2021. júl 02.

Mortal Kombat (2021) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Mortal Kombat (2021) élménybeszámoló

MORTAL KOMBAT


mortal_kombat.jpg

A Mortal Kombat minden idők legismertebb verekedős játéka, melyből idén a Warner Bros készített egész estés alkotást.



GET OVER HILL



A történet szerint a Földvilág harcban áll a Külső világgal, mely harcoknak a Mortal Kombat névre hallgató verseny ad otthont. Van egy ősi prófécia, miszerint egy nindzsa dinasztia leszármazottja fogja ezt a fenyegetést megállítani. Ezért Raiden nagyúr úgy dönt, összeszedi a harcosait. Itt csatlakozik hozzájuk főhősünk, Cole Young amatőr MMA-bajnok, akinek születése óta van egy sárkányjel a testén. Ez a Kiválasztottak szimbóluma, akiket meghívtak a tornára. A Külső világ ura, Shaung Tsung már rögtön a harcok előtt szeretné likvidálni a földieket. Ehhez ő is hadba állítja seregeit, élükön Sub-Zeroval. Jaxt megcsonkítja, a katona elküldi a társához Colet. Sonya Blade és foglya, Kano is csatlakoznak Raiden csapatához. Hamarosan összecsapnak az ellenfelek.



ROUND 1



Nagyon régóta nem készült egész estés Mortal Kombat film. Az első 1995-ös Paul W.S. Anderson által rendezett epizód egy, a mai napig szórakoztató, jópofa akciófilm. Az 1997-es mozifilm folytatás egy rettentően gagyi darab volt, ezzel évekig elzárták egy új produkció lehetőségét. Természetesen kaptunk egy web sorozatot, ami amatőrsége ellenére bájos. Idén pedig végre a mozikba és a HBO MAX felületére megérkezett a remake. A produkció mögé beállt producerként James Wan, így a vérengzés garantált volt. Nálunk majd jön a nagy vásznakra is, én azonban inkább úgy döntöttem, otthon nézem meg. Vajon megérte-e várni ennyi időt a legújabb darabra? Az élménybeszámolómból megtudhatjátok.

index_3.jpeg
(SUB_ZERO VAGYOK!)

FIGHT!



Nagyon vártam ezt a darabot, mivel az utóbbi években igencsak rájár a rúd a videojáték adaptációkkal. Az előzetesek felcsigáztak rendesen, a premier után pár nappal már pótoltam is az alkotást.

A Mortal Kombat jó nyitány lett. Egy esetleges trilógia első darabjaként igencsak erős. A készítők ügyesen építették fel a történetet, úgy, hogy a rajongók s a laikusok is egyaránt jól szórakozzanak rajta.



A színészi játék meglehetősen felemás volt számomra. Cole egy tipikus faarcú akció sztár volt, aki inkább a bunyós részekben remekelt, mintsem a drámai szálban. A többiek is hasonló „egy arccal játszok”- stílussal tolták végig, a legrosszabb ezek közül a Liu Kanget alakíó Ludi Lin volt. Raiden borzalmasan félre volt castingolva, eredetileg Liam Neeson játszotta volna. A gonoszak egész korrektek voltak, bár nekem inkább érződtek egy animációs film antagonistáinak. Az egyedüli színész, aki kiemelkedik a bandából az Josh Lawson s Kano figurája. Egy igazi alávaló cinikus szarkasztikus bűnöző volt. Az tetszett, hogy a különleges képességeiket az edzések során szabadítják fel magukban. Nem az volt, hogy alapból szuperhősök. A két ősi ellenfél Sub-Zero és Scorpion is jó volt, a köztük lévő ellentét jól átjött.



Az akciók látványosak voltak, s hozták a játékokra jellemző brutális kivégzéseket. A legvégső összecsapás izgalmas és elég kemény volt. A CGI néha szép volt, néha azonban nagyon kilógott a lóláb. A hősök designja nekem bejött, az alkotók hűek voltak a megszokott kinézethez. A film tele van rengeteg utalással más karakterekre, eseményekre. Ezekből a legjobb az utolsó képkocka, amin elvigyorodtam, s várva várom a folytatást.



Sajnos azonban nem hibátlan adaptációról beszélünk, vannak kisebb-nagyobb hibái a produkciónak. A forgatókönyv kapkod, egy pluszpercet nyugodtan elbírt volna, hogy jobban ki legyenek bontva a figurák. Nem mintha mély karakterdrámát várnék egy ilyen alkotástól, de több beszélgetős, karakterépítős pillanat elfért volna. A zene elég semmilyen volt a számomra, Benjamin Walfisch egy felejthető scoret tett le elénk.



A Mortal Kombat hosszú idő után egy végre nézhető filmet alkotott. A rajongóknak nagyon tudom ajánlani.



Értékelés:70%      



Ezt figyeld:-A látványos kivégzéseket

-Az utolsó képkockát

Szólj hozzá

filmek 2021