2019. már 25.

Marvel kapitány élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Marvel kapitány élménybeszámoló

MINDEN VELE KEZDŐDIK !

 captain_marvel_1.jpg

A Marvel Filmes Univerzum legújabb darabjában megismerkedünk a legerősebb szuperhőssel Marvel Kapitánnyal.

 

A történet szerint Verse egy intergalaktikus háborúban a hős harcosok a kreek oldalán harcol. A Csillag osztag tagjaként a skrullok ellen harcol. Ők alakváltó lények, akik elszaporodtak a világegyetemben. Egy akció során azonban minden balul üt ki, s Verse a Földön landol. A 90es évek Amerikájában találja magát. A S.H.I.E.L.D.-ügynökök megjelennek, s élükön Nick Furyval kikérdezik a lányt. Elmondja, lehet, hogy innen származik. Mivel előző életéből fel-felsejlenek nekik a rég idők emlékei. Egy tudósnővel együtt a Pegasus projektben vettek részt. Megtudja, hogy az igazi neve Carol Denverse, s ráébred ki is ő igazából.

 

A Marvel Kapitány nem kisebb média botránnyal indult, Brie Larson feminista kijelentései felhergelték a Twitter népét. Szerinte ez egy feminista tartalmú filmalkotás. Ezért egy kicsit elég érdekesen ültem le elé. Illetve a Rotten Tomatoest szidta, hozzáteszem jogosan.

 

A Marvel Kapitány rengeteg sebből vérzik. A látvány nem mindig volt egységes. A megfiatalított részek gyönyörűek voltak. A harci jeleneteknél sokszor kilógott a zöld háttér. A filmzene semmilyen, semmi emlékezetes dallam. Maguk a számok jók, de nem az én ízlésvilágomat tükrözik. A kapcsolódási szál a Bosszúállókhoz roppant forgatókönyv szagú. A humor nem mindig jól jött át, a cicás részek egy ponton már fárasztóak voltak. A mellékszereplő gárda annyira fölösleges, hogy csak egy facepalmmal tudtam jutalmazni. Rögtön itt van a Legfelsőbb Intelligencia akit Anette Bening játszik, s nem sokat hoztak ki belőle. A Csillag Osztag pedig egy igazi bohóc társasság, engem a Thor filmekből a Sif és a három harcosra emlékeztet. Azon kívül, hogy idióta poénokat toltak semmit nem adtak hozzá. Jude-Law rettenetes volt, olyan unottan szerepelt, hogy egy bögre kávéval kínáltam volna meg. Yon-Rogg figurája egy tipikus „Marvel gonosz”. Ha már Marvel gonosznál tartunk, Ronan is szerepel a filmben s nem értem miért? Azon morfondíroztam, hogy vajon az a rohadt fegyvere a szeretője, hogy mindig magával hordja? Carlson ügynök gyakorlatilag vendégszereplőként van jelen, össz-vissz két jelenete van s ennyi. Carol régi pilóta barátnője egy teljesen fölösleges és semmilyen karakter volt.

 

A film ugyebár a 90es években játszódik, a korszellem nem jött át. Olyan mintha a készítők nem lettek volna tisztában azzal, hogy mikor is játszódik a történet. Semmi nincs benne, ami megkülönböztetné a többi átlagos szuperhősös filmtől. A rendezők korábban indie filmeket készítettek, s ez a szokás Hollywoodban már bevált recept. Ez itt fordítva sült el. Sokkal inkább érződik egy stúdió projektnek, tipikus patikamérlegen kimért akció sci-fi.

 5c7fef492628984b452ecc89-750-430.jpg

A pozitív dolgokról is azért beszélnék, mert nem egy katasztrofális alkotás. Brie Larson egy jó casting volt, azonban a karakter rettenetes. Egy fapofájú, kemény harcos. Nem mutatkozott karakterfejlődést a film során. Carol ráadásul egy antipatikus és egyáltalán nem vicces beszólásokat szól. Még Strange is egy ellenszenves karakter volt, de voltak humoros momentumai.

 

Nick Fury itt egy jóval bohémabb, felszabadultabb ember, mint a Bosszúállókban. Samuel L. Jackson még mindig jól hozza saját magát. A macskával való interakciói aranyosak voltak, ám később inkább cikik voltak. Természetesen itt is van rengeteg kikacsintás, utalás a filmjeire. S az a momentum, amikor elveszti a szemét hihetetlenül kínos volt. Ben Memdelson mint Skrull vezér pedig egy nagyon jó mellékszereplő volt. Az ő karaktere tartalmazott egy ügyes fordulatot. A maszk munka egyébként egészen szép volt. A stáblista utáni jelenetek érdekesek voltak. Az első utalás a Végjátékra, míg a második egy ostoba poén. Amúgy a magyar szinkron nem rossz, de mindenképp meg akarom nézni eredeti nyelven.

 

A mozis élményről egy kicsit. A filmet a győri Cinema Cityben tekintettem meg 4Dxben. Egyébként jó élményt adott hozzá. Andrással, akivel mentem, a moziból távozva egyetértettünk, hogy kisebb csalódás volt a produkció. A Marvel Kapitány egy teljesen jellegtelen, egyszer nézős alkotás. Nem egy világfájdalom, de messze nem azt hozta, amit vártam tőle.

 

Értékelés:65%

 

Ezt figyeld:-A Stan Lee cameóival ellátott Marvel introt

-A macskát

-Fury elveszti a szemét

Szólj hozzá

filmek csalódások 2019