2018. ápr 27.

Setét Torony élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Setét Torony élménybeszámoló

SÖTÉT TORONY

dark_tower.jpg

A Setét Torony Stephen King hét plussz egy kötetes fantasy regény folyama. A könyveket bár nem olvastam, csupán az elsőt, azt is régen. Amikor pedig bejelentették, hogy film készül belőle izgatott lettem. 2013ban érkezett volna eredetileg, ám ekkor még az se volt biztos, hogy kész lesz-e a film. Kezdetben J.J.Abrams bábáskodott a film felett. Universal studiónál voltak a jogok, ám úgy döntöttek, hogy túl kockázatos a project. Ezután Brian Grazer és az Oscar-díjas Ron Howard vette át a prímet. Grazer és Akiva Goldsman beszéltek a

filmről. Goldsman átdolgozta a történetet, s a főhősök közti kapcsolatra helyezte a hangsúlyt. A magas költségvetés ellenére azonban nem valósulhatott meg a film, 140 milliós büdzsét soknak találták az alkotók. A könyvek egyik rajongója Nikolaj Arcel került a képbe. Forgatókönyven pedig Akiva Goldsman és Anders Thomas Jensen dolgozott. A produkció végül 45-50 millió dollárba került. A főszerepet Idris Elba kapta, sok rajongónak nem tetszett, hogy a fehér Roland hirtelen fekete lett. Jaket Tom Taylor,Waltert pedg az Oscar díjas Matthew McConaughey játssza.

A történet szerint Jake egy New Yorki fiatal srác, akinek látomásai vannak. A látomásában Walter a fekete ruhás férfi, gyerekeket raboltat el. A gyerekek tudatával a Világ középpontjába álló Setét Tornyot támadja. A Torony ledölésével a gonosz teremtmények hadserege eláraszhatja a multiverzumot. Walter ellen egy magányos revolverhős Roland áll,aki nem hisz már a csodákban, s a családja halála után a bosszú hajtsa. Amikor a srác számára kiderül, hogy a látomásai valósak. Akkor átkerül a másik világba, Rolanddal együtt feveszi a harcot Walter ellen.

A Setét torony nem egy rossz film, én rosszabbat vártam tőle. A film 95 perces, s ez a legnagyobb baj. Egy bevezető akció fantasy filmhez képest főleg rendkívül rövid. A világot felszínesen mutatja be. Amikor a faluban vannak, ott tök jó lett volna, hogy kibontsák az egészet. De ehelyett egyik helyről ugrálunk a másikba, s hipp-hopp itt a film vége. Mintha valami olcsó 90es évekbeli televizióra gyártott darabot néznék. Pedig az alakítások jók voltak. Idris Elba a drámai szálat nagyon jól átadta,s az akciókban is nagyon badass volt. A mantrája amit mondott az egy klassz kis szöveg volt. Az apja halála után már nem hisz semmiben, ám Jaket mindenáron megvédi. A kémia köztük okés volt. Eleinte nem hisz a srácnak,ám jó bajtársakká lesznek. Tom Taylor jól alakította a srácot, aki nem fél a fegyvert használni is. Matthew McConaughey az egész filmet végigripacskodja. Azonban roppant szórakoztató módon teszi ezt. A varázs képességét jól kihasználja, igaz Rolandra nincs hatással a manipulatív mágiája.

Az akció jelenetek vagányak,csak kevés van belőlük. A látvány pedig nagyon olcsó, kilóg a CGI, főleg a szörnyek támadásánál. A film végi párharc pedig nyeee, ötletes csak most komolyan ez a nagy csata?

A legnagyobb baj a filmmel, hogy ez bevezető film. Ám annak roppant kevés volt, remélem ha elkészül sorozat,az jobban ki lesz bontva.

 

Értékelés:50%

Ezt figyeld:-Kiváló ivójáték, ahányszor Roland elmondja a mantráját.

Szólj hozzá

filmek 2017 csalódások