2018. ápr 10.

Mária Magdolna élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Mária Magdolna élménybeszámoló

#metoo szent evangéliuma

Mary Magdalene Movie Poster

A vallásos filmekkel nem foglalkoztam az oldalon. Egyrészt, mert hosszú viták alakulhatnak a komment szekcióban az antiszemmita emberek kontra vallásos emberek között. Másrészt, a filmesek, leginkább Hollywood félre értve vagy a művet el sem olvasva adaptálja a Szentírást. Mai filmünk az első női apostolról Magdalai Máriáról szól. Mária egy bába asszony, akit férjhez akarnak adni. Ő azonban független szeretne maradni. A családja azt hiszi démonok vannak benne. Hamarosan találkozik Jézus Krisztussal, aki elmondja neki, hogy nincsenek itt démonok. Majd egy szép beszéd után csatlakozik hozzá. Jézussal tart 12 apostola, Péter pedig ki nem állhatja a nő társasságát. Eközben tanítások s csodák cáltják egymást, Mária pedig próbálja megérteni a tanokat. Jeruzsálem felé veszik útjukat, amikor tudatosul benne, hogy elveszítheti Jézust. Ugyanis ő a zsidók megjövendölt királya, aki elhozza a megváltást ráadásul Isten fiaként hivatkozik magára. Mária pedig vele van egészen kereszt haláláig, és ő lesz aki elsőként látja a feltámadottat.

Jaaaaj! Mielőtt rátérek a negatívumokra, jöjjenek a pozitívumok. A színészi játék fantasztikus volt. Rooney Mara kellő érzékenységet vitt az alakításba. A családját is szerette, de mindig is kivülállónak érezte magát. Krisztus tanai pedig felnyitják szemét, hogy a megváltás itt jön el a Földön. Joaquim Phoneix egy gyötrödő Jézust alakít, akire teherként nehezedik au isteni erő. A hangjátéka szelídséget sugározz, s a tekintete pedig szeretettel teljes és kömnyes. Péter egy négger volt, ez nem zavart. Sőt tetszett, hogy egy ilyen nőgyülölő akaknak lett beállítva. Az operatőri munka helyenként szép beállításokkal dolgozott, voltak ötletes megoldások is. A zene pedig jó volt, erős érzelmi adalékot adott a jeleneteknek. S ennyi a jó dolgokból!

A Mária Magdolna egy olyan bibliai korban játszodó dráma, ahol a készítők nem vagy csak felszínesen ismerik a Szentírást. Kihagynak fontos pillanatokat (Péter tagadása, Pilátus elitéli Jézust), vagy teljesen másképp jelenít meg. Ehhez kötődik a film legvicesebb momentuma, amikor Lázárt feltámassza. Az eredeti műben bekiállt a barlangba, hogy Lázár jöjj ki!. Itt meglefekszik a hulla mellé, elkezd neki hörögni. Az pedig mint valami zombi feléled. Mi a francot néztem az immént?A felirat pedig szörnyű volt. A legszentebb imát a Miatyánkat Urunknak fordították. A filmben pedig öt percenként bevágtak síró szemű embert. Rendkívül hatás vadász mű. Ráadásul a Mária Magdolna az egész #metoo mozgalomtól sem mentes. Mária is egy áldozat volt, s hogy ő nem prosti volt, hanem egy apostolnő. Jaj! Ez komoly? Semmi újat, vagy merészet nem adott nekem ez a film!

A filmhez nem kapcsolódik, de a győri Cinema Citybe találkoztam egy csajjal, s kiderült követtem Twitteren. Aztán dumáltunk még a filmről. S amúgy ő is nagy film és sorozatrajongó. Kár, hogy utólag letiltott Twitteren. Mindegy.

 

Legvégül a Mária Magdolnát azoknak ajánlom, aki még nem látott Jézusos filmegt, mert nekik újdonság lesz.

Értékelés:65%

Szólj hozzá