódik a paranoia, hiszen felidéződik múltja. Az este folyamán egy család jelenik meg a behajtón. Tetőtől talpig piros ruhában, éles ollókkal a kezükben várakoznak. Aztán betámadják a házat, s jön a felismerés, hogy ugyanúgy néznek, ki mint hőseink. A szándékuk pedig abszolút nem baráti, sőt halálos fenyegetés számukra. Így a család felveszi a harcot a betolakodók ellen, vagy jobban mondva a hasonmások ellen.

 

Ismét egy remek alkotás

 

Jordan Peele legelső nagyjáték filmje a Tűnj el! egy hatalmas meglepetés volt. A promóció semmit nem mozgatott meg bennem. Aztán a pozitív visszhang illetve egy kollégám ajánlására pótoltam a filmet. Egy társadalmi problémára reflektál, mely szerint a rasszizmus már jóval burkoltabban van elrejtve a közéletben. A Mi pedig nagyon sok dologról szól. A magunk démoni énjéről, a gén kísérletekről, a családi összetartó erőről.

 us-family.jpg

(Gyere állj közénk!)

 

A horror szempontból jóval erősebb lett, mint az előző filmje. A rendező egyébként nagy rajongója a műfajnak, kedvencei a Meghalsz újra, Kubrick féle Ragyogás, Két Nővér, a Madarak Hitchcocktól, a Babadook, a Valami követ és a Hatodik érzék. A home invasion-ös részek olyan szintű feszültséget generálnak, hogy az ember szétkarmolja a karfát. Ráadásul hamar megjelennek a mások, a film tempója rendkívül gyors. Rengeteg szimbólumot használ a rendező, például a helyenként megjelenő fehér nyulak.

 

A színészi játék bravúros, mindkettő fél nagyszerűen van kibontva. Lupita Nyong'o hátborzongató volt ebben a hörgő hangú karakterben. Winston Duke a férjet alakította, aki rohadt szórakoztató volt. Rengeteget nevettem rajta, jól oldotta a feszültséget. Maguk a gyerek színészek jók voltak. Teljesen ismeretlen színészek voltak. A fehér házaspárt Elisabeth Moss és Tim Heidecker játszották, akik az elitista réteget képviselték.

 

Az operatőri munka lenyűgöző volt. A zene pedig baljós hangulatot adott a jelenetek alá. A forgatókönyv nem kevés fordulatot tartalmaz. A film végi csavar eléggé kitalálható.

Jeremiás 11:11

 

A Tűnj el! sikere után a Mi is elég szép anyagi bevételt szerzett. A kritikai siker nem maradt el. Kritikailag is elég felkapott lett. A Mi című filmet nehezen tudom ajánlani, mert megosztó darab lett az átlag nézőre számára.

 

Értékelés:90%

 

Ezt figyeld:-A ház betámadást

-A fordulatot

Marvel kapitány élménybeszámoló

MINDEN VELE KEZDŐDIK !

 captain_marvel_1.jpg

A Marvel Filmes Univerzum legújabb darabjában megismerkedünk a legerősebb szuperhőssel Marvel Kapitánnyal.

 

A történet szerint Verse egy intergalaktikus háborúban a hős harcosok a kreek oldalán harcol. A Csillag osztag tagjaként a skrullok ellen harcol. Ők alakváltó lények, akik elszaporodtak a világegyetemben. Egy akció során azonban minden balul üt ki, s Verse a Földön landol. A 90es évek Amerikájában találja magát. A S.H.I.E.L.D.-ügynökök megjelennek, s élükön Nick Furyval kikérdezik a lányt. Elmondja, lehet, hogy innen származik. Mivel előző életéből fel-felsejlenek nekik a rég idők emlékei. Egy tudósnővel együtt a Pegasus projektben vettek részt. Megtudja, hogy az igazi neve Carol Denverse, s ráébred ki is ő igazából.

 

A Marvel Kapitány nem kisebb média botránnyal indult, Brie Larson feminista kijelentései felhergelték a Twitter népét. Szerinte ez egy feminista tartalmú filmalkotás. Ezért egy kicsit elég érdekesen ültem le elé. Illetve a Rotten Tomatoest szidta, hozzáteszem jogosan.

