2018. sze 06.

A hihetetlen család 2. élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
A hihetetlen család 2. élménybeszámoló

IRDATLANÉK 2.

 incredibles_two.jpg

A Hihetetlen család 2004-ben hatalmas anyagi és kritikai siker volt. Két Oscar-díjat is bezsebelt, a legjobb hangvágás és a legjobb animációs film kategóriában. Gyerekként imádtam, s a mai napig is az egyik legjobb Pixar animációs darabnak gondolok. A folytatás 14 év után készült el, s az év legjobban várt filmje volt a számomra.

 

A produkció ugyanott folytatódik, ahol az első rész abba maradt. Akna kukac megjelenik, s üldözőbe veszik őt, azonban megszökik. A kormány így továbbra is tiltja a szuperhős aktivitást. A családnak egy motelben kell meghúznia magát. Fridzsiman felkeresi őket, mert egy gazdag fazon Wintson beszélni akar velük. Nyúllánykát szeretné felkérni, hogy ő legyen, a szuperhős program arca legyen. Egy kamera segítségével veszik fel az akcióit.

Azért őt választották, mert kevésbé romboló a tevékenysége, mint Mr.

Irdatlan. Bobnak otthon kell maradnia, s ő vigyázz a gyerekekre. Will a matek feladataival, Ilana a pasi gondjaival, míg Furi a képességeivel fárassza le az apukát. Miközben az apai gondok minden napjaival elfoglalva Mr.Irdatlan, addig Nyúllányka egy új fő gonoszt kezd el üldözni. Démonitor hipnotikus cuccokkal az emberek agyát kimossa, s szörnyűségekre veszi rá őket.

 

A Pixar Animation az utóbbi időben fantasztikus alkotást tett le az asztalra. S ez alól ez a film sem kivétel. Az animáció olyan gyönyörű, hogy kerestem az államat. Szinte már-már a foto realisztikus ábrázolásig is elmennék, ha nem lenne ennyire karikatúrára véve a figurák. A humor nem remekel annyira, de az első részben sem ez volt a fő mozgató erő.

 

A történet tele van érdekes témákkal. A kapuzárási pánikkal küzdő apuka, a karrierépítés, a szuperhősök fontossága, a média hatása stb. Ez nem egy gyerekfilm! Egyrészt, nem túl rövid, majd két órás a játékidő. Másrészt, komoly témákat érint, amit egy kis gyerek nem igazán fog fel.

 https_2f_2fblueprint-api-production_s3_amazonaws_com_2fuploads_2fcard_2fimage_2f787170_2f0ffea7f0-0b15-4ec8-b6cb-4d8765e02110.jpg

(Helen akcióban a Démonitort üldözve)

A karakterek közti kémia remek volt, a családi dinamika jól át van adva. Bob szeretne újfent hősködni, ám kénytelen elfogadni, hogy a felesége éli át újra a hőskort. A gyereknevelős pillanatok élettel telik, főleg amikor drámát is belevonnak. Helen pedig nem egy genderista aktivista nő, úgyhogy akik ezen rúgóznak, 0-24ben azoknak üzenem, nem tartalmaz ilyet a film! Nyúllányka szimpatikus figura, együtt lehet érezni vele. A vonat megállítós akció szekvencia pedig ott lesz az év végi toplistán. A gyerekek jól helyt álltak az akció jelenetekben. Ilana dühös apjára, mert miatta nem tudott közel kerülni Stevehez. A nagy jelenetük pedig egy szép momentum volt. Will nem volt annyira jól kihasználva, inkább egy mellék karakter volt! Furi pedig roppant vicces volt, főleg a 17 képességeivel. A legfőbb humorforrás egyértelműen ő volt. Elza nem sokat szerepelt, s jót kuncogtam a jelenetein. Fridzsiman pedig gyakorlatilag cameózott, s nem sokat tett a filmhez. A második rész azonban legnagyobb gyengéssége, a fő gonosz. Maga a megjelenése, a hipnotizáló dolga rémisztő.

Azonban amikor kiderül, hogy ki is ő valójában s mi a háttértörténete az gyenge volt!

 

Az új szuperhősök viccesek, de nem nagyon használták ki őket. Mármint nem tudtunk meg róluk semmit, de akció terén nagyon ott voltak.

A magyar szinkron fergeteges volt. Nagyon jól el lettek találva a hangok. A zenét ismét Michael Gianichi szerezte, ami visszahozta az 50-es évek kémfilmes noiros hangulatát.

 

A rövidfilm előtte egy szürreális, furcsa darab. Egy ázsiai nő egy gombócot nevel fel, aki kamaszodik. A film a szülői túlféltést mutatja be. Egy nagyon aranyos momentum volt! 

 

A hihetetlen család 2. a Pixar filmfolytatások közt egy kitűnő darab, valamint az idei év legjobb animációs filmje eddig. Aki szerette az első részt, akkor ne hagyja ki a Park család új kalandját.

 

Értékelés:90%

Ezt figyeld:-Furit minden jelenetben

-A vonat megállítós akció jelenetet

-Az új szuperhősöket

Szólj hozzá

filmek legjobb 2018 Oscar Animáció Pixar év filmje