2019. jún 12.

Brightburn-A lángoló fiú (Spolieres) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Brightburn-A lángoló fiú (Spolieres) élménybeszámoló

GONOSZ SUPERMAN (Spoileres)

brightburn_ver2.jpg 

Ha Superman nem jó célokra használná a képességét, akkor a gonoszsága milyen hatással lehet az emberekre? Nézzük, milyen módon dolgozza fel ezt a témát a Brightburn-A lángoló fiú?

 

KAL-EL HA RÜHELL

 

Kyle és Tori Beyers békében élnek egy farmon, amikor egyik este egy űrhajó zuhan egy űrhajó, benne pedig egy kisbaba. Úgy döntenek, felnevelik a gyereket s a Brandon névre keresztelik. Amikor a srác a serdülőkorba ér, s megtudja, hogy a szülei eltitkolták előle kilétet. Ugyanis a pajtában tárolják a lezuhant űrhajó roncsait, ami vészjósló vörös fényt, illetve démoni hangokat áraszt. Miután megtalálta a hajót, egyre furcsább lesz. Eleinte a kamasz kora fogják a viselkedését, ám amikor repülni kezd, akkor egyértelmű, hogy Brandon szuperképességeknek van birtokában. Miután elintézi iskolai szerelme anyját, a fiú ráérez a gyilkolás érzésére.

 0505bright1_640x282.jpg

CSALÁDBAN MARAD

 

A filmen a Galaxis őrzőivel híressé vált James Gunn dolgozott testvérével Briannel és unokaöccse Mark dolgozott. Gunn mivel a galaktikus űrkalandok lefoglalták, így csupán executive producerként segített be, míg a másik két Gunn maradt a forgatókönyvvel. A direktori széket pedig a kevésbé ismert David Yaroveskynek adták át. Megmondom őszintén én nagyon vártam ezt a filmet, az előzetes kellően felcsigázott. Az alapötlet rendkívül ötletes, azonban a kész produkció nem minden esetben használta ki. A Brightburn ugyanis meglehetősen rövid játékidővel rendelkezik. Sokkal jobban kibonthatták volna, hogy Brandon miért borul el. A szülőknek miért nem tűnik fel, hogy a gyerekük soha nem volt beteg? Vagy, hogy a hajót miért tartották meg? Ezt a részt a múltbeli szállal még egy montázs szintjén prezentálhatták volna. Az is jó lett volna, ha a nevelés félre megy. De Toriék normálisnak tűnik, nem valami idióta redneck texasi suttyóknak. Az anyuka minden áron meg akarja óvni fiát, s a szeretete végtelen. Azonban amikor ráébred, hogy fia egy pszichopata állat, megfordul a személyisége. Az apuka karaktere pedig gyanakszik fiára. Maguk a szülők színészi játéka nagyon jó volt. Főleg az édesanyát játszó Elizabeth Banks aki még mindig nagyon jól néz ki. Brandon pedig az űrhajó hatására lesz gonosz, jobban működött volna, ha alapból őrült volna meg. Mondjuk bevonhatták volna szülői bántalmazást, vagy iskolai sérelmeket. Bár utóbbi csak pedzegetve volt, de őt nem a szuperhős képessége miatt cseszegetik, hanem mert egy nyomi gyerek. Maga a gyerekszínész számomra elég gyenge volt. A szerelmi szál nagyon felesleges volt, de Emmie Hunter nagyon aranyos kis csaj volt.

 

A Brightburn-A lángoló fiú horror filmnek árulta magát, s e téren elég felemás a produkció. Az ijesztgetős részek javarészt jump scarekből álltak, amik nem igazán működtek. Bár volt egy elég para momentum, amikor a psziháternővel szórakozott. Az erőszakosság szempontjából viszont erős, főleg a kivégzések. Ez után a film után nem tudsz majd másként nézni a kormánykerékre. Illetve egy ponton átlőtte a koponyáját apunak, s oda is súgtam Andrisnak, hogy ez igazi FATALITY volt. Az operatőri munka kifogástalan volt, volt benne egy-két menő shot. Azt még hozzáteszem, hogy a film meglehetősen humoros.

Ez alatt azt értem, hogy nem gagyi poénokra kell gondolni, hanem tényleg vicces részek voltak. Ha már humornál tartunk, a film legvégén feltűnik Micheal Rooke, akit a Galaxis őrzőiben is láthattuk. Mindent egybevetve egész jól szórakoztam a Brightburnön. Sokan lehúzzák a filmet, én bátran ajánlom mindenkinek, de az elvárásokat vegyétek lejjebb!

 

Értékelés:70%

 

Ezt figyeld:-A kormánykerekes kivégzést, fújj!

-Apuci fejét átlövik, FATALITY!!!

-A híradó bejátszást, HAHA HAHA!!!

Szólj hozzá

horror filmek 2019