2018. máj 08.

Ready Player One élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Ready Player One élménybeszámoló

READY PLAYER ONE

ready_player_one.jpg

Mielőtt bármit írnék a következő darabról az élménybeszámoló nyomokban spoilereket tartalmazhat.

 

Mikor kijött az első előzetes, csak ámultam és bámultan, hogy mennyire látványos akció orgia lesz ez. Azonban a történetről nem sok derült ki. Steven Spielberg neve pedig csupán egy jól csengő marketingfogásnak tűnt. A második előzetes pedig meggyőzött arról, hogy ez egy moziban nézős darab lesz. Kifejezetten vártam a filmet. Be is ültem rá ezúttal 3Dben, s lássuk milyen is lett a Ready Player One.

A történet szerint a jövőben járunk, ahol a világ egy szürke, s unalmas hely. Főhősünk Wade Watts és az emberek jelentős része az Oasis nevű virtuális valóságba menekül. Itt az lehetsz, aki akarsz, s azt csinálsz, ami akarsz. Ha hegyet van kedved mászni Batmannel vagy táncolni Jokerral, akkor tégy úgy. Az akció játékok során meghalhatsz, de feltámadsz, azonban a mentéseid s a pénzed elveszik. A játék kitalálója Holiday már meghalt, ám halála előtt egy üzenetet küld az embereknek. A játékosoknak három próbát kell teljesíteniük. A játékosok mellett az IOI cég betanított arc nélküli harcosai is a próbákon vesznek részt. A próbák során kulcsokat lehet nyerni. A kulcsok után pedig megnyered a húsvéti tojást, a teljes Oasis feletti hatalmat, s több milliárdnyi vagyont. Az IOI főnöke Nolan nincs tisztában a filmek s játékok világával, neki csupán a profit szerzés az elsődleges cél. A gamerek s a cég harcba szállnak egymással. Wade s haverjai is harcolnak a tojásért. Eközben megismerkednek a gyönyörű és veszélyes Artemisszával, aki szintén nagy geek. Amikor komolyra fordul a dolog, hőseinknek a valóságban is háborúznak Nolannal.

 

A Ready Player One egy igazi geek paradicsom! A film alaptörténete egy videojáték felépítését idézi. Kihívásokat kell teljesíteni, melyek során kulcsokat kell összegyűjteni. A játékok során pénzt is szerezhetsz, amit fejlesztésekre lehet költeni. Maga az alap egy sablonos, és kliséket tartalmaz. Ennek ellenére a régi idők filmjeinek felépítését adja vissza. Sokkal inkább a mesés történet mesélés élményét nyújtja. A legkisebb testvér legyőzi a gonoszt, s elnyeri a királyságot s a szép királylányt.

A RPO egy látványorgia a szemnek és a fülnek. A virtuális világ annyira gyönyörű, hogy az ember csak ezt elnézné 2 órán keresztül.

 

A színészek jól alakítottak, a casting jól eltalálta a figurákat. Wade Watts a szokásos árva srác, akit nevelőszülei nevelnek. Nehezen találja a helyét a való világba, ezért menekül az Oasisbe. Tye Sheridan egy olyan geek figurát hozott, akivel bármelyik filmimádó fazon azonosulni tud. Holidayt az Oscar-díjas Mark Raylance játszotta, aki a játékot azért teremtette, hogy az emberek ide jöjjenek a zord valóság elől. Az Oasis számára nem elsősorban a pénz szerzés forrása, hanem a játékosok igényeinek kielégítése. Ellenben Nolan egy törtető, a geek világot magasról letojva csak a pénzt látja az Oasisben. Ezért is akarja megszerezni a tojást. Ben Mendelson frenetikusan hozta ezt a gerinctelen féreg alakot. Artemissza egy vagány és szexi csaj volt a virtuális világban, a valóságban pedig egy arc sérülése ellenére egy nagyon szép külsejű lány volt. Diane Cooke annyira cuki volt, hogy az ember azonnal beleszeret. Wade haverja H egy rohadt vicces karakter volt, főleg amikor kiderül, hogy kicsoda a valóságban az egy poénos rész volt.

 

A Ready Player One okyan élményt nyújt, mint a South Park Képzeletfölde epizódját látnám. Vagyis minden tömegjelenetnél lehet kiszemelni a híres figurákat, járműveket vagy fegyvereket. Ez egy nagyon jó szűrő ahhoz, hogy mennyire ismered a geek s nerd világ lényeit. S nem csak a háttérben megbúvó vagy konkrét figurák csalnak mosolyt az ember arcára, hanem konkrét filmes jelenetek köszönnek vissza például a Terminátor 2 utalás vagy a Ragyogás jelenet. Utóbbi elég meglepő egy Spielberg filmben.

A retro hangulatot erősíti Alan Silvestri zenéje valamint a korszak slágerei.

A 3D pedig nem parasztvakítás, van értelme.

Az akció jelenetek pedig xseniálisak.Főleg az autós verseny, aminél olyan szintű hangvágás és keverést használtak, hogy a néző kapkodja a fejét. S akkor az utolsó gigantikus csatáról nem is beszélve, ahol a nerd s geek közönség teljesen ki vannak szolgálva. Azonban ajánlható-e azoknak, akik csak felszínesen ismerik a filmeket meg a játékokat. Szerintem talán. Ha az utalásokat nem ismeri fel, a látványos akciók el fogják szórakoztatni.

Végső soron minden szórakozásra váró nézőnek ajánlom! A Ready Player One a legjobb filmje Spielbergnek az utóbbi évekből. A Tintin kalandjai óta nem láttam ennyire jól sikerült alkotását, a rendező rajongóinak kötelező darab.

 

Értékelés:80%

Ezt figyeld:-A megannyi figurát, kiváló játék vadászni őket

-Az autós üldözést, elképesztően látványos

-A ragyogásos jelenetet

-A film vége nagy

Szólj hozzá

filmek legjobb 2018