2018. sze 18.

Predátor-A ragadozó élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Predátor-A ragadozó élménybeszámoló

RAGADOZÓ

 predator_ver2.jpg

Harmincegy éve startolt a mozikba a Ragadozó, sikeres is lett. Az elkövetkező folytatások pedig erősen hullámzó színvonalat illetve bevételi adatot hoztak. Most pedig idén itt egy újabb Predátor film.

 

ÚJ VADÁSZAT

A történet szerint az emberiséget meg szokta rendszeresen látogatni a Ragadozók, akiket a meleg éghajlatok vonzanak. A Ragadozó hajója landol a Földön, a kapszulája pedig máshol csapódik be. Egy kommandós egység Mexikóban találkozik a lénnyel. Az osztag elhullik, ám McKenna túléli a találkozást vele, majd hirtelen egy buszon találja magát. A busz tele van posztramuás katonákkal. Előtte azonban hazapostázza a Ragadozó maszkját és csuklópántját. Eközben McKenna fia megleli a csomagot, s bekapcsolja a jeladót. A Ragadozót elfogják s egy Csillagvizsgáló nevű kutatóbázisra viszik. Dr. Casseyt az idegen fajok kutatóját elhívják, hogy megvizsgálja őt. Elszabadul, s vissza akarja szerezni a cuccát. Megérkezik a Mega Predátor, hogy ő is visszakapja az elrabolt holmit, amit a sima Predátor vitt el magával.

A katonák felveszik a harcot ellenük.

 20180914df12736r--the-predator-in.jpg(Klasszak ezek a kütyük, de melyikkel lehet friss húst rendelni?)

A Predátort az első film egyik szereplője rendezte. Ő nem más, mint Shane Black. Ezzel pedig a stílus is jön, ami rá jellemző. A kifordított filmes sablonok, humoros karakterek, vicces beszólások illetve a gyerek mellék karakter. Rengeteg logikai bakija van, amik a legegyszerűbb emberek is észrevesznek. Tárgyak tűnnek el, emberek bukkannak fel és jelennek meg. Azonban túl lehet ezeken lendülni. A karakterek alulírottak, s a szokásos tizenkettő egy tucat fazonok. A casting jól sikerült. Ezeken az arcokon hatalmasat lehetett kacagni. A kémia remek volt köztük. A legnagyobb érdem, hogy beválalos volt. Véres, mocskos szájú, akció dús. Az első epizód hangulatát jól vegyítik a másodikkal. A dzsungeles részek jól lettek vegyítve a városi részekkel. A látvány szépen nézett ki. A Mega Predátor dizájnja kifejezetten jól nézett ki, a Predátor kutyák pedig egy érdekes adalék volt a filmben. A zene pedig megidézi a klasszikust.

 

NAGY HIBÁK (?)

 

A Ragadozók magán viseli a Black stílus legjavát. Ez sok nézőnél kiverte a biztosítékot. A rengeteg humoros jelenet tönkre vágja a jó jeleneteket. Én azonban inkább akció paródiaként tekintettem rá. Fogta a megszokott elemeket s kifigurázta őket. Rögtön kezdve azzal, hogy elnevezik Ragadozónak, majd a Ragadozó szó fogalmám csámcsognak. S persze humoros, de 10 poénból 6 nem működik, a többi 4 viszont üt!

Illetve a legfontosabb dolog a gyerek karakter. Annyira idegesítő, s fölösleges tényező az autista srác karaktere. Őt Jacob Tremblay játszotta, s borzalmas volt. Gyakorlatilag ő rá ment ki történet. Csak egy bazi nagy face palmmal tudtam jutalmazni a jeleneteit. A magyar szinkron pedig korrekt volt, a feliratos vetítés pedig szokás szerint este 9 órakor volt. Miért kell ilyen későn kib*szni azokkal, akiket hozzám hasonlóan érdekel az eredeti hang?

 

EZT ELKÜLDTE VADÁSZNI

 

A Metascore-n elég gyenge pontokat kapott, míg az Imdb-n jó pontokat kapott. A kritikusok megosztó véleménnyel voltak a filmről. Jó magam is látom a hibáit, de jól szórakoztam rajta.

A Predátor-A ragadozó egy ajánlható darab, 2Dben láttam, a 3Dt nem ajánlom, mert a jó része sötétben játszódik.

 

Értékelés:75%

Szólj hozzá