2019. ápr 02.

Mi élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Mi élménybeszámoló

EMBER MÁS

us.jpg 

Jordan Peele az Oscar-díjas forgatókönyvíró és rendező, egy újabb társadalmi kérdéseket boncolgató horror filmmel ált elő.

 

Eljöttek értünk

 

A történet szerint Adelaide 1982-ben kis korában elveszett egy tengerparton található vidámpark látványosságban. Itt olyant tapasztalt, hogy egy életre megpecsételte az életét. Napjainkban már felnőtt nő, két gyermekes édesanya és szerető feleség. Az apuka beújít egy csónakot, s lemennek a partra. A kamaszlányuk egyfolytában a telefonját nyomkodja, míg kisfia bűvész trükkökkel szórakoztatja magát. Találkoznak jó barátjukkal, Tyler famíliával, akik szintén itt nyaralnak. A nőben fokozódik a paranoia, hiszen felidéződik múltja. Az este folyamán egy család jelenik meg a behajtón. Tetőtől talpig piros ruhában, éles ollókkal a kezükben várakoznak. Aztán betámadják a házat, s jön a felismerés, hogy ugyanúgy néznek, ki mint hőseink. A szándékuk pedig abszolút nem baráti, sőt halálos fenyegetés számukra. Így a család felveszi a harcot a betolakodók ellen, vagy jobban mondva a hasonmások ellen.

 

Ismét egy remek alkotás

 

Jordan Peele legelső nagyjáték filmje a Tűnj el! egy hatalmas meglepetés volt. A promóció semmit nem mozgatott meg bennem. Aztán a pozitív visszhang illetve egy kollégám ajánlására pótoltam a filmet. Egy társadalmi problémára reflektál, mely szerint a rasszizmus már jóval burkoltabban van elrejtve a közéletben. A Mi pedig nagyon sok dologról szól. A magunk démoni énjéről, a gén kísérletekről, a családi összetartó erőről.

 us-family.jpg

(Gyere állj közénk!)

 

A horror szempontból jóval erősebb lett, mint az előző filmje. A rendező egyébként nagy rajongója a műfajnak, kedvencei a Meghalsz újra, Kubrick féle Ragyogás, Két Nővér, a Madarak Hitchcocktól, a Babadook, a Valami követ és a Hatodik érzék. A home invasion-ös részek olyan szintű feszültséget generálnak, hogy az ember szétkarmolja a karfát. Ráadásul hamar megjelennek a mások, a film tempója rendkívül gyors. Rengeteg szimbólumot használ a rendező, például a helyenként megjelenő fehér nyulak.

 

A színészi játék bravúros, mindkettő fél nagyszerűen van kibontva. Lupita Nyong'o hátborzongató volt ebben a hörgő hangú karakterben. Winston Duke a férjet alakította, aki rohadt szórakoztató volt. Rengeteget nevettem rajta, jól oldotta a feszültséget. Maguk a gyerek színészek jók voltak. Teljesen ismeretlen színészek voltak. A fehér házaspárt Elisabeth Moss és Tim Heidecker játszották, akik az elitista réteget képviselték.

 

Az operatőri munka lenyűgöző volt. A zene pedig baljós hangulatot adott a jelenetek alá. A forgatókönyv nem kevés fordulatot tartalmaz. A film végi csavar eléggé kitalálható.

Jeremiás 11:11

 

A Tűnj el! sikere után a Mi is elég szép anyagi bevételt szerzett. A kritikai siker nem maradt el. Kritikailag is elég felkapott lett. A Mi című filmet nehezen tudom ajánlani, mert megosztó darab lett az átlag nézőre számára.

 

Értékelés:90%

 

Ezt figyeld:-A ház betámadást

-A fordulatot

Szólj hozzá

horror filmek legjobb 2019 Oscar év filmje