2019. jún 19.

Bosszúállók:Végjáték (Spoileres) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Bosszúállók:Végjáték (Spoileres) élménybeszámoló

ITT A VÉGE!

 avengers_endgame_4k_8k_2-3840x2160.jpg

A Marvel Filmes Moziverzum egy nagy fejezetet zár le a Végjátékkal. Vajon sikerült-e az elvárásokat megugrani? Spoileres élménybeszámolómból kiderül!

 

2008ban indult útnak a Marvel Filmes Univerzuma a Vasember című alkotással. Azt ezt követő 21 alkotás mind mai alanyunkhoz vezetett el. Ezúton hívnám fel a figyelmet, hogy innentől már spoileresen fogok írni a filmről.

 

MINDEN ODA

 

A történet szerint Thanos végre beteljesítette őrült tervét, egy csettintéssel kiirtotta az univerzum felét. A Bosszúállók azonban ezt nem hagyják annyiban, s a megmaradt tagok élükön a frissen csatlakozott Captain Marvellel meglátogatják a Kertben. Itt rajta ütnek a visszavonult titánon, s számon kérik tette miatt. Ő azonban nem érti, miért nem hálásak, hogy végre bőségben élhetnek. A köveket már elpusztította, így Thor dühében a Vihartörővel lecsapja a fejét. Ugrunk öt évet az időben. Mindenki másképp dolgozza fel a feldolgozhatatlant. Natasha a még aktív csapat tagokat menedzseli Steve-vel, amikor váratlanul megjelenik Scott Lang. A Hangya a kvantum világban ragadt, ám visszatért a jelenbe. Egy tervet készít, hogy egy időgép segítségével képes lennének visszaszerezni a köveket. Ehhez először Tony tanácsát kérik ki, aki elküldi mivel ő már édesapa lett. Ezután Hulkhoz fordulnak, aki bár okos, de nem tudja megoldani az időugró melót. Végül Tony meggondolja magát, s elkészíti a gépet. Miután összeszedik a csapatot, elkezdik kibontani a tervet. Minden hősnek akadt dolga egy-egy kővel, így felosztják, maguk között ki megy melyikért. Innentől veszi kezdetét a kövek utáni hajsza. Megjelenik Thanos a múltból, s úgy dönt, elpusztítja a Földet, hogy soha senki ne legyen hálátlan a tettért.

 

VISSZAVÁGUNK

 

A Bosszúállók-Végjáték az utóbbi évek legjobban várt blockbustere volt. Engem olyannyira levett a lábamról, hogy kétszer is elmentem rá a moziba. Menjünk végig sorjában. A nyitány bravúros volt, ahogy bemutatják, ahogy Thanos csettintésével Clint családja semmivé válik. Majd elindul a film. Innentől kezdve négy szekcióra osztanám fel a filmet. Az első rész a nyitány. Ezeket a részeket láthatjuk az összes kedvcsinálóban, előzetesben. Sokakat meglepett, hogy rögtön 13-14 perc után kinyírták Thanost. Én baromira örültem neki, hogy ezt így bevállalták. Sok ember kiakadt, hogy ilyen hamar megtörtént a dolog, s sok ostoba popcorn zabáló néző tömény akció orgiát várt. S itt jött be a második etap, ami egy dráma. Na, itt a rengeteg nacho faló Insta Ica és Selfie Jóska nem tudta értékelni a lassú, beszélgetős részeket. Ismerek olyan embert, aki számára ez a rész unalmas volt. Nekem nagyon tetszett, hogy kibontják a figurákat. Megismerjük, ki hogy dolgozza fel a gyászt. Magukról a karakterekről később szeretnék beszélni. Azonban váratlanul egy rágcsálónak köszönhetően, végre visszatér a kvantum dimenzióból Hangya. Aki felveti az időutazást. Miután elkezdődik az időugró meló, innen veszi kezdetét a harmadik felvonás, ami egy kellemes nosztalgia vasút. Itt néhányan a pofátlan fun servicet hoztak fel. Azonban itt jön be egy fontos elem. Ha nem láttad az összes eddigi epizódot, akkor ez a szekció kevéssé lesz élvezhető. Meg annyi utalás, kikacsintás és easter egg volt itt található, hogy az ember nem tudta vigyorogva végig nézni. Amikor pedig Thanos átjön a jelenbe, akkor végre egy olyan zúzda indul a negyedik felvonásban, amit a Gyűrűk ura is megirigyelne. Az a pillanat, amikor kinyílnak a kapuk, s a hősök átjönnek rajta, az egy epik momentum volt. A csata minden egyes pillanata élvezetes volt, azonban volt egy kínos jelenete. Egy ponton felállt az összes női hős hogy kimentsék Pókembert. Értem, hogy a feminizmus jegyében került bele. S jött a jelenet, amin szerintem minden rajongó sírt. Tony leszedi Thanos kezéről a kesztyűt s csettint. A gonoszak elporladnak, majd Vasember meghal. A temetésen vagyunk, ahol ismét megjelenik az összes karakter, s ismét könnyekben törtem ki. Thor a Galaxis őrzőivel tart, New Asgardot odaadja Valkűrnek. Kapitány visszaviszi a köveket, s nem tér vissza, hanem leéli az életét Peggyvel. Majd a csókolózó párral zárunk. Ez szintén egy bátor döntés, hogy egy ilyen egyszerű jelenettel fejeződik be a Végjáték.

