2021. feb 19.

Social Network-Közösségi háló élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Social Network-Közösségi háló élménybeszámoló

David Fincher maraton VIII.

FACEBOOK A FILM

social_network_ver2.jpg

Mivel idén jelent meg Netflixen David Fincher 11.filmje, ezért úgy döntöttem hogy végig megyek a filmográfiáján. S a legvégén sorba állítok egy Top 11 listát a filmjeiből.

 

A történet szerint Mark Zuckerberg Harvardon tanuló egyetemista megcsinálja minden idők legnagyobb vállalkozását a Facebookot. Ezen cég megalapításának történetét dolgozza fel a film.

 

A forgatókönyvet ezúttal Aaron Sorkin írta, Ben Mezrich Véletlen milliárdos című tényregénye alapján. A közösségi háló hatalmas nagy kedvenc volt az akkori évben, több jelölést is bezsebelt az Akadémiától. Ám díjakra csak hármat válthatott, a legjobb vágás, legjobb zene és legjobb adaptált forgatókönyv kategóriákban.

 

A főszerepet Jesse Eisenberg alakította, aki jól hozta ezt a fura, Aspergeres figurát. Bár továbbra se tartottam nagyra a srác színészi képességeit, hiszen itt is a tőle megszokott, „kívülálló” motyogós, göndör hajú faarcú karaktert formálta meg. Sean Parkert a milliárdost Justin Timberlake játszotta, aki egy szintén kicsit fura hapsi volt, de örömmel támogatta Mark Zuckerberget. Andrew Garfield a legjobb barátját és üzlet társát Eduardo Saverint játszotta, aki egy jóval józanabb karakter, azonban engem néha már irritált. Lehet ez azért van mert én élből utálom a színészt, de lehet a borzalmas magyar szinkron is az oka, hogy nem kedveltem meg őt. Armie Hammer kettős szerepben remekel egy iker párt alakított, aki egy fajta negatív pólus volt, folyton támadta Markékat mondván egy csomó ötletet tőlük loptak el. A filmben feltűnik még egy rövidebb mellékszerep erejéig Ronney Mara is, aki a „szerelmi” szálat hívatott fent tartani.

 

A képi világ nagyon szürkés, az egész alkotás színtelen. S ez a teljes produkcióra igaz, rettenetesen vontatott a tempó. Ide-oda ugrálunk egyik tárgyalásról a másikra, de érzelmileg nem tudott bevonni. Ezek az új gazdag ficsúrok egy percig sem érdekeltek, hogy mi lesz a sorsuk. Mert végtelenül arrogáns, pöffeszkedő és antipatikus alakok voltak egytől egyig. A zene is teljesen elveszett az alkotásban. Egy taktust se tudnék belőle felidézni.

 

Persze nem azt mondom hogy a Social Network- Közösségi háló rossz film lenne, csak engem nem tudott megfogni. Persze voltak jobb részek, például a színészi játék vagy a párbeszédek, de a ködként rátelepedő hangulat agyon nyomta nekem az élményt.

Értékelés:65%       

Szólj hozzá