2021. aug 27.

Luca élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Luca élménybeszámoló

,

ELFOGADÁS-FILM

6707b3831a407b3cbcca39db4d8e7cea.jpg

A Disney Pixar legújabb darabja egy nagyon fontos témát boncolgat: az elfogadást.



A történet szerint Luca egy vízi lény, kis srác, aki pásztori munkát végez. Szülei eltiltják attól, hogy a felszínre menjen. Mivel az emberek utálják a szörnyeket, s vadásznak is rájuk. Egyik nap megismerkedik egy másik fiatal szörnyfiúval, aki kicsalja a vízpartra. Alberto egy teljesen független alak, s megtudjuk, ha kijönnek a vízből, akkor emberi külsőt vesznek fel. A fiúk összebarátkoznak, s meg akarnak szerezni egy Vespa motort. Luca szülei fiúk után mennek. A két jó barát pedig a helyi kisvárosba Portorossoba kerül, ahol nagy divatja van a szörnyek vadászásának. A városka menőnek gondolt ficsúrja, Encole azonnal beléjük köt. Giuliva, a halász kislánya védelmükre kell, s kihívja a bunkót versenyre. Három számból ál: úszás, biciklizés és tésztaevés. Az apja egy félkarú figura, aki szeretne elkapni egy szörnyet. A srácok is beneveznek csapattagként, hiszen a díjból megszerezhetik az áhított Vespát. Közben pedig titkolniuk kell a kilétüket.



A Pixar ezúttal nagyon aktuálisak volt. A témájuk az elfogadást hangsúlyozza. Nagyon sok ostoba ember az LMBTQ iránti nyitottságot látta bele. Főleg kis hazánkban, ahol már törvénybe írta Viktor vezérünk, hogy az asszony a nő, a férj a férfi. Mindegy, nem szeretnék ebbe a hisztis genderista vonalba beleállni. Hiszen a Luca üzenete akár a migránságra is utalhat, amihez szintén nem akarok politika mélységekbe menni. Maradjunk a mai alanyunknál, ami jóval pozitívabb képet vetít a gyerekek elé. Nem kell elítélni az idegeneket. Meg is lehet ismerni őket.



Luca figurája egy nagyon aranyos figura volt. Egy tipikus, jószívű karakter, aki vágyik a kalandra. Próbál megfelelni a szüleinek is, de szabadságra is vágyik. Ez engem a Kis hableányra emlékeztet. A barátsága Albertóval nagyon átérezhető volt, s az tetszett, hogy csak barátok. Alberto figurája a jópofa, merész és az álmainak élő alak. A főgonosz engem az Euró túra megerőszakolós fazonjára emlékeztet. Nagyon fárasztó volt a karaktere, hogy mindig legénykedett. Sajnáltam, hogy nem árnyalták a figuráját. Giulivia szintén cuki volt: ahogy bemutatja a világot Lucáéknak, az nagyon szép. Reménykedik, annak ellenére, hogy folyton veszített. Az apja s a bajszos macskája nagyon humoros volt. Ahogy gyanakodva nézte őket, azon jókat derültem. Ugo bácsi volt a film legviccesebb karaktere, akinek volt egy pár perces jelenete, de azon nagyon jót lehetett nevetni. A szülők pedig szintén aranyosak voltak, ahogy az ellentétes gondolkodás ellenére összedolgoznak.



A Luca látványvilága lenyűgöző. Az olasz kisvárosi hangulatot nagyon jól átadja. A képi világ meseszerű, álomba illő. A zenét Dan Romer szerezte, eredetileg Ennio Morricone volt kiszemelve, azonban a Mester halála miatt ez lehetetlenné vált. A score szintén hozza a Rivéria világát.



A filmre, ha egy szót kéne mondanom, akkor az aranyos lenne a legjobb. A Lelki ismeretekc. alkotás sokkal inkább a felnőtteket szólította meg. Ez sokkal inkább a kisebbeknek készült, azonban ne a Bogyó és Babóca színvonalat képzeljetek el. Akik szeretik a Pixar eddigi munkáit, azok ne hagyják ki a Lucát.



Értékelés:70%      

Szólj hozzá

filmek legjobb 2021 Animáció Pixar