 5cc6fb64fa99af382778346a-750-375.jpg

Magukról a karakterekről, hiszen a Végjáték karakter központú alkotás. S most itt az eredeti hat Bosszúállóra gondolok. Hiszen itt rajtuk volt a fókusz.

 

Tony Stark elvesztette Peter Parkert, s amikor a végtelen űrben sodródnak Nebulával, elbúcsúzik Pottstól. Marvel kapitány megmenti, s visszatér a Földre. Számon kéri Rogerst, hogy nem segített, s összeesik. Öt év után békésen él, egy vidéki házikóban a családjával. Ezzel egy hatalmas utat jártunk be, hogy egy bulis, agglegényből egy felelősség teljes apa lett. A közös jelenetei a lányával aranyosak voltak, másodjára viszont szomorúsággal töltött el. Mondjuk az poénos, hogy megint ő a technikai zseni, hogy csak úgy egy éjszaka alatt megoldja az időutazást. A bázison lévő jelenetek inkább amolyan humorosak voltak, főleg amikor békét kötött Kapitánnyal. A múlt belli 70es évek béli közös párbeszéde apjával egy szív melengető rész volt. Főleg amikor megölelte, s láthatjuk az igazi Jarvist. A csatában kiválóan helyt állt, a végső döntése pedig az életébe kerül. Maga a temetésnél az üzenet pedig szépen összefoglalja az elmúlt tizenegy évet. Főleg ahogy a stáblista után egy hangot hallunk, amikor Tony kalapálja a vasat a barlangban.

 

Bruce Banner úgy érzi kudarcot vallott. Mindkét felében csalódott, hiszen a wakandai csatában nem vette hasznát a zöld szörnynek. Ezért öt év után egyesíti az agyat és az izmot, s megszületett Hulky. Az a selfies momentum nagyon kínos volt. Hulk nem sokat ért a kvantum fizikához, de ha jelenlegi problémáját megoldotta, akkor ebbe is bele kezd. A párbeszéde az Ősi Eggyel egy remek jelenet volt, ahol a racionális énje elmagyarázza az időutazási paradoxont. Az mondjuk mennyire nagy poén volt, amikor látjuk a régi idegbajos Hulkot. Visszatér a jelenbe, s ő az, aki csettint, mivel a kesztyű gammasugárzást bocsájt. Visszahozz minden elporladt embert. Azonban Natashát nem tudja, hiszen ő tényleg meghalt. Szerette volna, ha visszajönne, de ő nem tud. Hulkból vélhetően későbbiekben egy okos tanácsadó lesz.

 

Clint a csettintés során elvesztette családját, ezért kegyetlen gyilkoló gép lett. Ronin lett, aki a bosszúban látja a kiutat. Mikor Nat felkeresi Japánban, megkéri, ne hitegesse fölöslegesen. Miután visszatér a csapathoz, ő lesz, aki kipróbálja a gépet. Vissza is tér a családjához, ami egy szép jelenet volt. Mikor megérkeznek a Vormirra Nattel, akkor kénytelenek választani ki áldozza magát. Clint megtenné, azonban Nat összeverekszik vele. Végül Nat feláldozza magát, s így megszerezhette a Lélek követ. Amikor visszatér a jelenbe, a kiakadása Sólyomszemnek egy nagyszerű pillanat volt. Megható volt, mert a legjobb barátját vesztette el. A nagy csatában neki kell vinnie a Tony által készített kesztyűt. A Fekete Párducos beszólás pedig itt visszaköszön a Polgárháborúból. Hogy mi lesz Sólyomszem sorsa a további filmekben? Az biztos, hogy valami féle mentora lesz Wandának, illetve a lánya veheti tőle át a szerepét.

 

Natasha gyakorlatilag a családjának tekintette a Bosszúállókat. Mikor a fél univerzum eltűnt, akkor az ő szívében is nagy űr keletkezett. S bár biztos kézzel irányítja a megmaradt tagokat, de legbelül gyászol. Illetve nyomasztja a bűntudat, mert nem volt ott Clint mellett, amikor az elvesztett mindenkit. A Vormiron megtudja az apja igazi nevét. Úgy dönt ő lesz, aki meghal a kőért.

