2021. júl 02.

Senki élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Senki élménybeszámoló

AZ ÁTLAGEMBER ODACSAP


nobody_xlg.jpg

A John Wick, egy hatalmas akciófilm/ bosszúfilm történelmi mérföldkő. Ez indította el az útjára az erőszakosabb, véresebb, zúzós darabokat. Mai alanyunk is ebbe csatlakozik bele, lássuk, hogy sikerült a Senki!



A történet szerint Hutch Mansell, férj, családapa egy szürke senki. Egyik napon betörnek hozzá, ő pedig nem akarja agyonütni a rablókat. Azonban úgy dönt, visszaszerzi a karóráját, valamint lánya cicás karkötőjét. Megtudjuk, hogy korábban a hárombetűs ügynökségek kivégző embere volt, s ezt később elnyomta az irodai munkájával. Buszozás közben igazi suttyó népség támadja be a járgányt. Mondhatni, ezekkel a részeges senkiháziakkal minden egyes nap lehet találkozni. Akik a fővárosban élnek, azoknak gyakrabban is lehet hozzájuk szerencséje. Viszont hősünket más fából faragták, s nekiugrik a rosszcsontoknak. Rommá veri őket, de ő is bőven kap pofonokat. Kiderül, hogy az egyik leütött srác egy helyi orosz maffia emberének az öccse, aki a ruszki nyugdíjalapot kezeli. Rászáll hősünkre, megtámadja a házát. Hutch egy Senki, akinek vannak kapcsolatai, köztük az apja, aki egy öregek otthonában éli mindennapjait. Főhősünk úgy dönt, oda kell csapni, s pusztulnia kell a gonoszoknak.



Nagyon vártam ezt a filmet, melyet itthon, az új lakásomban, a bérlőtársammal néztem meg egy nagy kivetítőn, brutális hangtechnikával.



Ami legelőször megfogott, hogy a főszereplő a Breaking Bad sztárja, Bob Odenkirk lett. Fura, hogy egy ilyen karakterszínész kapott egy akciószerepet. Azonban fel tudott nőni a szerephez, s nem érződött erőltettnek. Mintha egész életében erre a szerepre készült volna. A látvány erős, az operatőri munka gyönyörű szép. Vannak nagyon jó beállítások.



A zenei világ fantasztikus, a popdalokat jól használja. A rendezői székbe a Hardcore Henry készítője került, s itt is hozza az elvetemült stílusát. Valószínűleg ezért van itt a kelet- európai szál. A főgonosz nagyon karikatúraszerű, amikor megjelent, felröhögtem. Azt a diszkós részt mintha a Házibuli Attilával! című förmedvény műsorból hozták volna át. A casting remek, Bob Odenkirk telitalálat volt a szerepre. Az apját Christopher Lyold alakította, aki roppant szórakoztató volt.



Az akciók jók voltak, az tetszett, hogy a főhős is megsérült. Nem volt egy elpusztíthatatlan Terminátor. A buszos zúzás a film legerősebb pontja, mely váratlanul csap le ránk.



A Senki egy korrekt akciófilm. Aki szerette a John Wick-féle pörgős, véres bosszútörténetet, annak nagyon ajánlom az alkotást.



Értékelés:70%      

Szólj hozzá