2022. júl 01.

Morbius élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Morbius élménybeszámoló

MINDENE VÉR

morbius_ver4.jpg

 

A Marvel és a Sony Pictures legújabb alkotása sokat csúszott, végül eljutott a mozikba. Lássuk megérte -e rá várni?

 

A történet szerint Dr.Micheal Morbius kutató próbál gyógymódot találni egy ritka és halálos betegségére. A gyerekkori barátjával együtt kutatnak fel alternatív módokat. Egy dzsungelben vámpír denevérek génjeit gyűjti be, amit az emberi sejtekkel kever. Egy zsoldos katonákkal téli hajón utazik asszisztensével, amikor magának adja be a gyógyszert. Aztán átalakul az élő vámpírrá, aki olyan erős, mint egy olimpikon, képes repülni, szuperhallása lesz, valamint olthatatlan vágyat érez a vérszívásra. Hamarosan elkezdi felfedezni a képességeit. Majd a főgonosz is megjelenik.
Hosszú utat járt be a film. Részben a koronavírus, részben a Pókember Nincs hazaút sikere miatt tologatták a premiert. Az előjelek tehát vészjóslók voltak. A kezdeti kritikák körülbelül 17%os alkotásként lőtték be. Épp ezért felcsillant a szemem, hogy egy igazi trash, amit kapunk. Be is ültem rá 4dx verzióban, majd megindult a vetítés.
A film első olyan harminc perce még jó indulattal filmnek mondható. Bár ott is vannak olyan megoldások, amin csak fogtam a fejem. Ilyen a régi, filmes gagyi áttűnés. Morbiust nem érdekli a Nobel-díj, ő gyógyítani akar. Magát, barátját, valamint egy beteg gyereket, akivel jóban van. Azonban a hagyományos módon nem lehet egészséges, így egy elég szokatlan módon gyógyítja meg magát. Az vicces, hogy a betegség elején egy lefogyott, fehér bőrű férfi volt, majd a szer beadása után mintha valamelyik drogéria plakátjáról ugrott volna be a szexi izmos napbarnított testével. A képességek ötletesnek mondhatók, viszont a megvalósítás siralmas volt. Például a repülés effekt, ahogy amilyen ruhát visel, olyan füstöt húz maga után. Az akciójelenetek rommá vannak vágva, melyhez a tévéfilmes effektek csak még jobban hozzá tesznek. A filmen érződik a pg-13 korhatár karika, s ordít: azért, hogy minimum R besorolást kapjon. Igen ő egy rohadt vámpír, akkor fröccsenjen a vér. Köszönjük meg a látnoki erejű Avi Arad producernek, aki -akárcsak a Venom filmek esetén- lejjebb vette a vérengzést. Mondván így többen megnézhetik. Ami biztos igaz, hiszen az alacsony költségvetése ellenére jól hozott a kasszáknál. Plusz a Facebook felületen láttam, hogy rengeteg női néző csak Leto személye miatt fog beülni rá. Maga Leto egyébként jó volt. A háta is majdnem tropára ment, mivel az egész forgatás során mankókkal járkált. De a két utána nyomozó detektív rendkívül kínos volt. Al Madrigal és Tyresse Gibson annyira rosszak voltak, hogy le akartam kaparni az arcom közben. Náluk is szánalmasabb volt a fő ellenség, akit a trailerek rejtegettek. Itt spoilerek következnek! Ugyanis Matt Smith karaktere lett, aki Morbius régi barátja volt, miután ő is beadja magának a vámpír gént, akkor előtör belőle az állat. Olyannyira ripacs volt, hogy csak pislogtam, mint a hal a szatyorban. A szerelmi szál pedig olyan lapos volt, mint egy szelet rántott hús.
A Morbius egy igazi trash-film lett, de nem a sírva röhögő fajtából. Egyszer meg lehet nézni, bár inkább otthon javaslom. Moziban maximum haverokkal, jó sok piával.

Értékelés:45%     

 

 

Szólj hozzá

horror filmek 2022 Marvel