 

A Marvel Kapitány rengeteg sebből vérzik. A látvány nem mindig volt egységes. A megfiatalított részek gyönyörűek voltak. A harci jeleneteknél sokszor kilógott a zöld háttér. A filmzene semmilyen, semmi emlékezetes dallam. Maguk a számok jók, de nem az én ízlésvilágomat tükrözik. A kapcsolódási szál a Bosszúállókhoz roppant forgatókönyv szagú. A humor nem mindig jól jött át, a cicás részek egy ponton már fárasztóak voltak. A mellékszereplő gárda annyira fölösleges, hogy csak egy facepalmmal tudtam jutalmazni. Rögtön itt van a Legfelsőbb Intelligencia akit Anette Bening játszik, s nem sokat hoztak ki belőle. A Csillag Osztag pedig egy igazi bohóc társasság, engem a Thor filmekből a Sif és a három harcosra emlékeztet. Azon kívül, hogy idióta poénokat toltak semmit nem adtak hozzá. Jude-Law rettenetes volt, olyan unottan szerepelt, hogy egy bögre kávéval kínáltam volna meg. Yon-Rogg figurája egy tipikus „Marvel gonosz”. Ha már Marvel gonosznál tartunk, Ronan is szerepel a filmben s nem értem miért? Azon morfondíroztam, hogy vajon az a rohadt fegyvere a szeretője, hogy mindig magával hordja? Carlson ügynök gyakorlatilag vendégszereplőként van jelen, össz-vissz két jelenete van s ennyi. Carol régi pilóta barátnője egy teljesen fölösleges és semmilyen karakter volt.

 

A film ugyebár a 90es években játszódik, a korszellem nem jött át. Olyan mintha a készítők nem lettek volna tisztában azzal, hogy mikor is játszódik a történet. Semmi nincs benne, ami megkülönböztetné a többi átlagos szuperhősös filmtől. A rendezők korábban indie filmeket készítettek, s ez a szokás Hollywoodban már bevált recept. Ez itt fordítva sült el. Sokkal inkább érződik egy stúdió projektnek, tipikus patikamérlegen kimért akció sci-fi.

 5c7fef492628984b452ecc89-750-430.jpg

A pozitív dolgokról is azért beszélnék, mert nem egy katasztrofális alkotás. Brie Larson egy jó casting volt, azonban a karakter rettenetes. Egy fapofájú, kemény harcos. Nem mutatkozott karakterfejlődést a film során. Carol ráadásul egy antipatikus és egyáltalán nem vicces beszólásokat szól. Még Strange is egy ellenszenves karakter volt, de voltak humoros momentumai.

 

Nick Fury itt egy jóval bohémabb, felszabadultabb ember, mint a Bosszúállókban. Samuel L. Jackson még mindig jól hozza saját magát. A macskával való interakciói aranyosak voltak, ám később inkább cikik voltak. Természetesen itt is van rengeteg kikacsintás, utalás a filmjeire. S az a momentum, amikor elveszti a szemét hihetetlenül kínos volt. Ben Memdelson mint Skrull vezér pedig egy nagyon jó mellékszereplő volt. Az ő karaktere tartalmazott egy ügyes fordulatot. A maszk munka egyébként egészen szép volt. A stáblista utáni jelenetek érdekesek voltak. Az első utalás a Végjátékra, míg a második egy ostoba poén. Amúgy a magyar szinkron nem rossz, de mindenképp meg akarom nézni eredeti nyelven.

 

A mozis élményről egy kicsit. A filmet a győri Cinema Cityben tekintettem meg 4Dxben. Egyébként jó élményt adott hozzá. Andrással, akivel mentem, a moziból távozva egyetértettünk, hogy kisebb csalódás volt a produkció. A Marvel Kapitány egy teljesen jellegtelen, egyszer nézős alkotás. Nem egy világfájdalom, de messze nem azt hozta, amit vártam tőle.

