2018. okt 12.

Saul fia élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Saul fia élménybeszámoló

SAUL FIA

saul_fia_ver2.jpg 

Saul fia hatalmas nemzeti siker lett. Megnyerte a Cannes Arany Pálma-nagydíjat, a legjobb külföldi díjat a Golden Globe-on vagy az Oscaron.

 

A történet szerint Saul egy koncentrációs táborban a sonderkommandó tagjaként próbál túlélni. Ők azok a zsidó férfiak, akik beterelték az embereket a gázkamrába, kivonszolták a holtakat, fűtötték a krematóriumokat, kihordták a hamvakat, kizsebelték a holtakat, elégették a hivatalos iratokat. Saul épp a munkáját végzi, egy halottban a fiát véli felfedezni. Elrejti a testet, majd egy rabbit akar keresni, hogy eltemesse a fiát.

 

Maga a történet nagyon egyszerű, azonban teljesen jól átadták a hangulatot. Ez azonban erős idegzetűeknek ajánlott! A film cselekménye lassan indul be, aztán szépen begyorsul. Saul egy érdekes karakter, nagyon keveset beszélt, de amikor megszólalt, akkor is a lényeget mondta. Az egész filmben a testbeszédével és az arcjátékával játszott. Erre még rá is tesz, hogy az operatőr végig őt veszi. Vagy az arcát vagy a hátát. A háttér pedig életlen, s akkor látunk mást, ha Saul arra néz. Ezt pedig a 4:3as képarányban vették fel, ami által a tér beszűkül.

A Saul fia annyira erőszakos, amennyire a jelenet megkívánja. A hangulat pedig fojtogató érzés, hogy bármikor kivégezhetnek. A hangvágás pedig kiváló. Sokszor a háttérben kiabáló, haldokló emberek hangja tölti ki.

A film nagy utat járt be. Nemes Jeles László ismét elhozta nekünk az Oscart. A következő filmje a Napszállta, ami érdekesnek tűnik.

 

A film jó, de nem mindenkinek tudom ajánlani. Aki szeretne egy erős atmoszférájú egyedi látványvilágú holokauszt filmalkotást látni, annak kötelező darab!

 

Értékelés:90%

Szólj hozzá

filmek legjobb nyomasztó magyar film év filmje