2018. ápr 17.

Egy szent szarvas meggyilkolása élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Egy szent szarvas meggyilkolása élménybeszámoló

Egy szent szarvas meggyilkolása

The Killing of a Sacred Deer Movie Poster

Yorgos Lantimos korábbi filmje a Homár egy furcsa film volt. Mostani filmje az Egy szent szarvas meggyilkolása is egy ilyen film.

Egy görög mitológiából származó történet feldolgozása, Euripidész Iphigeneia Aulisz című dráma az alapja. Artemisza a vadászat istennője megharagszik Agamennónra, amiért legyilkolta szent szarvasát. Az istennő csak akkor lehet kiengesztelni, hogy ha Agamennón megöli lányát. A hadseregével Auliszban veszteglő király levelet ír felesének, hogy hozza el leányukat, Iphigeneiát. A lány pedig elfogadja sorsát.

A modernkorba átültet történet főhőse Steven, aki egy elismert kardiológus, aki szemész feleségével s két gyerekükkel élik békés, jómódú életüket. Steven jó viszonyban van Martinnal, akinek apja egy szív műtét során hunyt el. A férfi s a srác gyakran összefutnak egy almás pitére, Steven még ajándékot is vesz Martinnak. Steven át is hívja Martint vacsorázni, amit a srác azzal viszonoz, hogy ő is elhívja magához s anyjához. Utóbbi szerelmes a doktorba. Martin pedig elkezd randizgatni Steven lányával. Hamarosan pedig a legkisebb gyerek lebénul. A szülők azt hiszik, hogy a suli miatt blöfföl. Amikor pedig az ételt is elutasítják, akkor a doktorok tehetetlenek. Martin elmondja Stevennek, hogy ő okozta ezt. S ha nem akarja, hogy mindhárom családtagja szörnyűséges körülmények közt haljon meg, akkor meg kell ölni az egyik családtagját.

A filmre a legjobb szó, hogy nyomasztó. A hangulat rátelepedik az emberre, kínosan feszeng a moziszékben. A nyitány megadja a lökést ebbe a rideg világba. Egy nyitott szív műtéttel nyit a film, ami elég vad. Sokan kifogásolták a szürreális, misztikus történetszálat, nekem pedig tetszett. Lantimos maga is elmondta, hogy ő nem a realista drámák híve. Sokkal inkább a klasszikus, antik drámák vonzzák, s mivel görög származású nem meglepő, hogy egy ilyen darabhoz nyúlt. A homárban a világ volt elrugaszkodott a valóságtól, a szituáció pedig abban a világban hétköznapi. Addig itt ez pont fordítva van.

Nem kell tudnunk, hogyan csinálja Martin a halálos átkot, maga a film se ad rá konkrét választ. A hideg hangulatot jól árnyalja a fura, kínos humor. Nem az a fajta poén, amin az Adam Sandleren edződött nézők röhöghetnek, hanem egy jóval intelligensebb vígjátéki elem. Például, amikor Stevennek meg kell mutatnia a szőrt a hasán Martinnak, vagy amikor elárulja fiának egy titkát. A színészi játék minimalista, de mindenki kihozza magából a maximumot. Colin Farrel egy ügyes, ám nagyon merev orvost játszik. Kapcsolata a feleségével annyira bizarr, hogy a szexuális életük egy érdekes szerepjáték. A gyerekeivel azonban jó viszonyban van, csak néha kicsit túl szigorúra veszi a figurát. Martinnal pedig eleinte egy fajta apa fia kapcsolat van, ám később már kerüli őt, legvégül pedig már ártani akar neki.

Nicole Kidman jól hozza a hideg, jégszívű nő karakterét. Ő is szeretné meggyógyítani gyerekeit, ehhez, pedig ha kell, eltiltja őket Martintól. A kapcsolatuk a férjével már nem a régi.

Martin pedig egy fenyegető alak, aki elsőként inkább csak egy fura srác, ám amikor előjön, hideglelő énje máris másképp tekintünk rá. Steven lánya szerelmes lesz belé, a viszonyuk azonban motorozásban s kutya sétáltatáson merül ki. Szexuálisan nem vonzódik a lányhoz, pedig az még le is vetkőzik előtte. Míg a feleségnek eleinte is imponál Martin kedvessége, ám később utálattal tekint rá. Barry Keoghan fantasztikus alakítást nyújt. Minden egyes jelenete tartogat valami váratlant. Például a spagettis beszélgetése, vagy amikor elmagyarázza a metaforát.

A párbeszédek pedig olyanok, mintha L'art pour l'art társulat Realista dráma című jelenetéből lettek volna átültetve. Mindenki nagy élet igazságokat mesél, vagy nagyon elvont tartalmuk.

A zene akárcsak a Homárnál, itt is inkább zaj.

Az operatőri munka pedig érdekes, váratlan szögekből veszi fel a látottakat. Néha szuper közeliikkel az arcokat emeli, máskor meg messziről vett totálokkal dolgozik.

Maga a tanulság, hogy a tetteidnek van következménye, ezzel a szürrealista thrillerrel egy nagyon jó beszélgető téma. Csakhogy a film nem valami mindenkinek. Ha láttad a rendező korábbi munkáit, s tetszett, akkor egy próbát érdemes tenni az Egy szent szarvas meggyilkolásával. Mások pedig messzire kerüljék el ezt az alkotást, mert hülyét fognak tőle kapni.

 

Értékelés:85%

Ezt figyeld:-A nyitójelenetben egy valódi nyitott szív műtétet láthatunk

-Martin minden egyes pillanatát, főleg a spagettis jelenetet

-Steven bizarr szexuális életét

-Steven elmondja fiának egy titkát

Szólj hozzá

legjobb nyomasztó 2017