2021. jún 16.

Nomádok földje élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Nomádok földje élménybeszámoló

UTAZÁSOS FILM

nomadland_ver2.jpg

A Nomádok földje 3 Oscar-díjjal gazdagodott a legjobb film, rendezés és női főszereplőnő kategóriában.



A történet szerint Fern elveszti a férjét és az állását is, ezért úgy dönt, fogja magát, nekiindul a világnak. Egész életében utazni vágyott, azonban mégis megbékélt a párja mellett. A film bemutatja a nomádok életét, miközben narrációk során életbölcsességeket hallhatunk.



Nehéz bemutatni a Nomádok földjét, mert ezt át kell élni. S nem mindenkinek való. Sokak szerint ez egy végtelenül unalmas darab volt, valamint nem tudtak együtt érezni a főhősnővel. Hogy miért utazik folyton folyvást, hogy miért nem talál békére. A film kiválóan visszaadja ezt az utazó lelket, ahogy sok gyönyörű tájat járunk be. Ezen életmódnak megvannak a maga jóságai, például a végtelen országút, a festői tájak, vagy hogy pucéran fürdünk a folyóban. De az árnyoldalt is láthatjuk, a mellékhelyiségbeli problémák, vagy, ha lerobban a járgányunk. Az különösen tetszett, hogy összesen két valódi színész van: Frances McDormand s David Stratham. A többiek mind valós emberek, igazi nomád népség.

nomad.jpg

McDormand színészi játéka nagyon visszafogott, de sok minden benne van a tekintetében, a színésznő nem véletlenül nyert díjakat. Közel kerül hozzánk a karakter, én együtt tudtam érezni vele. A gyászt ekképpen dolgozza fel, ahogyan megfogalmazza: ahol a szív, ott az otthon. A többi valódi figura jó volt, ezek közül is kiemelném a rákos hölgyet, aki egy megható történetet mesél el az evezésről.



Az operatőri munka gyönyörű, kívánja a nagy vásznat. Ha nem is tudsz eljutni rá moziban, minél jobb minőségben szerezd be. Én a jelöltek közül a Kapitány küldetése mellett ennek adtam volna a díjat. Jól keverte a félközelieket és a nagytotálokat a vidékről.



A hangulat meditatív, bele lehet merülni a látottakba. Azonban a tipikus ostoba plázanézők messzire kerüljék, mert a kommentszekcióban az „ez egy uncsi baromság volt” „majdnem bealudtam rajta” írásokkal találkozhatunk az Instás kacsaszájú hölgyektől és izomagyú műmájerektől.



Én összességében ajánlom az alkotást. Akiknek bejött az Út a vadonban, azoknak fog tetszeni ez is.



Értékelés:90%        



Ezt figyeld: -az evezős történetet

-a gyönyörű operatőri munkát

Szólj hozzá

filmek legjobb 2021 Oscar év filmje