2020. nov 10.

Az aszfalt királyai élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Az aszfalt királyai élménybeszámoló

AUTÓ ŐRÜLET

 ford_v_ferrari_ver4.jpg

James Mangold fantasztikus filmeket tett le az asztalra, mint például a Logan-Farkas, A nyughatatlan vagy a Börtönvonat Yumába. Következő filmje a Ford kontra Ferrari harcát állította a középpontba a 66os Le Mans-i futamon.

 

FORMA MINDENEK FELETT

 

A történet szerint Ford a legkeresettebb autó márka volt 1966ban, azonban csupán egy egyszerű közutakra való jármű volt. Szeretett volna részt venni a 24 órás Le Mans-i futamon ehhez azonban szükség volt egy biztos márkára. Miután a Ferrari átverte őket, úgy döntöttek leszerződtetik Carol Shelby autótervezőt. Barátját Ken Milest a zseniális autó versenyzőt szeretné a volán mögé ültetni. Azonban a Ford vezetősége nem szereti őt, mert nem egy közönség barát figura. Shelby ragaszkodik Mileshoz, így ráveszi a vezetőt, hogy bízzanak meg Milesban.

 

Az év egyik legjobban várt darabja volt, semmilyen trailert nem akartam megnézni a megtekintése előtt. Az első meglepetés, ami ért, hogy tele volt a mozi terem! Meglepett, hogy mennyien kíváncsiak erre a filmre. Nyilván a két főszereplő neve az, ami bevonzotta az embereket a moziba. De lássuk megért-e vajon ez a nagy nézőszám?

 

A TÖKÉLETES KÖR

5dbf85178499130aee703053.jpg 

Azt kell, mondjam, hogy nagyon is megérte. James Mangoldék egy klasszikus, old school életrajzi/sport drámát alkottak. Ken Milles egy régi vágású, kicsit valóban nem közönség barát figura. Egyszerre értett a tervezéshez, az építéshez meg a vezetéshez. Christian Bale fantasztikus volt a szerepben, ismét nagyon meggyötörte a testét. Lefogyott alaposan a szerep kedvéért. Carol Shelbyt Matt Damon alakítja, aki szintén remek volt. Ő képviselte a hangját a Fordnak, hogy elindítsa az úton az autó versenyben. Ő beszélt a menedzserekkel, illetve Henry Ford a másodikkal. Maguk a menedzser figurák nagyon rajzfilmesen voltak gonoszak. Mindig alávágtak Millesnak, hogy a legkellendőbb módon reklámozzák magukat. Nagyon tetszett, hogy a film, mert beszólni a Fordnak, s lerombolták az ismert márka mítoszát. Az igazgató egy jó karakter volt, szeretne az apja nyomdokaiba lépni. Dühítőnek találja, hogy a Ferrari átverte, így minden pénzét beleölte a fejlesztésekbe. Tracy Letts nagyon jó volt, leginkább abban a jelenetben amikor Shelby elviszi magával egy körre az új autóban. Maguk az olaszok nem sokat szerepelnek, nagyon sztereotipak voltak. Remo Girone mint Enzo Ferrari teli találat volt. Amikor pedig kiosztja a Ford gyárat az nagyon poénos jelenet volt. A legjobb része pedig az autóversenyek voltak. Mangold ügyesen keverte a hagyományos trükköket a számítógépes effektekkel. A kamera munka és a hangok keverése olyan érzetet ad, mintha te is a volán mögött lennél! Az utolsó harminc perc a nagy futam igazi adrelarin bomba, a lezárás pedig jól lerombolja Ford mítoszát. A legnagyobb problémám Milles családi szála volt, engem a halálba idegesített a kissrác. Lehet a pocsék szinkron hangja is tehet róla, a többieknek jól eltaláltak hangilag. A Ford v Ferrari egy jól sikerült darab lett, hozta a színvonalat, amit vártam tőle.

 

Értékelés:80%        

 

Ezt figyeld:-Az autóversenyeket

-Shelby elviszi egy körre Fordot

Szólj hozzá

filmek legjobb 2019 Christian Bale Oscar év filmje