2018. júl 16.

Örökség élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Örökség élménybeszámoló

CSALÁDBAN MARAD

 hereditary_ver2.jpg

A Sundance Filmfesztiválon debütált az Örökség című filmalkotás, s a legtöbben az év horrorjaként hivatkoztak rá.A legtöbb esetben elhamarkodhatnak, tűnhet ezen kijelentés, mert a nézők még nem láthatták. Azonban az Örökség rászolgált, az év horrorja még inkább az év film élménye címére.

hereditary3_0.png

Ari Aster első filmje nem egyszerű darab. A történet szerint a Graham család a nagymama halálát próbálja meg feldolgozni. Annie, a lánya a munkájába a miniatűr makettek építésébe menekül. Furcsának találta mindig is az anyja dolgait. A férje Steven megpróbál lelki támaszt nyújtani a számára. Elsőszülött fiúk Peter a drogos tinédzser, aki teljesen magába vonul. A lányuk Charlie egy bizarr arcú kislány, aki a nagymamával nőtt fel, s őt jobban megviseli a nagyi halála. Ezután egy újabb tragédia történik, majd egyre durvább és furcsább dolgok kezdenek zajlani.

Az Örökség az a fajta horrorfilm, amit nem a tipikus pláza mozi közönségnek látnia kellene! Ugyanis ez nem az olcsó jump scareket használ, hanem a hangulattal kelt félelmet. A nyomasztás elviselhetetlen mértéket ölt, engem leginkább az Egy szent szarvas meggyilkolására emlékeztett. Érdekes, hogy mindkét filmet az A24 stúdió forgalmazta, itthon pedig a Vertigo Média Kft.

A véres jelenetek nincsen túlzásba véve, de amik vannak az garantáltan bele égnek a retinátokba.

A drámai hangulat a gyász feldolgozását mutatja be, s ezt az érzést a színészek elképesztő módon adják át. Toni Collette soha nem volt ennyire jó mint ebben a szerepben. Ahogy megpróbálja összetartani a családját, s az érzelmeit elzárja. Ahogy fokozatosan egyre nagyobb pofonokat kap, az élettől annál jobban megtörik lelkileg. Gabriel Bryne jóval visszafogottabb alakítást nyújt, s ő rá is hatással van rá a tragédiák sora. Alex Wolff egy tipikus tini karaktert hoz, ám a második haláleset után ő is magába zuhan. Milly Shapiro pedig újoncként olyan alakítást tett le az asztalra, hogy csak kerestem az államat. Ann Dowd pedig hideg rázós volt ebben a rövid szerepben!

A film tele van pakolva emlékezetes jelenetekkel. Gondolok itt a szeánszos megidézésre, vagy a balesetes szekvenciára. A zene leginkább zörejnek hangzik, s jól állt az alkotásnak. Sajnos a spoilerek miatt nem mennék bele, aki szereti, a horror műfajt az ne hagyja ki az Örökséget. De! Aki a Bye bye man szintű pláza horror filmekhez szokott hozzá, az messzire kerülje el a filmet. Mert nehéz darab, s nem szájba rágós. Már csak azért is nem rövid darab, szóval, akik igényes, fesztivál filmes félelmetes darabokhoz szokott az tegyen vele egy próbát!

 

Értékelés:100%

Ezt figyeld:-A második halálesetet, ami váratlan s megviselő

-A szeánszos jelenetet

-A vitát a vacsoránál

-A lezárást

Szólj hozzá

horror filmek nyomasztó 2018 év filmje