2024. júl 30.

Garfield élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Garfield élménybeszámoló

GARFIELD!


garfield_movie_ver12.jpg

Lusta, kövér és nagyon vicces. Ezekkel a szavakkal össze lehet foglalni Garfield karakterét. Hollywood ezúttal egy új, egész estés 3Ds animációban hozta el nekünk kedvenc macskánkat.



A történet szerint Garfieldot apja egyedül hagyja, ezért magának kell ételt keresnie. Ekkor ismerkedik meg gazdájával, Jon Arbuckellel. Innentől kezdve mennyei élete lesz, kap maga mellé egy kutyát, aki minden igényét kiszolgálja. Minden nap a legjobb ételeket-italokat kapja meg. Aranyéletét töri meg két betörő kutya, akik elhurcolják. Ekkor menti meg az apja Vick, aki próbálja kimagyarázni, miért is hagyta el. Azonban egy gonosz macska azt kéri tőlük, szerezzenek neki több száz liter tejet. Ehhez be kell törni egy szigorúan védett tejüzembe. Emiatt össze kell fogniuk, ám a helyi erők árgus szemekkel figyelik a területet. A tejüzem egykori reklámarca, egy bika segít nekik, hogy kiszabadítsák a szerelmét.



Garfieldot mindenki ismeri, a popkultúra egyik legismertebb képregény-karaktere. Jim Davis comic stripje 1978 óta szórakoztat minket. Odaát újságokban jelent meg, három képkockás, hétvégén több képkockás poénos kísérőként. Jim saját nagybátyjáról mintázta a macskát, akinek szintén hasonlóan szarkasztikus, száraz humora volt. S miért macska? Szerinte azért, mert a kutya túlságosan megszokott, lásd: Blöki, bár, Snoopy, Marmaduke. Itthon a Kisalföld hátulján találkozhattak vele az olvasók, valamint a Garfield Magazin és Zseb-Garfield kiadványokban. Előbbit magam is gyűjtöttem, 5 éven keresztül. Ezen magazinban egyébként az alkotó másik műve az Orson farmja is olvasható volt. Illetve több ismertebb folyam is megjelent köztük az „Egy macska 9 élete”, melyben mindegyik egy másik rajzstílusban készült, és más zsánert jelenített meg.

Természetesen a lusta cica a képernyőket se kerülhette el. A Garfield és barátai több évadon keresztül szórakoztatott minket. Ez áll legközelebb a rajzokhoz, ugyanis Garfield nem beszél. Csupán a gondolatait halljuk, s nagyon ritkán hagyta el kényelmes otthonát. Aztán persze Hollywood maga is lecsapott rá, s egy félig élőszereplős, félig Cgi animált hibridet kaptunk. A nézők egyöntetűen gyűlölték. Szerintem egy korrekt családi vígjáték volt. Számomra két nagy problémája volt, hogy Jon castingja pocsék volt. Illetve a képregényekben Ubulként hívott kutyát az eredeti Oddie nevén szólították. Aztán érkezett a kötelező folytatás, amiben áttették az eseményeket Angliába. Ez már jóval kínosabb lett, a slapstick poénokat még feljebb csavarták. Több egész estés DVD-re készült mese született meg, ebből én a Garfield & a Valós világot láttam. Amiben kvázi beleshetünk a kulisszák mögé, egy jópofa aranyos darab volt. Most pedig itt van a legújabb darab. Az első kép alapján szkeptikus voltam, nem tetszett ez az animáció. Ám az előzetes megváltoztatta ezt, s azt mondtam: jöjjön. A filmet végül barátnőmmel néztem meg.



A legnagyobb érvágás sokak számára, hogy lecserélték a klasszikus szinkront. Kerekes József helyett Miller Zoltán szólaltja meg a cicust. Azért, mert az angol eredetiben Chris Pratt hangján szólal meg. Az elején nekem is furcsa volt, aztán idővel megszoktam. Az is számomra vadidegen testként hatott, hogy kimozdultak a házból. Aztán ezt is megszoktam. Ugyanis a Garfield képregények jelentős része a négy fal közt játszódik, persze nem lehetett egy egész estés mesében ennyire szűkösre venni a helyszíneket.



Az animáció jó volt, leginkább az Illumination filmek színvonalát hozta el. A poénok is hasonlóan voltak, sok esős-kelős pillanat, szóviccek, popkulturális utalások. A mese nagyban a kisebbekre fekteti a hangsúlyt. Ennek ékes példája a cuki kis Garfield jelenetek, amik persze halálosan cukik, de jól hozzáadnak a történethez. Az érzelmi rész is jó volt, voltak szép, megható pillanatok is.



Sajnos a zene elég semmilyen volt, John Debney ismét egy „kutyasétáltatós” zenét tett le az asztalra. A betétdalok is a megszokott modern mesés formátumot hozták el. A magyar szinkron is korrekt volt. Egyszer angolul is meg akarom majd nézni, mert egész jó castingja van.



A Garfieldra a legjobb jelző, hogy jópofa. Nem váltja meg a világot, de egy klassz kis mozis élmény volt. A műfaj szerelmeseinek ajánlom!



Értékelés:70%       



Ezt figyeld: -A kis Garfieldot, cukiság a köbön

-A stáblista alatt valós macskás felvételekkel nevettetnek meg

Szólj hozzá