2020. júl 20.

1917 élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
1917 élménybeszámoló

EGY SNITTES HÁBORÚ

nineteen_seventeen_ver2.jpg

Sam Mendes Oscar-díjas rendező egy érdekes koncepcióval rukkolt elő a háborús filmek világába. A katonákat egy snittben álcázott jelenetben követhetjük végig.

 

KÜLDETÉSÜK LEHETETLEN

 

A történet szerint az I.világháborúban két fiatal katona kap egy lehetetlennek tűnő küldetést. A vezérkar a németek lehetséges támadására gyanakszik, így egy 1600 főt számláló sereg fog meghalni, ha nem jut célba az üzenet. Ugyanis a németek elvágták a telefon kábeleket, így egy levél formájába kell átadni a parancsot. Blakenek pedig a bátyja az osztagban van, ami még jobban arra ösztönzi hogy célba érjen.

 

Az I.Világháború nem túl népszerű a filmesek közt. Nyilván ez egy kevésbé látványos háború, illetve a köztudatban is a második maradt meg jobban az emberekben. Sam Mendes pedig személyes érintettség kapcsán is ezért tért ehhez a témához. Nagyapja Alfred Mendes történeteit használták fel a forgató könyvhöz.

 

EGY NAP TÖRTÉNETE

 

A film alapkoncepciója a vágatlannak tűnő hosszú snittek. Ezt úgy érik , hogy a kamera követi a hőst, majd közelebb megy a hős táskájához, s itt egy rejtett vágás. Ez a tecnika nem idegen a rendezőtől, a Spectre A fantom visszatér nyitójelenete is hasonló volt. Valamint a Skyfallban is voltak ilyen jelenetek, s itt is az Oscar-díjas operatőr Roger Deakins működik közre. Deakins korunk egyik legmeghatározóbb operatőre, itt pedig rátett egy lapáttal a vágatlan jelenetekre. Ugyanis itt nyílt tereken, illetve fényes nappal forgattak. Kilenc hónapig tartott a jelenetek el gyakorlása, majd egy hónapig a valós forgatás. Emiatt a természetes fényeket kellett használni. A film legjobb jelenete, az éjszakai roham a rom városban. Eszméletlenül nézett ki. Illetve a nagy futás a film végén ahová még egy apró baki is bekerült. Az egyik statiszta esik el a földön, majd úgy marad. A filmhez két forgatókönyv készült. Az egyik a hagyományos verzió, a másik a technikai részleteket tartalmazó szkript. A bonyolult kamera munka itt nemcsak egy olcsó eszköz. Bevonja a nézőt a háború poklába. A film zenéjét Thomas Newman szerezte, s elképesztő munkát végzett. A finálé témája nagyon szívbe markoló volt.

 

Ezek mellett az érzelmi részek is jól vannak átadva. A két színész közt erős kémia van. A rom város jelenetnél az anyukával való találkozás egy szép momentum volt. A lezárás pedig könnyeket csalt a szemembe. A filmben feltűnnek világsztárok is Colin Firth,Mark Strong és Benedict Cumberbatch.

 

Az 1917 egy nagybetűs Mozi élmény. Akik szeretik a háborús filmeket, vagy egy látványos darabra vágyik annak ez egy tökéletes választás lesz.

 

Értékelés:80%        

 

Ezt figyeld:-Az éjszakai részt

-A nagy futást

Szólj hozzá

filmek Oscar év filmje