 

Értékelés:65%

 

Ezt figyeld:-A Stan Lee cameóival ellátott Marvel introt

-A macskát

-Fury elveszti a szemét

Így neveld a sárkányodat 3. élménybeszámoló

SÁRKÁNY NEVELDE 3.

 how_to_train_your_dragon_the_hidden_world_1.jpg

Az Így neveld a sárkányodat első része hatalmas meglepetés volt. Számomra egy mestermű, 2 Oscar-díjra jelölték: a legjobb animációs film és a legjobb filmzene. A második rész pedig egy jó folytatás lett.

 

A történet szerint Hablaty és barátai sárkányokat ment a vadászok karmai közül. Hibbant sziget azonban túl kicsi hely a számukra. Pléhpofa aggódik, mert túl sok sárkány odacsalhatja a vadászokat. Hamarosan megjelenik egy új és minden eddiginél veszélyesebb ellenség, aki az Éjfúriák levadászására szakosodott. Illetve a saját maga által irányított fenevadakon lovagol. Fogatlan pedig szerelembe esik egy nőstény Fényfúriába. Hablatyék mindent megtesznek, hogy megmentsék. kedvenceiket. Eközben a sárkány páros megtalálja a rejtett világot, ami az otthonuk lesz.

 

Az Így neveld a sárkányodat 3. hasonló témát boncolgat, mint a Toy Story 3., hogy el kell engedni azt, akit, szeretsz. A Dreamworks ezúttal az Universal stúdióval együtt hozta ki az új epizódot. De ez a minőségen nem sokan változtat. Az animáció első osztályú, ahogy az apróbb részletek meg vannak csinálva. A sárkányok szépen lettek megjelenítve, az emberi karakterek pedig életszerűek. Valamint élettel telik, ez nagyon fontos, mert a legtöbb produkció itt szokott hibázni.

 how_to_train_your_dragon-_the_hidden_world-publicity_still-h_2019.jpg

Hablaty még mindig belül az a kissrác, aki sokszor bénázik. Azonban elismeri, ha hibázik. Szeretné, ha a népe és a sárkányok békében élnének egymással. Nehéz a számára, hogy egyszerre a titkos világot fedezze fel, és hogy megvédje a szigetet a külső támadásoktól. A vezetéshez segítséget nyújt neki Astrid, mert ő egy jóval keményebb kezű vezető. A szerelmi száluk jó volt, ahogy egyre jobban bíztak egymásban annál jobb döntéseket hoztak. A baráti kör ezúttal ismét egy vicces kiegészítés volt. Halvér továbbra is egy sárkány bolond, aki továbbra is aranyos karakter. Takonypóc szerelmes lett Hablaty anyjába, ami egy elég bizarr és humoros momentum volt. Erett gyakorlatilag cameózik, akibe pedig Bélhangos szerelmes. Igen jól olvastad van egy nem kimondottan, de utalás szinten egy homoszexuális karakter. Az ikrek pedig ismét jókat veszekednek. Kőfej fogvatartott jelenetén ordítottam a nevetéstől. Fafej pedig egy fajta férfias, macsó tanácsadója akart lenni Hablatynak, s megtudtuk, hogy fontos neki a szakálla. Hablaty szülei sem szerepeltek sokat, Pléhpofa pedig flashback szinten megjelenik. A múltbéli szála egy nagyon szép jelenetet tartalmazott, ahogy mesélt a szerelméről. A fő gonosz pedig a trilógia legerősebb negatív karaktere lett. Grimmel jól lett felvezetve, egy Pávához hasonló kiválóan árnyalt figura. Intelligens, karizmatikus és átéreztem a haragját. Maguk a sárkányok pedig nagyon aranyosak voltak.

 

A film zenéje pedig 10/10 lett, eddig számomra az év soundtrackje. A humor ezúttal is a karaktereken alapult, s a köztük lévő kapcsolaton. Bár a poénok között akadtak olyanok is melyek kicsit gyerekesek voltak, javarészt esős-kelős momentumok voltak. Az akciók pedig követhetőek voltak, s kellően látványosak. A drámai rész pedig meghatóra sikeredett. Főleg a lezárás, ami tökéletesen bemutatta, hogy mennyire szeretik egymást a karakterek.

