2019. máj 18.

Vihar előtt (Spoileres) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Vihar előtt (Spoileres) élménybeszámoló

TONHAL HALÁSZAT (Spoileres)

 serenity_1.jpg

Steven Knight forgatókönyv író egy olyan filmalkotást tett le az asztalra, amihez fogható még nem nagyon történt.

 

Baker Dill elvonultan él egy trópusi szigeten. Gazdag ügyfeleket visz el a vízre, hogy halakat fogjanak ki. Dill megszállottan üldöz egy hatalmas tonhalat. Az alkoholista férfihoz visszatér exe, hogy sok millióért ölje meg erőszakos hajlamú férjét. Frank egy rend mániás, dús gazdag és bunkó vadállat. A kollégája Dillnek, Duke szeretné, ha nem tenné meg, amit meg kell tennie.

 

A következőkben spoileres tartalom következik! Beleértve azt, hogy kisebb agyvérzéssel teli rage élménybeszámoló. A Vihar előtt premierje át lett téve, eredetileg október végén lett volna, végül februárban lett bemutatva. Az előzetes nem sokat mutatott, fel is keltette az érdeklődésemet. Azonban a negatív kritikák lehúzták a kedvem. Mégis valami mazochista énem elkezdett érdekelni. S milyen jól tettem.

 letoltes_14.jpg

(Bizonyára te is azért vagy bús,mert láttada filmem!)

 

Édes Krisztusom! Az a borzalmas fordulat, amivel az egész filmet átírta. Ugyanis az egész cselekmény egy videojáték szimuláció! Baker fia készítette a játékot, azért hogy halott apját visszahozza. S Frank valójában a kissrác nevelőapja, akit a valóságban is meggyilkolt. Akkor felmerült bennem a kérdés? MI A FASZ?

 

Ha már beleírta az apját, akkor miért egy alkesz, mindenkit gyűlölő halász lett? Amúgy a halas dolog nem azért volt benne, mert a gyerekkötelező olvasmánya az Öreg halász és a tenger? Egyébként, ha levesszük ezt a balfasz fordulatot, akkor ez a halászos, szerelmi háromszöges thriller vonal középszerű, de legalább nem tépem le az arcom. De térjünk vissza ide, Baker egy ponton megtudja, hogy ő egy szimulációban van, s elgondolkodik az életén! András a Tuneup podcastből erre azt mondta, ez olyan mintha Mario a gombagyűjtés közepette elmenne vezetéket szerelni. Vagy ez a kölyök őrlődését akarta szimbolizálni?

 

A színészek amúgy nem rossz alakítást nyújtanak. A karakterek azonban egytől egyig unszimpatikusak. Matthew McConaughey ismét visszatért a szexi férfi szerepkörbe. Rengetegszer láthatjuk a hátsóját. Anne Hathaway pedig egy bosszúszomjas szenvedő fél volt. Önmaga, nem mert szembeszállni új kedvesével, ehhez aljas módszert használ. Diane Lane csak is azért szerepelt a filmben, hogy Matthewwal hemperegjen az ágyban. De ha ebbe belemegyek, hogy ezt egy tizenéves írta bele, hogy a halott fater vadidegennel kúr, akkor érthető miért van gyilkos vonása. Djimon Hounsou a szent fazék szerepe, talán ő volt az egyetlen, akivel azonosulni lehetne, de ő sem volt árnyalva. Jason Clarke pedig akkora tahó volt, hogy egy pillanatban sem mutatták meg a jó oldalát.

 

A Vihar előtt technikai szempontból (fényképezés, zene, látvány) jó volt, de az egész buta történet lenyomta ezt a béka segge alá. Számomra a Vihar előtt az év legrosszabb filmje. Steven Knight a Locke-Nincs visszaút és a Kolibri kód forgatókönyvírója igencsak mellényúlt ezzel a történettel.

 

Értékelés:10%

Szólj hozzá

filmek legrosszabb 2019