2019. júl 23.

Toy Story 4. élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Toy Story 4. élménybeszámoló

TOY STORY NEGYEDJÉRE

 toy_story_four_ver8.jpg

A Toy Story-Játékháború első része volt a Pixar legelső része 1995-ben elindította aCGI-animációs egész estés filmek sorát. 24 évvel később pedig már itt a negyedik felvonás.

 

A Végtelenbe és tovább!

 

A történet szerint kedvenc játék hőseink immár Bonnie szobájában hoznak boldogságot. A kislány azonban már kezdi hanyagolni Woodyt, hiszen miért akarna egy öreg, rongybabával játszani? Woody azonban elbújik Bonnie táskájában és elmegy vele az iskola előkészítő próba napjára. Itt egy kis segítséggel megszületik Villi. Ő egy villás kanálból, műszemekből, jégkrém pálcikából illetve egyéb szemétből alkotott játék figura. Azonban súlyos identitás válságba szenved, s folyton a kukába akar ugrálni. A család kiruccanást szervez egy lakóautóval. Villi pedig egyik éjszaka kiugrik az autóútra, Woodynak pedig vissza kell hoznia. Útjuk során egy antikváriumban találják magukat, ahol Woody észreveszi régi barátja Bo Peep lámpását. Betéved az üzletbe, ahol a felhúzós baba Gabby Gabby fogadja őket. A régi játéknak elromlott a beszélőkéje, ezért Woodyét akarja megszerezni. Foglyul ejtik Villit, cowboyunknak pedig rég elveszettnek hitt szerelme Bo Peep segíthet. Eközben Buzz a játékok nyomába ered, és megismerkedik két gyilkos hajlamú plüssel.

 toy_story_4_duke_caboom_keanu_reeves.jpg

A Toy Story első része hatalmas sikernek bizonyult. Gyerekkorom egyik nagy kedvence. Az Oscaron meg is kapta a Különleges teljesítményért járó díjat kapott. A második rész a legjobb Pixar film szerintem, egy zseniális darab. A harmadik etap pedig el is nyerte a Legjobb animációs film díját az Oscaron. Mindannyian azt hittük lezárták a trilógiát, de a készítők elhozták nekünk a negyedik epizódot.

 

Mindig számíthatsz rám cimbora!

 

A Toy Story 4.-et nagyon vártam, hiszen mint fentebb említettem én imádom a franchiset. Ezúttal igencsak erős témákat érint a film. Elsőként hogy a gyerekek ragaszkodnak a maguk által készített tárgyakhoz. Ez egy érdekes dolog, hogy Bonnie új kedvence gyakorlatilag egy szemét. Vili pedig nem érti, miért kap ennyi szeretetet. Mikor pedig ráébred, hogy fontos valakinek. Másodszor az elhanyagolással foglalkozik. Gaby Gaby egész életében egy poros antikváriumban tartózkodott. A hang hibája miatt nem fogadta el senki. Szeretné, ha a tulajdonos unokája elfogadná őt. Amit ebből kihoztak az egy hatalmas pofon volt, ahogy pedig lezárták ezt a szálat az meghatóra sikerült. A fő gonosz karaktere megérthető volt, s talán az egyik legjobb Pixar negatív figura. Duke is egy kidobott játék, hiszen gazdájának csalódást okozott. Baromi vicces volt, főleg ahogy produkálta magát. Boo Peep a sorsába beletörődött, úgy döntött, hogy szabadon él gazda nélkül. Az első két filmben egy jóval szelídebb, visszafogottabb karakter volt. Itt egy harcias, erőskezű vezér egyéniség lett belőle. Woody pedig új gazdája nyomán érzi, hogy már nem szeretnek játszani vele. Túl öreg figura már, s nem egy divatos játék.

 

Ha már hanyagolásnál tartunk, a régi mellék karakterek keveset szerepelnek. Sajnáltam, hogy Guba, Jessie, Rex és Krumpli fejék a háttérbe lettek szorítva. Mondjuk a tőlük elvett játékidőt megkapták a többiek.

A film kiválóan játszik az érzelmekkel. A poénok nagyon jók, főleg a két plüss figura tervei. Gaby Gaby testőrsége hasbeszélő bábok, akik nagyon félelmetesek voltak. S persze a Pixarhoz hűen a könnyek is hullottak. A lezárás gyönyörű szép volt.

 

Természetesen az animáció első rangú, voltak részek ahol már-már valósághű. Magáról az élményről egy keveset. A filmet a győri Cinema Cityben 4DXben tekintettem meg. Az effektek szórakozatóvá tették a filmet. Bár elég kevesen voltak az előadáson. Mondjuk itthon megbukott anyagilag! Pedig kár érte, mert ez egy erős darab.

 

Értékelés:85%        

 

Ezt figyeld:-Duke karakterét

-A nagy búcsút

Szólj hozzá

filmek legjobb 2019 Oscar Pixar év filmje