 

Az Így neveld a sárkányodat 3. egy igazán erős lezárás lett. A három Dreamworks trilógia (Kung Fu Panda,Shrek,Madagaszkár) közül, ez tetszett a legjobban.

A rajongóknak ajánlom a filmet, egy szívhez szóló s kedves darab lett.

 

Értékelés:85%

Pókember-Irány a Pókverzum élménybeszámoló

MEGANNYI PÓKEMBER

 23805_320_470.jpg

A Sony 2018-ban hozott egy újabb Pókember animációs filmet. Nem fogott meg elsőre, de a pozitív kritikák meggyőztek.

 

A történet szerint Miles Morales egy átlagos tini srác, aki egy New yorki elit iskolába iratnak. Korábban egy normál suliba járt, de rendőr apja szeretné, ha fia jó nevelést kapna. Miles egy bűnöző múltú menő rokona elviszi bandázni. Miközben együtt bandáznak, megjelenik egy fura pók és megcsípi a srácot. Nem sokkal utána hasonló tüneteket kezd produkálni, mint a csodálatos és a közkedvelt Pókembernek. Később pedig találkozik Peter Parkerrel. Aki Vezért üldözi, aki egy dimenzió kapun dolgozik. Vezér megöli Pókembert, a dimenzió kapu pedig megsemmisül. Miles meglepetésére megjelenik egy másik Pókember, Peter B. Parker, aki egy párhuzamos világból jelent meg. Betörnek Fiskhez, s kiderül miért jutottak ide. Azonban több Pókember megjelenik, itt van SpiderGwen, Gwen Stacyből vált Pókcsaj. Noiros Pókember, aki nagyon komor. Egy animéből szabadult kislány, akinek van egy pók alakú robotja. Illetve Peter Pacal, aki egy disznó, akit megcsípett egy gén manipulált pók. A hősök összefognak, hogy megállítsák a gonosz Fisk tervét.

 51500430_558775157965062_4748351919757400027_n.jpg

A Pókember-Irány a pókverzum akkora meglepetés volt, hogy leszakította a fejem. Elsőként az animáció első osztályú. A karakterek 3dsek, azonban a háttér képregényes. Bevágnak szöveg buborékokat, ütés hangokat, illetve egyéb jópofa ötletet. A magyar szinkron remek volt. A poénokban sok a kikacsintás a korábbi alkotásokra, illetve az ön reflektív humor is működik. Ezeket a gyerekek nem érthetik. Főleg a stáblista utáni jelenet, amin ordítottam. A mozi teremben amúgy nem voltak sokan, mégis én voltam a leghangosabb, amikor nevetni kellett. Vagy ott a kötelező Stan Lee cameó, amin csak a szülők röhögtek. A karakterek szerethetőek, Milessal könnyen azonosulni tud a néző. Szereti a szüleit, bár kicsit ciki neki, hogy rendőr az apja. Aki pedig minden áron meg akarja védeni őt, így tiltja, hogy a bűnöző haverjával találkozón. A Pókember verziók nagyon jók. Az idős, cinikus pocakos Petert kísérti a múltja, így teljesen besavanyodott. A kettősük nagyon szép utat járt be. Gwen pedig egy szeretnivaló aranyos karakter lett, akibe nem csoda, hogy beleszeret Miles. A többiek inkább vicces kiegészítők, főleg Peter Pacal. Wilson Fisk pedig egy jó gonosz lett, a motivációja pedig megható, megérthető és szomorú.

A drámai szál pedig erős, kétszer meghatódtam a film során. Az akciók látványosak, jól kihasználták a több Pókember harc stílusát. Mint írtam az animáció elképesztő, az operatőri munka pedig rátesz egy lapáttal. Sajnos a 3D elég gagyi, sokszor kidobott az élményből. S azok a dalok, javarészt rap dalokat használ, amik kiválóan illenek a

Jelenetek alá. A Phil Lord és Chris Miller páros itt csak producer volt, de érződik a munkásságuk a produkción.

 

A Pókember Irány a Pókverzum egy olyan darab, amit mindenkinek látnia kell, ha kicsit is szereti a Pókembert. Ez elmúlt 50 év benne van, de mindez üdén frissen és szórakoztatóan.

 

Értékelés:85%