2020. jan 03.

Volt egyszer egy Hollywood... élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Volt egyszer egy Hollywood... élménybeszámoló

TARANTINO FEJÉBEN

once_upon_a_time_in_hollywood_ver7.jpg

Quentin Tarantino az egyik kedvenc rendezőim közé tartózik, ezért nagyon kíváncsi voltam a legújabb projektére a Volt egyszer egy Hollywoodra.

 

HOLLYWOOD FÉNYKORA

 

A történet szerint a 60as években járunk, Hollywoodban vagyunk ahol főszereplőnk Rick Dalton egykor jobb karriert megélt színész jelenleg televíziós produkciókban parádézik Az akkori időben még lesajnált műfaj volt a tévé. Barátjával és kollégájával Cliff Booth-tal a kaszkadőr dublőrével együtt dolgoznak egy westernes produkción. Hamarosan lehetőséget kap, hogy egy spagetti westernben is szerepeljen, azonban ő utálja ezt a műfajt. Eközben lángol a hippi láz, nagyon fura kommunák járják az utcákat. Sharon Tate pedig átlag napjait éli, aki egy égi tünemény.

 

Tarantino kilencedik utolsó előtti produkciója egy személyes projektje volt neki. Gyerekkora szerves része volt ez az időszak. S ezt kiválóan bemutatja a filmben. Ugyanis a Volt egyszer eltér a megszokott Tarantino munkásságától. Hogyan értendő ez? Itt sokkal inkább a képi narráción van a hangsúly. A megszokott pofás, a kontextustól független dialógusok itt vissza vannak fogva. Nem azt mondom, hogy rossz a szöveg könyv, sőt egész korrekt lett. A legtöbb rajongó kifogásolta ezt, hiszen egy váratlan új arcot mutat Tarantino.

 

QUENTIN MÚLT IDÉZÉSE

 

A Volt egyszer egy Hollywoodnak nincs lényegi cselekménye, szkeccsek sorát látjuk, ahogy megélik a kor mindennapjait. A legtöbb néző emiatt unalmasnak tartotta a filmet. Azt aláírom hogy rendkívül hosszú a produkció, majdnem három óra. Az első egy óra lassan telt, s erősen néztem az órám, hogy mikor fog történni valami érdemleges. Aztán ahogy egyre jobban elmélyülünk a figurák lelkébe, annál jobban kezdett érdekelni. A nagyobbik gond az volt hogy az üdítő megtette a hatását, s az utolsó három negyed órán szenvedtem, mert nem akartam kirohanni a mosdóba. Tarantino néha elidőzik, azon hogy hosszan mutatja az utcákat, a hirdetéseket. A látvány szempontból csillagos ötösre vizsgázik. A korkép nagyon jó lett, de aki nincs tisztában ezzel az meg van lőve a film alatt. Például a Charles Mansonos szál egy átlagos néző számára nem mond semmit. Főleg a lezárás, amin ha nem tudod hogy mi történt valójában akkor nem érted hogy miért ez történik. A filmben vannak jó pillanatok, gondolok itt a forgatási jelenetekre. Azok voltak a kedvenceim, mert benyújtást nyújtott a filmek világába. Sokan kifogásolták a Bruce Lee-s jelenetet, engem elszórakoztatott. Amin még jókat derültem, azok a bejátszások a korszak filmjeiből. Főleg ha egy valós filmbe láttunk benne.

 

A színészek remekelnek, leginkább Leonardo DiCaprio. Kitűnően hozta a lecsúszott, alkoholista színészt. Rick próbál felkapaszkodni s érzi hogy az idő vasfoga megrágta őt. A kedvencem momentumom tőle a beszélgetése Swartzzal, amikor szembesítik a múltjával. Bradd Pitt nagyon laza volt, leginkább a kutyája, akivel nagyon bensőséges viszonyt folytat. A ranchos hippis jelenete pattanásig volt feszítve. Itt jelent meg Bruce Dern, aki Burt Reynoldset helyettesít, ugyanis a színész idén elhunyt. Quentin nagy rajongója volt neki, s részben neki szánta a filmet. A másik elhunyt személy Sharon Tate volt, s egy végtelenül aranyos figurát hozott ki belőle.

A legtöbben kritizálták, hogy miért kell néznünk, hogy Sharon táncikál vagy moziba megy. Szerintem jó képet kapunk róla, aki egy átlagos hollywoodi csillag. A Mansonos szál kifutása miatt fontos volt bemutatni őt. Margot Robbie megkapta Tate ékszereit viselte a filmben. Feltűnt még Tarantino más filmjeiben szereplő színészek, például Kurt Russel vagy Zoe Bell. Al Pacino cameója pedig egy vicces rész volt.

 

A Volt egyszer egy Hollywood megosztó lett, a rajongók csalódottan távoztak a filmről. Én nekem tetszett, egy jó darab volt.

 

Értékelés:80%        

 

Ezt figyeld:-A forgatásokat

– A ranchos hippis jelenetet

Szólj hozzá

2019