2021. ápr 10.

Amerikába jöttem 2 élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Amerikába jöttem 2 élménybeszámoló

KÍNOS RETRÓUTAZÁS

coming_two_america_ver2.jpg

Az Amerikába jöttem első része 1988-ban hatalmas nagy sikert ért el, mára pedig kultusz státuszba lépett. 33 évvel később itt a folytatás, ezúttal az Amazon Prime streaming szolgáltató felületén.



A történet szerint 30 évvel később járunk az első rész eseményei után. Akiim király felvirágoztatta Zamundát, az apja halála után pedig aggódik a trón megtartása miatt. Ugyanis egy helyi tábornok, Izzi Generális le akarja őt taszítani. Akimmnak nem született fia, csak három lánya, a zamundai törvények szerint pedig csak férfi lehet uralkodó. Habár legnagyobb lánya egész életében erre a posztra készült. Azonban kiderül, hogy az amerikai kiruccanás során, befüvezve részegen felcsinált egy trampli nőszemélyt. Így Queensbe utaznak, ahol találkoznak a fattyúval Lavelle-vel, s a tahó anyját és a nagybácsit is viszik magukkal Afrikába. Az ifjú hercegjelöltnek fel kell készülnie, s megkezdődik az utcagyerekből előkelőséggé való változtatása.



Az első rész egy hatalmas kultfilm, itthon is előszeretettel adták a hazai tv csatornákon. Én a második előtt újra megnéztem a filmet, ezúttal az eredeti Duna televíziós szinkronnal. Az tetszett mai fejjel, hogy mert „meredekebb” poénokat is bevállalni. Tele van szexuális poénokkal, rengeteg a káromkodás. Az afrikai herceg hogyan válik egyszerű amerikai takarítóvá- egy szép ívet mutat be nekünk. A maszk munka is remek. Murphy szokás szerint több szerepben parádézik.



Ezek után a folytatás engem érdekelt, de volt bennem egy nagy félelem, hogy elszúrják ennyi év után. S valósak voltak az aggodalmaim, mert a Coming 2 America egy rettentő darab lett.



A történet már önmagában csalódás, ugyanis körülbelül tíz percet járunk Queensben, a maradék Afrikában játszódik. Maga az ötlet, hogy egy utcagyerekből lesz királyi karakter, nem új keletű, de ezt sokkal jobban megcsinálták máshol. S érződik az egész alkotáson: a célja, hogy bezsebeljék a pénzt.

index_2.jpeg
(Látjátok mennyire élvezem a filmet?)

Eddie Murphy erőlteti a poénkodást, s nem áll jól neki. Ismét eljátssza a fodrász figurákat, meg az énekest is. De ez is annyira fölösleges, hogy azt elmondani nem lehet. Talán ezzel a szóval lehet leírni az egész alkotást. Hosszan tudnék írni a többiekről is, azonban nem fogom az ujjaimat hiába dolgoztatni, hogy a billentyűzetet koptassam vele.



Kezdve azzal, hogy szinte mindenkit visszarángattak, aki még él, vagy bevállalta a filmet. Akiim király édesanyja az egyetlen, aki nem tért vissza, azért, mert elhunyt a színésznő. Még a kilencven éves James Earl Jones is itt van, igaz a saját jeleneteit ő maga vette fel, nem volt jelen a forgatáson. Utólag pedig összevágták a pillanatokat Eddie-ékkel.



Az új szereplők megosztó minőségűek. A fiatalok jópofák voltak, s totál szimpatikusak. Lavelle egy tipikus Queensi utcagyerek volt, aki ügyesen belejött a királyi életbe. Ez a rész a My Fair Ladyt juttatta eszembe. A szerelmi szál is aranyos volt, ahogy egyre jobban megkedveli a szerelmét.



A felnőttek halálra idegesítettek. Wesley Snipes nem tudom, mi a francot szívott/fogyasztott a forgatás alatt, de az biztos, hogy nem volt józan. Egy igazi ripacs volt, akinek egy jó momentuma volt, amikor a seregét edzette. Az új anyukát a Szellemirtókból ismert Leslie Jones formálta meg, akit ki nem állhatok. A szokásos Jersey-showból szabadult tahó paraszt némber volt. A hajamat téptem minden egyes jeleneténél.



A látványvilág siralmas, az eredeti filmen legalább látszott a költségvetés. Itt olyan érzésem volt, mintha egy konferenciatermet béreltek volna ki. A díszletek műnek, gagyinak érződtek. Ráadásul a CGI effektekkel is próbálkoztak, amik néha jól, néha borzalmasan sültek el. Egyedül a múltbéli résznél nézett ki frenetikusan.



A zenei világ pedig egy hatalmas rap/hip-hop maraton. S egy jó dal se volt, mintha egy kétórás MTV videoklip-montázst néznék. A táncjelenetek pedig sótlanok, unalmasak voltak. A legszembetűnőbb különbség pedig a korhatár karika. Az első R, a második PG-13 besorolású. Vannak bár „szexuális” poénok, de közel sem olyan bevállalós mint a korábbi. A káromkodások is moderáltak. Az első darabot ezt tette kultikussá, hogy kimondta a nyilvánvalót, s nem finomkodott.



Az Amerikába jöttem 2 hasonló alkotás lett, mint a Taxi 5 vagy a Jöttünk láttunk visszamennénk 3.: A forradalom. Egy mihaszna folytatás, ami évekkel később jött ki. Senki nem kérte ezt a filmet. Az eredeti mű tökéletesen le lett zárva, kár volt egy ilyen vacakkal tönkretenni az örökségét. Senkinek nem ajánlom, hacsak nem vagy mazochista.



Értékelés:30%  

Szólj hozzá

filmek legrosszabb csalódások 2021