2021. jún 20.

Lelki ismeretek élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Lelki ismeretek élménybeszámoló

LELKI TÚRA

soul_ver3.jpg

A Pixar legújabb alkotása minden elképzelhető díjat bezsebelt. Vajon megérdemelten kapta-e meg az elismerést? Élménybeszámolómból kiderül.



A történet szerint egy negyvenes zenetanár, lehetőséget kap, hogy fellépjen egy bandában. Úgy tűnik, élete egyenesbe jött, majd váratlanul egy nyitott csatornafedőnek köszönhetően a túlvilágra kerül. Hogy a véget elkerülje, egy olyan világba kerül, ahol a megformálandó lelkek születnek. Egy túlbuzgó adminisztrátor kezdi üldözni, hogy visszahelyezze a helyére. Egy hazugságnak köszönhetően egy 22es nevű lelket kell menedzselnie. ?? Kalandos útjuk során akarnak visszatérni a férfi testébe.



A Pixar igencsak nem gyerekes témába vágta a fejszéjét, s azt hiszem, a stúdió eddigi legérettebb alkotását tették le az asztalra. Félre ne értsetek, ez továbbra is egy animációs darab. Nem lett teljesen komor, moralizáló dráma, kapott kellő bájt, s szívet az alkotóktól. A rendezői székbe az Oscar-díjas Pete Docter került, s hozta magával a színvonalat.



Az animáció elképesztően szép, realisztikusak a képek, a túlvilági részek pedig kreatívak. A szereplők szerethetőek. Joe egy egész életében az álmainak élő fazon, aki szeretné elnyerni az édesanyja tetszését. A film az életcél fontosságát is előveszi, hogy miért élünk a Földön. 22esnek nem találnak eleinte célt, ebből jó néhány humoros jelenetet is láthatunk. Egy nagyon aranyos, szemtelen és jópofa karakter volt a figurája. A kémia köztük vicces volt, ahogy egymást segítik. A film közepén kapunk egy testcserés vígjátékot, ami szórakoztató lett. A macskás poénok cukik voltak, s jól játszottak az érzelmekkel is. A lezárás pedig egy igen szép és megindító pillanat volt.



A filmzene szintén nyert Oscart, Atticus Rhodes Trent Reznor és Jon Batiste szerezték. Egy gyönyörű szép scoret alkottak. Rengeteg blues jellegű darabot tettek bele. A dalok is erősek voltak. Én a jelöltek közül inkább a Kapitány küldetésének adtam volna.



A Lelki ismeretek az év egyik legcsodálatosabb alkotása. Azonban ezt annyira nem ajánlom kisgyerekes szülőknek. Maga ez a halál, lélek és újjászületés téma nehéz lehet egy 5-6 évesnek. Akik hozzám hasonlóan szeretik a Pixar eddigi műveit, azok nyugodtan tegyenek vele egy próbát.



Értékelés:85%        

Szólj hozzá

filmek 2021 Oscar Pixar év filmje