2018. ápr 27.

Bőrpofa élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Bőrpofa élménybeszámoló

VAN BŐR A POFÁDON?

 

leatherface.jpg

A Texasi láncfűrészes mészárlás 1977ben egy sokkoló mű volt, amit több országban köztük kis hazánkban is betiltottak. A kannibál család s a bugyant Bőrpofa beírta magát a horror film történelembe. Tobe Hooper kult darabot tett le az asztalra. A sikert meg kellett lovagolni, így elkészült a folytatás. A második rész egy borzalmas darab lett. A harmadik rész Bőrpofa címmel futott, egy rövid szerep erejéig a fiatal Viggo Mortensen is szerepelt. Ez már egy jóval nézhetőbb epizód, ám ez hatalmas anyagi bukta volt. Ezt követte a Texasi gyilkos visszatért nem láttam, de ebben szerepelt Renné Zelwegger és Matthew MacCoughney is. 2003ban elkészült a Marcus Nispel rendezte remake. Ez az egyik kedvenc horror filmem nem mellesleg. A kezdetek alcímű előzmény egy jó film lett, Jonathan Libesman legnézhetőbb filmje lett. Az örökség alcímmel érkezett részt pedig nem láttam, s nem is érdekel. Leginkább a negatív visszhang miatt. Most pedig itt van az eredeti film előzménye.

A történet szerint Jedediah Sawyert elvitetti a helyi seriff, amiért meggyilkolták a lányát. Ugrunk az időben 10 évvel később négy fiatakorú megszökik négy fiatalkorú a helyi elmegyógyintézetből. Egy ápolónőt, Lizzyt is elvisznek magukkal. Ike és Clarice igazi banditák, akik élvezik a vérengzést. A fogyatékos Bud és a jólelkű Jacksonnak se kell sok eldurranjon az agyuk, s gyilkoljanak. A nyomukban a helyi seriff, aki minden követ megmozgat, hogy elkapja őket. Azt gondolja az egyikük ölhette meg lányát.

Ami miatt az előtérbe került ez a film, az hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság X korhatár-besorolást adott neki. S mire ez a nagy hűhó?

Az erőszakos jelenetek valóban durvák, fröcsög a vér. A provokáció kedvéért pedig itt van egy kis nekrofil szexjelenet is.

Az anyukát alakító Lili Taylor fantasztikus ebben a pszihopata nő szerepében. A fiatalok viszonylag jól alakítanak. A seriffet Stephen Dorff játssza, aki tényleg vámpír, mert alig öregedett valamit. Ő is jó volt, bár néha túlzásba vitte a g*ci viselkedést.

Az operatőri munka pedig meglepően jó volt. Vannak ügyes s kreatív beállítások.

Azonban a film legfőbb baja, hogy nem szolgál kellő indokkal arra, hogy miért is lett Bőrpofa az aki. Mondjuk az meglepő, hogy kiből lesz az.

Csak inkább egy road movieba oltott hentelős film, mintsem egy lélektani dráma. Jobban örültem volna, hogy erre mennek inkább rá.

A Bőrpofa nem egy rossz film, csak totál fölösleges!

 

Értékelés:60%

Szólj hozzá

horror filmek 2017