2021. ápr 23.

Tom és Jerry (Spoileres) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Tom és Jerry (Spoileres) élménybeszámoló

MEGERŐSZAKOLT GYEREKKOR

tom_and_jerry_ver2.jpg

A Warner úgy döntött, elkészíti az élőszereplős feldolgozást a Tom és Jerryből. A következő élménybeszámoló kisebb dührohammal készült.

 

A történet szerint Tom macska megpróbál pénzt keresni zongorázva, magát vaknak tettetve. Jerry egér keresztbe tesz neki, s megkezdődik az üldözés. Hamarosan szembe találja magát Kaylával, aki próbálkozik bejutni egy neves hotelbe. Csellel jut be, hogy pénzt szerezzen ő is. Egy ifjú Instagramm celeb párocska esküvőjét kell megszervezni. Azonban Jerry bezavar, mert beköltözik a szállodába. A rendezvény szervezője és az igazgató megbízza a lányt, hogy kapja el a rágcsálót. Tom is megérkezik a hotelbe, s összefog a csajjal. Eközben a pár kutyája is üldözőbe veszi a macskát.

 

Gondolom Tom és Jerryt nem kell bemutatni senkinek sem. A figurák 1940 óta szórakoztatnak minket, alkotóik William Hanna és Joseph Barbara. Eredetileg mozifilmek előtti rövid, animációs filmek voltak ezek. Több száz epizódot megéltek. Magyarországon is nagy sikerrel játszották. Az én gyerekkorom jelentős része is volt a sorozat. Persze több változáson átestek a figurák, sok korszakot éltek meg. A széria során hét alkalommal vitték el az Oscart. Én ezeket a részeket rommá néztem, meg is volt videokazettán egy háromórányi maraton a Cartoon Networkről felvéve.

1992-ben volt egy egész estés animációs film, ami hatalmas érvágás volt. Ugyanis Tomék nem beszélnek, némafilmes hősök, s sokként ért, hogy egymással diskurálnak. Sajnos a későbbi részek már nem voltak olyan színvonalasak, a rengeteg DVD-re gyártott tévés produkció is hozzátesz a romláshoz. Mivel idén lettek 80 évesek a figurák, a Warner Brothers úgy döntött, előveszi és élőszereplőssé varázsolja őket.

 

Az első reakcióm ez volt, amikor meghallottam a hírt, hogy mi a búbánatos francért kell ez nekünk? A második agyhalál, hogy a rendezői székbe Tim Story került, akinek a Fantasztikus négyes filmeket köszönhetjük. Az előzetes pedig azt sejtette, amit gondoltam, hogy egy felesleges vacak lesz. Sajnos a Covid elintézte, hogy ezt is otthon láthatjuk, az HBO Max felületére került ki. Ha minden igaz, a mozikba is be fog jutni, én biztos nem fogom ott megnézni.

 

A továbbiakban most már rátérek az alkotásra. S a Macskákhoz hasonlóan egy jegyzetlistát írok le, mert nem érdemel több szót. Az agyvizem elforrt, igyekszem nem káromkodva beszámolni az élményekről.

 

Rögtön a legelején nyakon harapnak minket. Rappelő galambok, itt már Kis Vuk flashbackjeim voltak. Úgy éreztem, hogy jó lett volna bekészíteni egy halom piát, de most józanul kell végig szenvednem. Megjelennek a figurák, akik amúgy szépen néznek ki. A háttérben egy Joker-poszter látható, amin az a depis kutya van.

A figurák elkezdik egymást üldözni, s megjelenik Chloe. Valószínűleg nem volt kifizetődő az 5.hullám. A karakter elvileg csóró, de a legújabb Iphonenal járkál. Amit jól meg kell mutatni a kameráknak. Jerry megérkezik a hotelbe, ami a fő helyszín. Megmondom őszintén: elegem van már New Yorkból, minden egyes filmnek itt kell játszódnia. Ez egy szürke, szmogos zsúfolt metropolis, engedjük el ezt a mániát. Itt van Micheal Pena, aki továbbra is egy volt kollégámra emlékeztet. Jön egy kínos casting jelenet, ami a valóságban úgy zajlana, hogy a kis csajnak ki kéne elégítenie az interjúztatókat. Ott a szobában egy animált hal, ami kaki emojival kommunikál. Ken Dzsong is megjelenik, s azt érzem, hogy sújtson rám az Úr. Megérkezik a minden csaj (közte az exem) álompasija, egy gazdag, magas jóképű izmos ex bűnöző csávó a jövendőbelijével. Egy irritáló beszélgetés az Instagrammos celebekkel, én meg már csomókban tépem a szakállam. Itt a beszélő kutya is, ezután az egér neméről vitáznak. Mi a franc köze a gender kurzusnak ehhez a figurához?

A film zenéje, a zenei világa olyan, mintha egy ötös erősségű hurrikán kellős közepén műtenék az aranyerem. Nem kellemes, de elvégzi a feladatát. A dalok szörnyűek, mintha sajtreszelővel nyúznák a bőrt rólam.

Az a vicces, hogy Tom és Jerry a film címe, de ők alig vannak benne. Az emberek beszélnek velük, biztos kezd hatni az aznapra vásárolt LSD. Ismét itt a zongorás jelenet, de az auto tune funkciót valaki könyörgöm, tiltsa ki a világból. Egy ponton Tomék az Instagrammon pózolnak, azt hiszem, most ölték meg a gyerekkori barátom, eddig csak megerőszakolták.

Az ex bűnöző szépfiú drónnal szórakozik, de miért az emberi karaktereket követjük? Sok a filmes utalás, Bárányok hallgatnak vagy Ocean's 11. A pillangók is CGI figurák, a varázsgomba hatásos. Könyörgöm, valaki egy sörétessel lője le azt a galambot, vagy egy zsák egy centessel fogom magam tökön vágni. A vége persze nagy happy and.

 

Fárasztó élmény volt a Tom és Jerry, sejtettem, hogy nem lesz egy leányálom. De ez minden negatív elvárásomat alulmúlta. Ha mindenképp meg akarjátok nézni a figurák kalandjait, akkor a klasszikus sorozatot pótoljátok be. Ezt meg felejtsétek el, csakis mazochistáknak javaslom.

 

Értékelés:20%

Szólj hozzá

filmek legrosszabb 2021