2019. okt 11.

Ad Astra-Út a csillagokba élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Ad Astra-Út a csillagokba élménybeszámoló

FENT AZ ŰRBEN

ad_astra.jpg

Mivel hatalmas kedvenceim az intelligens science fictionök, ezért nagyon kíváncsi voltam az Ad Astrára.

 

A MAGÁNYOS EMBER

 

A történet szerint a nem túl távoli jövőben járunk, ahol az űrutazás már elérhető. Gyakorlatilag ha akar az ember, akkor bármikor kiugorhat a Marsra vagy a Holdra. Főhősünk egy kissé skizofrén hajlamú magányos asztronauta, akit megbíznak egy titkos küldetéssel. Eltűnt édesapjáról kap hírt, aki a Neptunusz körüli űrhajó fedélzetén van. Anno a földön kívüli létformák kutatása miatt indult el egy csapatnyi emberrel. A hajóról pedig egy olyan impulzust küld ki, mely megbénítja az elektronikai eszközöket az űrben. Ha nem állítják meg, akkor az univerzumbeli élet megszűnik létezni. Elsőként üzenetet kell küldeni neki, ha nem kap választ, akkor meg kell semmisíteni az állomást.

 

Az Ad Astra-Út a csillagokba hosszú utat járt be, csúsztatták a premiert. 2017 közepén forgatták le a filmet, és idén januárban lett volna bemutatója. A késleltetés azért történt, mert a rendező tökéletesíteni akarta az effekteket.. A stúdió már májusban szerette volna bemutatni, végül augusztusban a Velencei Filmfesztiválon debütált.

adastratrailer.jpg

(Várjál haver leejtettem valamit!)

 

 

ZŰR AZ ŰRBEN

 

Az Ad Astra egy nagyon jó darab lett. Nagyon fontos üzenetet ad át, hogy a magány mennyire kikészíti az embert. Roy már szó szerint nem tud a Földön maradni, hiszen nincs oka visszamenni. Mikor megtudja hogy apja még életben van vállalja a küldetést. Hősünk próbál falakat húzni a lassan begyürkőző őrület felé. A karaktert remekül hozta Bradd Pitt. Minimalista játékkal játszott, a legapróbb rezdüléseket is jól kimutatta a mimikájával.

 

A film nem egy agyatlan blockbuster, ugyanis egy lassú, moralizáló darab. Persze vannak akció jelenetek, de itt nem ezeken van hangsúly. Filozofikus, élet bölcsességeket, családi drámákon való elgondolkodó monológokat hallgathatunk. Ezeket gyönyörű képi aláfestéssel kapjuk meg. A látványvilág lenyűgöző, az űrutazást reálisan ábrázolja. Valamint jóval földhöz ragadtabbnak és elképzelhetőnek mutatja a jövőbeli társadalmat. Roy utazása nemcsak a külső űrben, hanem a belső lélekben is látható. Azonban a földi szálat nem ismerjük meg, így a szerelmével való kapcsolata felületes. Értem, hogy itt az apjával való kapcsolata a lényeg. S itt térnék ki rá, arra hogy érzelmileg is erős az Ad Astra. Engem a személyes érintettségem kapcsán meg is hatott.

 

CSILLAGOS KALAND 4DX-BEN

 

Az Ad Astra-Út a csillagokba című filmet a győri Cinema Cityben 4DX-ben tekintettem meg. Nagyon jó élményt adott hozzá, főleg az akció jelenetekhez. Egyébként a filmet barátnőmmel tekintettem meg, s neki is tetszett a film.

 

Értékelés:80%        

 

Szólj hozzá

filmek legjobb 2019 Oscar év filmje Sci-fy