2018. dec 07.

Halloween (2018) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Halloween (2018) élménybeszámoló

HALLOWEEN 40 ÉV MÚLVA

halloween.jpg 

Az 1978-as első rész hatalmas anyagi siker volt, így legalább 10 részt élt meg. Idén pedig itt a legújabb felvonás.

 

VISSZA A KEZDETEKHEZ

 

A számtalan gyenge film után hatalmas meglepetésként ért, hogy ismét Halloweent forgatnak. Egyrészt itt van executive producerként John Carpenter. Ő az aki, lefektette az első epizód alapjait, s ezúttal a kultikus zenébe is besegített. Visszatért Jamie Lee Curtis, aki a Feltámadás után ismét Laurie Strode bőrébe bújik. Az eredeti Micheal Meyerst alakító színész is be lett castingolva. A forgatókönyvön Danny McBridge is dolgozott, ami elég furcsa egy vígjáték színésztől. A rendezői székbe pedig az Ananász expressz alkotója került, így szintén egy vígjátékos figura került. A filmet pedig a Miramax illetve a Blumhouse Pictures forgalmazza. Minden kétségem tovaszállt, amint kijött az első előzetes. Teljesen magával ragadott, s felkeltette az érdeklődésemet. Ugyanis a készítők azt mondták, hogy felejtsük el az összes eddigi epizódot, és az első rész után 40 évvel később vesszük fel a fonalat.

 

A történet szerint miután Dr. Loomis lelőtte Meyerst, a gyilkos bár nem halt bele sérüléseibe, csak kizuhant az ablakon. A rendőrök elkapták, elmegyógyintézetbe dugták. Az elmúlt négy évtizedet pedig teljes némaságban töltötte. Meglátogatja őt, két podcastes, akik a sorozatgyilkosságokról akarják kikérdezni. Nem sikerül, mert továbbra is hallgat. A podcastesek felkeresik az azóta Sarah Connorá alakult Lauriet, aki az erdőben, egy kisebb fajta erődben éli minden napjait. Lányával viharos a kapcsolata, unokájával már egy fokkal jobb a helyzet. Szeretné felkészíteni őket Micheal Meyers elpusztítására. Persze Micheal sikeresen megszökik, mert át akarták szállítani egy másik intézetbe. Megindul Haddonfieldbe, hogy befejezze, amit korábban elkezdett.

 

NINCS ÚJ A NAP ALATT

 

A Halloween alaptörténete és felépítése egy az egyben ugyanaz, mint az első részben. Ehhez hozzájön minden negatívum és pozitívum is. A lassú felépítés itt is megtalálható, a karaktereket jól megismerjük. A karakterek helyenként idegesítőek, leginkább a mellékszereplők. Főleg a doki figurája, aki rohadt fárasztó és ciki volt. Azonban a főszereplők jók, Laurie Strode karaktere gyakorlatilag Sarah Conorrá alakult át. A pszichés zavarokkal küzdő, paranoiás nagyit remekül hozta Jamie Lee Curtis. A lányával és unokájával való kapcsolata is jól ki lett bontva. Meyers ismét egy erős és elpusztítatlan figura, akitől azért lehet darázni. Ha már parázásnál tartunk, a készítők ügyesen átvették a megfigyelős momentumokat. Azonban ennek ellenére nem sokszor ijesztett meg a film. Javarészt jump scareket használ, s ezek többségét már a trailer ellőtte. A zene még mindig libabőrös élmény volt, melyet Carpenter jól átültetet. Az operatőri munka első osztályú volt, s a film legjobb jelenetében vágatlanul láthatjuk, hogy Mike gyilkolja a lakókat. A halálok pedig kreatívak, s vérgőzösek. Tele van pakolva a rajongóknak szánt kikacsintásokkal, amik jó pofák voltak.

 halloween-2018-trailer.jpg(Nem hiányzik ez a fura maszk, kedves Meyers?)

FRISS HÚS, DE SOK KUKACCAL

Mint korábban írtam a filmet egy vígjátékokkal befutott forgatókönyvíró dolgozott rajta, s sajnos sokat ront a helyzeten. A Halloween sokszor poénkodik, s ez engem kidobott az élményből. Nem azt mondom, hogy vegye magát komolyan, hanem hogy vegyenek vissza a humorizálásból. Meg az az infantilis idióta szál a doktorral, egy ritka kínos pillanat volt. A lezárás pedig tartalmaz fordulatot, ami nem rossz, de ezerszer látott. Az viszont nem tetszett, hogy hiányzott a feszültség a jelenetekből. Amit a humorral oldottak, ezt pedig rosszul vitték bele a filmbe.

 

Összegezve a Halloween egy korrekt slasher horror film, ami nem találja fel a spanyolviaszt, de üdítő darab a mozi kínálatban. Akik szeretik, a szériát tegyenek vele próbát. S még valami a film élmény meglepően normális volt. Pedig rengetegen voltak a Corvinban, s sok tini csaj ült a teremben. Nem idegesített, mint az Annabelle 2.-nél!

 

Értékelés:70%

 

Ezt figyeld:-A vágatlan gyilkolászást Haddonfield utcáin

-Az idegesítő doktor karakterét

Szólj hozzá

horror filmek legjobb nyomasztó 2018