2021. már 27.

Zack Snyder's Az Igazság Ligája (Spoileres) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Zack Snyder's Az Igazság Ligája (Spoileres) élménybeszámoló

A RAJONGÓK IGAZA


justice_league_ver43.jpg

Hosszú utat járt be Zack Snyder Igazság Ligája című filmje, idén teljes pompájában kerül bemutatásra az HBO MAX keretein belül.



A történet szerint Superman halott, a világba pedig megnyílnak az Anyadobozok, hamarosan megjelenik Steppenwolf hogy megkaparintsa őket. Ha ezek meg vannak, akkor elhozhatja a világvégét, Dark Seide-dal a sereg élén. Bruce Wayne azon fáradozik hogy összeterelje a Liga tagjait, akik legyőzhetik a gonoszt. Legyen szó metahumánokról, atlantisziakról vagy amazonokról a hősök a közös cél érdekében összefognak.



2017ben jött ki a mozikba az Igazság Ligája, Josh Wheddon rendezésében. Eredetileg Snyder dolgozott rajta, ám az utómunkálatok során családi tragédia miatt ott hagyta a produkciót. A stúdió ezért behívta a Bosszúállók direktorát, hogy hozza helyre a filmet. Rengeteg utólagos forgatás következett be, a hangulatot is jóval viccesebbé tették. A színvilág is élénkebb, „Marvel film” formulát követte. Henry Cavill a Mission Impossible Utóhatás forgatásáról ugrott be, így az látható bajszát digitálisan távolították el. Az eredmény siralmas lett, s gyakorlatilag Superman jelenléte megölt bármi nemű izgalmat az akciók során. A fő gonosz egy átlagos „rajzfilmes” ellenség lett, akit nevetséges módon intéztek el. A látvány világ pedig tévé filmes volt, a THECW csatornán futó ARROWVERSE sorozatok szebben néznek ki mint ez 250 millió dolláros produktum. A 2 óra gyorsan el is telt, én anno a moziban tekintettem meg, de nem sokra tudnék visszaemlékezni belőle. Leginkább arra, hogy nagyon rosszra számítottam, és egy közepes semmit kaptam cserébe.



A kritikusok és a rajongók nem rajongtak érte, Imdbn 6,2ön,Metascoren 45ös pont számon áll. A legtöbben Wheddon hibáztatták, hogy elszúrt egy jó alapanyagot. A #Releasethesnydercut mozgalom hatására a stúdió engedett a nyomásnak, s megengedte Snydernek hogy befejezze a művét. Pár jelenetet még hozzá forgatott, s az effekteket is feljavította. Ebből lett ez a 4 órás alkotás melyet most ti is megtekinthettek HBO Gon keresztül, magyar szinkronnal és magyar felirattal is.



Továbbiakban spoileres fogok írni a filmről, ha még nem láttad, akkor itt megállhatsz az olvasással ha nem akarod magadnak elszúrni az élményt.



Az Igazság ligája 6 fejezetre van bontva, kicsit ezzel egy mini sorozat benyomását kelti. Rögtön az elején láthatjuk, ahogy Superman halálsikolya indítsa be a dobozokat. Mivel ő volt a Föld utolsó mentsvára. Steppenwolf megrohamozza az amazonok szigetét, s megszerzi az első tárgyat. Ez a nyitány jobban bejött, hiszen Bruce a „közelgő veszély” miatt akarja összerakni a csapatot. Míg a 2017es verzióban már tisztában van azzal, mik a para démonok. Jól állt a lassabb nyugodtabb tempó, ahogy megismerjük a hősöket.



Bruce ezúttal egy jóval optimistább, pozitívabb karakter. A technikai kütyük is nagyobb hangsúlyt kapnak, gondolok itt az energia elnyelő kesztyűre vagy a repülőre. Tisztában van azzal, hogy ő csupán egy halandó, s ezért az eszközei mögé bújik. Itt jóval kompetensebb a harcok közben is, például jó volt látni a fináléban ahogy zúzza a rovarokat. Az álom jelenetei kidolgozottak, s kellően sötétek. Kivéve a prológus részt, ami katasztrofális volt. Itt jelent meg Jared Leto Jokere, a közös jelenetük műnek hatott. Mintha nem is lettek volna egy stúdióban, plusz a rettenetes operatőri munka is hozzá tesz az összképhez. Ez a „bónusz” jelenet, olyan hatást kelt, mintha direkt a rajongók miatt került volna be. De mivel tudjuk hogy nincs esély a folytatásra, akkor meg totál értelmetlen volt a léte.