 

Thor pedig miután levágta Thanos fejét, elvonul New Asgardba. S itt jött a film legelvetemültebb húzása, hogy a szexi istenből, egy sörhasú pizza zabáló iszákos pacák lett. Sokan nevettek ezeken a poénokon, bár maga a helyzetbe belegondolok logikus. Thornak poszttraumás stressz szindrómája van, s a teste így dolgozza fel a történteket. A találkozása az édesanyjával nagyon szép jelenet volt, hiszen még mindig méltó a Mjölnire. A nagy csata után úgy dönt New Asgardot Valkűr gondjaira bízza. Ő pedig a Galaxis őrzőivel tart.

 

Steve Rogerst megviselte, hogy elveszítette barátait, s bár a gyűléseken azt mondja, lépjünk tovább, nem gondolja komolyan. Amikor megtudja, hogy van, remény akkor minden áron össze akarja hozni a dolgokat. A múltbeli szál nagyon jópofa volt. Főleg a liftes jelenet, amin ordított a mozi a röhögéstől. A 70es évek béli részben a Peggys jelenet nagyon jó momentum volt. A nagy csata jelenetben, amikor felemeli Thor pörölyét, a moziban érezni lehetett, hogy a nézők teljesen megőrülnek. Az igazi orgazmikus pillanat pedig a Bosszúállók Gyülekezőkor következett be. Miután a köveket visszavitte, leélte az életét Peggyvel. A záró jelenet pedig egy nagyon merész és szép volt.

 

Magáról a fontosabb mellék karakterekről beszélnék. Mordály gyakorlatilag mindenkit elvesztett, s amikor leszidja Thort az egy erős pillanat volt. Ő maga inkább amolyan viccesebb figura volt, a plüssös beszóláson szakadtam. Rodney egy véres szájú állattá változott, amiért a múltban meg akarja ölni a bébi Thanost. A közös jelenetei Nebulával jók voltak, főleg amikor a két karakter felismeri, hogy mindketten sérültek. Hangya is amolyan comic relief karakter volt, főleg a múlt utazásos montázsa, amin szintén potyogtak a könnyeim a röhögéstől. Nebula pedig igen prominens szerephez jutott, azáltal hogy a múltban megsérül a múlt béli énjének chipje. Így Thanos végig nézheti, hogy belehalt a kövek gyűjtésébe. A múltbeli énje átveszi a jelenlegi helyét. Ő az, aki átküldi a kapun Thanosékat. Az űrhajó fedélzetén régi Nebula pedig meggyőzi Gamorát, hogy segítsen neki. Természetesen a nagy csata során elpusztítja a múltbeli gonoszt. Marvel Kapitány pedig keveset szerepelt, de itt érthető hiszen too much lett volna az ereje.

 

Magáról pedig Thanosról. Nekem egy kicsit visszavettek a karakteréből. Nemcsak azért mert keveset játékidőt kapott, hanem mert a végére ismét egy világpusztító alakká vált. Ugyanis a hősök megölték, mert nem nyugodtak bele a tettébe. Úgy dönt, eltörli a Földet, s új világot épít fel. Maga az, hogy újfent elég tápos lett annak ellenére, hogy nem voltak meg a Végtelen kövek nekik.

 

A látvány elképesztően jól néz ki. S a CGI itt nem csak a hatalmas harci jelenetekben tetten érhető, hanem egész más módon is remekelnek. Gondolok itt a megfiatalított részekre, vagy magára a múlt idézős jelenetekre. A film zenéje ismét Alan Silvestri munkája, ami ezúttal nagyon erős volt. A forgatókönyv remek, minden karakternek meg van a maga pillanata A Stan Lee cameó ismét vicces volt, s ez volt az utolsó szereplése neki.

 

Tényleg nehéz szavakba önteni mennyire jó lett a Végjáték. Az első mozis élményem a Cinema City Alleeben volt Dolby Atmos 2Dben magyar felirattal. A hangulat fergeteges volt, s a közönség is jó volt. A második előadás már magyar szinkronnal volt. Maga a szinkron nem volt rossz, s az élmény még jobb volt. Ez volt az első alkalom, hogy dupláztam egy filmből. Számomra az év legjobbja a Bosszúállók Végjáték!

 

Értékelés:100%

 

Ezt figyeld:-Thanos lefejezését

-Hány visszautalást értesz meg

-Bosszúállók Gyülekező!

-Én vagyok Vasember

-A lezárást

Szólj hozzá

filmek 2019 Oscar Marvel év filmje