2019. jan 28.

Mandy-A bosszú kultusza élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Mandy-A bosszú kultusza élménybeszámoló

CAGE RAGE THE MOVIE

 mandy.jpg

Nicolas Cage az utóbbi években borzalmasabbnál borzalmazasabb filmekben szerepelt. Ezek jó része direkt to Dvd formátumban jelent meg. Legújabb filmje szintén csak lemezeken jelent meg, azonban minőségileg hatalmas előre lépés volt.

 

A történet szerint Red kanadai favágóként dolgozik, s együtt él egy faházikóban Mandyval. Kapcsolatukról nem tudni, hogy szeretők-e vagy barátok-e, de boldogok együtt. A minden napjaikat egy vallási szekta teszi tönkre. A szekta egy motoros banda, akik szörnyekre emlékeztetnek, s egy kommuna kéri a segítségüket. Jeremiahnak megtetszik Mandy, s szeretné megszerezni magának. Elrabolják a csajt, bedrogozzák, majd miután ő nem akar lefeküdni vele, és még ki is röhögi, így a férfi megtorolja. Egy fához kötözi Redet, Mandyt pedig élve elégetik. Ezután pedig távoznak, a férfi pedig kiszabadul, majd sebei nyalogatása után a szekta nyomába ered.

 an-underrated-2018-nicolas-cage-scene-780x405.png

(Hello! My name is Nicolas Cage!)

 

Ahogy látjátok ez egy sablonos story, én személy szerint imádom a bosszú filmeket. Kevés alkotásnál tapasztaltam ekkorra eltérő véleményezést, mint a Mandynél. A rendező Pamos Cosmatos munkásságát nem ismertem. Számomra egy hatalmas MI A FRANC élmény volt. A képi világban erős színek vibrálnak, ezzel egy lázálomhoz hasonló látványt kapunk. Az első óra lassan vánszorog, kellő hangsúlyt kap, hogy ezek a szemétládák miért érdemlik meg, amit megkapnak. A második egy óra pedig egy vérgőzös bosszú hadjárat lesz. A film zenéjét Jóhann Jóhansson szerezte, aki egy helyenként lüktető máshol meditatív taktusokat használ. Az akció jelenetek pedig a kellő brutalitással vannak tálalva. Maguk a motorosok egy érdekes adalékot adnak, kicsit démoni jelleget kapnak. A színészi játék pedig bravúros volt. Nicolas Cage újfent bebizonyította, hogyan kell egy normális fickóból őrültté vált mészárost alakítani. Andrea Risenbrough pedig egy fura és szerethető figurát hozott. Linus Roache pedig fergeteges volt, mint a kommuna vezetője. Bevállalós szerep volt, s tokkal vonóval hozta a bullshitekkel teli monológjait. Nagyon nehéz beszélni a Mandy-A bosszú kultuszáról. Ezt a filmet látni kell! Alapvetően két véglet lehetséges: vagy szereted, vagy nem. Sok embert hallottam, akik kiakadt rajta meg hüledezett rajta.

Személy szerint én élveztem, azonban nem tudom ajánlani őszintén.

 

Értékelés:80%

 

Ezt figyeld:-Mandyt bedrogozzák

-Párbaj láncfűrészekkel

-Cage színészi játékát

Szólj hozzá

filmek legjobb 2018 Nicolas Cage év filmje Cage Rage