Wonder Woman továbbra is a DC legragyogóbb csillaga, mind az akcióban, mind a drámai részben remekelt. Itt jobban ki van domborítva, hogy Steppenwolf gyűlöli az amazonokat, mindig Diana orra alá dörgöli hogyan ölte meg őket. A bank rablós részben is kap egy szép pillanatot, amikor megment egy kislányt, azt mondja „Az lehetsz, ami csak akarsz!”, Sokan ezt ilyen modern feminista üzenetnek vették, de én jól bele tudom illeszteni a karakterbe ezt a kijelentést. A közös jelenete Alfreddal pedig nagyon aranyos volt.



Aquaman is több jelenetet kapott, az atlantiszi szál erősebb itt. Továbbra is egy mindent letojó, menő figura, aki később csatlakozik a csapathoz. Megjelenik Vulko is, aki próbálja a helyes útra terelni őt. Meera hercegnő is kap látványos verekedést a gonosszal. Plusz megemlítik többször az önálló filmbeli történéseket is. Jason Momoának jól áll ez a karakter, látszik rajta hogy élvezte a forgatást.



Flashből is többet kapunk, s nem érződik egy idióta kis gyereknek, akit a kispadra ültettek. Láthatjuk ahogy a városában megmenti szerelmét, valamint az apjával való kapcsolatát is jobban bemutatják. Persze továbbra is ő marad a vicces mellék karakter, de nem válik idegesítővé. Sőt, a figurája pont egy ilyen „rajongó”, akinek megtiszteltetés hogy a Liga tagja lehet. A végső akcióban sem annyi a feladata, hogy ő menti ki az orosz családot. Fontos szerepe van, mert ő indítsa be a láncreakciót Cyborgban, aki szétszakítja az Anyadobozokat. A múltba vissza utazó pillanat vagány volt.



Cyborg kapta a legtöbb változtatást. Egy kisebb eredet történetet is beleszőttek a filmbe, ezzel ő lett a film igazi „lelke”. Apja igyekezett megmenti , s emiatt egy szörny lett belőle. Végtelen hatalmat kapott tőle, ám a döntés jogát is hogy mire használja fel. Az apja is részt vesz a történetben, feláldozza magát hogy megmentse a világot. Így kap egy hatalmas karakter fejlődést a srác, nemcsak technikai értelemben.



Superman is jelentős változáson ment át. Kezdve azzal hogy megkapta a fekete sötétebb ruháját. Van egy felvetés, mi van ha Darkseid átállítaná az oldalára. Akkor a világunk hatalmas nagy bajban lenne. A feltámasztásos jelenet közel sem annyira kínos mint a mozis változatban. A finálé pedig nem érződik Superman kompatibilisnek, a többiek is felnőnek a hős erejéhez.



Steppenwollf bár továbbra is egy ronda CGI óriás lény, ám kap egy kis háttértörténet hogy ő egy vezeklő szolga. Darkseid cameózik, de érződik a fenyegető érzése. A múltbéli részben ő az aki mészárolja a hősöket. Stepphenwolf halála pedig brutális, jól áll a filmnek az R besorolás.



A legszembetűnőbb változás a filmek közt a képarány. Míg a Wheddon film 16:9es szélesvásznú, addig a Synder cut 4:3as formátumú. Elsőre nagyon fura volt a „doboz” forma, mintha a Saul fiát nézném, de idővel hozzászoktam a látottakhoz.



A zeneszerzőt is lecserélték Danny Elfmant Junkies XL váltotta le. Egyes részeknél nagyon epikus volt a hangzás, máskor azonban rettentően kínos volt. Gondolok itt a Wonder Woman témára, az áriázó asszony kórussal.



A látvány világ jóval inkább tükrözi Snyder világát, hogy egy jóval sötétebb, szürkébb színeket használt. Természetesen a védjegyéhez tartozó lassítás is megjelenik, ám nem érződik túlzónak mint az Álomháború esetén.



Magát a filmet két részletben néztem meg, az első harminc pernél vacsoráztam egyet, majd onnan kezdve egy ültő helyben végig néztem. Bár az utolsó szekciónál már éreztem a hátsóm, az utolsó jeleneteket pedig túlzásnak véltem.



Összességben a Zack Snyder's Igazság Ligája egy nagyon szórakoztató, látványos képregény film. Akik szeretik a rendező eddigi műveit azoknak ajánlom elsősorban a filmet.



Amúgy ha valaki a Wheddon -féle verzióra kíváncsi itt megtekintethető:

https://filmhaver.blog.hu/2018/05/22/az_igazsag_ligaja_elmenybeszamolo_spoileres



Értékelés:80%

Szólj hozzá

filmek 2021 DC