2024. feb 05.

Aquaman és az elveszett királyság (Spoileres) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Aquaman és az elveszett királyság (Spoileres) élménybeszámoló

A VIZES HAPSI UTOLSÓ ÚSZÁSA

aquaman_and_the_lost_kingdom_ver8.jpg

A DCEU idén lezár egy hosszú, tízéves fejezetet. Lássuk spoileresen, hogy sikerült az Aquaman és az elveszett királyság!



Beszéljünk a katasztrófaturizmusról. Arról az érzésről beszélek, amikor történik egy baleset az úton, és odamennek az emberek nézelődni. Emiatt van, hogy ha veszekednek a szomszédságban, akkor odapillantunk. A Mónika show is ennek köszönheti népszerűségét. Hogy mi nem vagyunk ennyire alpáriak, s mi feljebb valóak vagyunk, ennél fogva röhögünk az ostoba embereken. S emiatt nézünk béna gagyi filmeket. Legyen szó a Troll 2ről vagy a The Roomról. De ugyanez igaz a legtöbb szuperhős alkotásra. S elérkeztünk mai darabunkhoz, az Aquaman és az elveszett királysághoz.



A történet, mint olyan, valami innovatív és útmutató lenne? Útmutató a francokat. Ez egy kő egyszerű dolog, ahol van egy rég elfeledett gonosz, aki megtalál valami bullshit elemet, amivel le lehet olvasztani a sarki jeget. Ezzel kiszabadul egy ősi erő. Eközben hősünk nehezen birkózik meg a királyság teendőivel, a legális tengeri tevékenységekkel és az újdonsült apasággal. Azonban Fekete Mantha szeretné megdönteni Arthur uralkodását, s magát helyezni a trónra.



Ugye nem is volt olyan bonyolult? Szóval aki egy szerteágazó történetre vágyna, az csalódni fog. A DCEU összeomlását nagyjából olyan öröm volt végig nézni, mint a Mónika showt. Tudom, semmi értelme, rendkívül káros, ostoba és populáris baromság. Ennek záró darabját pedig nem hagyhattam ki moziban, s ha már lúd, legyen kövér, akkor 4DX-ben néztem meg. Ami egyébként tartalmas volt, mert az Aquman 2 egy percre se áll le, a 2 óra pörgős volt.



A film hatalmas késéssel jött be, mert a koronavírus és az Avatar 2 premierje miatt egy évet halasztották. A legfőbb kérdés mindenki számára az, hogy Meera karaktere visszatér-e vagy sem? Jobban mondva az őt alakító Amber Heard. A nőt a Warner Bros ki akarta vágni, ám ő gyorsan felhívta az exét, az azóta a Twittert eltipró Elon Muskot, aki megfenyegette a stúdiót, hogy maradjon a kedvese benne. Ebből is látszik, hogy az ilyen befolyásos baromarcúaknak nem kéne filmhez nyúlniuk, ebbe most politikailag bele sem mennék, mert holnapra már elvinne a kommandó. De viccen kívül: ez a zsarnok asszonyállat legyőzte az alkotókat. Akik cserébe benne hagyták a produkcióban, igaz jelentősen rövidebb játékidővel. Kb. 10 percet szerepel, egy ponton össze is csap Manthával, aki megsebesíti, s egy ágyban fekszik. A filmet amúgy is meghámozták, mivel nem lesz több Snyderverse alkotás, így a későbbi/korábbi epizódokra utalás a vágó szoba asztalán végezte. Mint önálló kaland kíván inkább megállni.



A színészi játékot se keressétek. Olyan ez, mint a Jeremy Irons gabonapehely. Csak a gabonapehely van benne. Jason Momoa szórakoztatóan tahó, akinek jól áll a szerep. Patrick Wilson halál komolyan vette az egészet, s emiatt lesz nevetséges. A duójuk olyan, mint ha a Tango és Casht előadná két iskolásgyerek. Jópofa, bugyuta poénokat pufogtatnak. Amik közt vannak jobban sikerültek, jókat nevettem rajtuk. S eközben valahol szégyelltem is magam, hogy megnézhettem volna valami jobb darabot, de nem, énnekem Aquamant kell látnom. A többiek csupán háttér táncosok.



A zene borzalmas volt. Az egyik „kedvencem” mikor Meera apja azt hiszi, hogy Orm elárulja. Ismét az az idióta mély, morgó, gonosz téma, amit beraktak, amikor elbújik az oszlop mögé. Olyan volt, mint valami gyerekfilm. Gagyi elektronikus dallamokat használt Williams.



A látványt ismét teljesen uralja a Cgi, viszont nem annyira szemrák változat, mint a The Flash-A villám esetében. A szett dizájn nekem tetszett, a gonosz ilyen régi Némó kapitány korabeli hajói klasszul néztek ki. Vagy a Nagy Kövér hal, ahol eldobtam az agyam a J/K-popszerű szutykokat éneklő halon. Az akciók is borzasztóan túl vannak tolva, igaz, itt nincsenek annyira látványosak az összecsapások, mint az első részben a szicíliai házas zúzás vagy a tengeri mélyárok-szörnyes merülés. A nagy részük amúgy is a víz alatt játszódik. A legjobb jelenet ebből a szempontból, amikor a sivatagban a dezertálók földjéről meg kell szöktetni Ormot.





S hogy feltegyük a koronát a szeméthalom-király tetejére, a lezárás. Az egész DCEU úgy fejeződik be, hogy egy ponton Ormot megszívatja Arthur, hogy a sajtburger és a csótány csodás páros. A film végén egy hamburgeresnél ül Orm, és eszi a kaját. Majd a stáblista utáni jelenetben elkap egy csótányt, ami az asztalon mászkál, beleteszi a szendvicsébe, és elmajszolja. S mosollyal az arcán nyugtázza, hogy mennyire jó. Ennél jelképesebb összefoglaló erről a filmes univerzumról, azt hiszem, nem létezik.



Részemről ezzel lezártnak tekintem a DCEUt, persze a Joker és a Batman folytatásait megnézem majd, de engem se a Gunn -féle univerzum se az új sorozatok egyáltalán nem érdekelnek már.



Értékelés:50%     

Szólj hozzá