2019. jan 23.

Aquaman élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Aquaman élménybeszámoló

VIZES HAPSI

 aquaman_artwork_2-1280x720.jpg

A DCEU talán legsikeresebb darabja lett az Aquaman. Jelenleg vígan robog az egy milliárdos bevétel felé. Lássuk megérdemelt-e?

 

A HALEMBER MEGSZÜLETETT

A DC filmek elég megosztóak lettek, s ez alól az Aquaman sem kivétel. A mérleg azonban a pozitív oldalra billen. A történet mintha egy mese lenne, úgy indított. Egy világító toronyőr egy partra vetett sellő nőt talál. Ő Atlanta királynő, és összejön a férfival. A nászukból megszültetik a fél vér Arthur. Azonban a családi idillt megszakítják az atlantiszi katonák, akik magukkal viszik a királynőt. A gyerek felnő, s egy kigyúrt hős lesz, aki a tengeri kalózokat kapcsol le. Egy Black Mantha nevű kalózt kap el, ám az akció balul üt ki. Meghal az idősebb fickó, s az ifjú gonosz tevő bosszút forral. Eközben Orm Király szeretné megtámadni a felszínt, ehhez négy atlantiszi királyságot kell meggyőznie. Szövetkezik Manthával, hogy hamarabb teljesítse be tervét. Mera felkeresi Arthurt, hogy térjen vissza Atlantiszba s vegye át a trónt féltestvérétől. Vulco a segítségükre siet, egy ősi jóslat jegyében át nekik egy hengert. Arthur és Orm összecsap, s előbbinek menekülnie kell. Merával elindulnak, a cél megtalálni Atlantisz első uralkodójának szigonyát. Ezen eszközzel lehet parancsolni az óceánnak.

 

Az Aquman hatalmas meglepetés volt számomra, de nem érdemes az év szuperhős filmjét várni tőle. Lássuk is milyen lett a halakkal dumáló Arthur kalandjai!

 

SEKÉLY VÍZ

Az Aquaman tele van hibákkal, amik olyan mértékben vannak jelen, hogy azt öröm nézni. A színészi játék elég vegyes volt. Jason Momoa tökéletes casting erre a szerepre. Komolyan strigulázni kellene, hányszor lassítják be, ahogy a félmeztelen testével sétál. Amber Heard szexi volt, de rettenetesen játszott. Azok a jelmezek, Jesus Christ! Főleg az a medúzás báli ruha. Dolph Lungren vörös szakállal és hajjal! Beleégett a retinámba, s ő is pocsék volt. Patrick Wilson olyan szintű ripacskodást nyújtott, hogy azt Eddie Redmayne is megirigyelné a Jupiter felemelkedéséből. Nicole Kidman a botox kezeléséről érkezhetett a forgatásra, míg William Defoe pedig mintha két kiló sminket kapott volna. Ők takaréklángon égtek, ráadásul alulírtak voltak a karaktereik. A párbeszédek agypusztítóak. Annyi bugyuta, egy soros és gagyi monológ hangzik el, hogy a szürkeállományom lefeleződött. Amikor pedig bevágták a sivatagos résznél a Toto Africa című dalt Pitbull feldolgozásában, akkora facepalmot toltam, hogy kis híján elsüllyedtem szégyenemben.

 

KÖZÖS HULLÁMHOSSZON

A hibái ellenére azonban szórakoztató darab lett. A látvány olyan káprázatos, hogy az Avatar is megirigyelné. Atlantisz élő lélegző világnak van bemutatva. Ahogy a különböző kasztokat bevezették, az egy sokszínű élőhelyet tár elénk. Az akciók pedig klasszak. S rengeteg pörgős és jól felépített jelenetet kapunk. A legjobb a szicíliai támadás, ahol az operatőri munka remek. Amúgy a rendező James Wan nem tagadta meg horroros múltját, amikor lemerülnek a szörnyek világába az elég para volt. Az utolsó nagy csata jelenet pedig lélegzetelállító. Beütött az LSD, meg a kokain, meg a fű. A poénok nem mindig találnak be, azonban amik működnek azok röhejesek. Vannak jó szituációk, leginkább a kocsmás rész.

 aquaman-2018-6.jpg 

(Hölgyeim ki rendelt házhoz Jason Momoát félmezlenül?)

 

Ezúttal még egyszer a győri Cinema Cityben 4DX-ben tekintettem meg. A terem tele volt, s a mozgó székes móka sokat hozzátett. Mert a film egy percre sem áll le, rendkívül gyorsan lepergett a 2 és fél óra.

 

CSOBBANJ BELE TE IS!

Az Aquaman az utóbbi évek legszórakoztatóbb DCEU film alkotása. Nem egy hibátlan darab, sőt ez egy igazi trash. Ha az agyadat a mozi termen kívül hagyod, akkor bitang jól fogsz szórakozni rajta.

 

Értékelés:70%

 

Ezt figyeld:-A szicíliai támadást

-Mera dekoltázsát

-Merülés a szörnyek birodalmába

-A nagy utolsó csatát

Szólj hozzá

filmek legjobb 2018 meglepetések DC James Wan