2018. sze 22.

Kutyák szigete élénybeszámoló

írta: Vollai Martin
Kutyák szigete élénybeszámoló

ウェス・アンダーソンの人形犬とソロスの宣伝

KUTYA ÉS AZ EMBER BARÁTSÁGA  

人々の帳簿と友情

isle_of_dogs_ver2.jpg 

Wes Anderson az egyik legnagyobb hatású rendezők között tartják számon. Legutóbbi filmje a Grand Budapest Hotel hatalmas anyagi és kritikai siker volt. Engem érdekelt az új munkája a Kutyák szigete, már csak azért is mert stop motion animáció.


A történet szerint a Japán kormány száműzi a négylábúakat. Ugyanis kutya betegséget terjesztenek, így egy szemétledobó helyre kerülnek. A választáson az elnök a gyűlölet kampánnyal akar nyerni. Eközben egy kisfiú, aki az elnök örökbe fogadott gyereke, elindul a Spot nevű ebéért. A kis repülője lezuhan a szigeten, és öt alfa kutyával találkozik. Rex, Duke, King, Boss és Chef. Utóbbi közeli barátság alakul ki, segítségére lesz a kutya felkutatásában.

 kutyak_szigete_1_660.jpg(Várva a gazdik parancsára!) (オーナーの注文を待っている)

A Kutyák szigete egy száz százalékig Wes Anerson fim. Az operatőri munka lenyűgöző, a megszokott tökéletesen szimmetrikus kép visszatér. Az animáció pont annyira kidolgozott, hogy jól nézzen ki. A díszletek pedig részlet gazdag. Az tetszett, hogy az olcsóbb megoldásokat okosan használták fel, a verekedős jeleneteknél a „felhő” poén oldották meg! A humor visszafogott, s roppant száraz.

 

A film nem nélkülözi a társadalmi kritikát sem. A polgármesteri választás gyűlölet kampánnyal nyerni akar, óhatatlanul Orbán Viktor miniszterelnök „diktaturista propagandáját” jutatta eszembe. Az aktivista iskolás lány pedig a mai gender kommandó karikatúrája volt.

 

A szinkron hangok fergetegesek. Csak néhány név a listáról:Bryan Craston, Edward Norton, Greta Gerwig, Ken Watanebe, Bill Murray, Scarlett Johanson.

Ráadásul egy kis ügyes aprósság, hogy amikor van kiírás az egyszerre japánul illetve angolul volt leírva.

 

Azonban volt problémám a filmmel, az első fele jól indult, a második fele pedig leült nekem! Kevesebb volt a poén, a drámai rész pedig jó volt, de elmaradt a katarzis érzés.

 

A Kutyák szigete egy fantasztikus vígjáték, azonban nem mindenkinek való. Akiknek a Fáck jú tanár úr! szintű hülyeséghez szokott az NE nézze meg ezt a filmet! Mindenki más tegyen vele egy próbát.

 

Értékelés:75%

Szólj hozzá