2018. máj 22.

Az Igazság Ligája élménybeszámoló (Spoileres)

írta: Vollai Martin
Az Igazság Ligája élménybeszámoló (Spoileres)

AZ IGAZSÁG (?) LIGÁJA (Spoileres)

 

justice_league_ver20.jpg

Az Igazság Ligája hosszú utat járt be, mire a mozikba került. Zack Snyder családi tragédia miatt, otthagyta a filmet, majd a rendezést Josh Whedon vette át. Pótforgatások, újra vett jelenetek, s a megvágott játékidő. Ugyanis eredetileg 170 perces lett volna a film, a végső változat 121 perc lett. Az elvárások így igen alacsonyra került, amihez az olyan gyengébbre sikerült DC műveknek van közük, mint a Batman Superman ellen vagy a Suicide Squad. Azonban nézzük helyre áll a rend, s végre a DC is jó filmeket kezd gyártani. Legalábbis jobbat.

A történet szerint Bruce Wayne, azaz Batman össze akar verbuválni egy szuperhős csapatot. Wonder Woman már megvan. A csapathoz csatlakozik Arthur Curry, vagyis Aquaman, aki az atlantiszi harcos. Cyborg, egy embergép hibrid srác. Valamint a világ leggyorsabb fiatal embere Barry Allen ergo Flash. Az ellenfél egy hatalmas lény StephenWolffe, aki dobozait keresi, ami által erősebb lesz, így a szuperhős csapatunknak kell őt megállítani.

Be kell, valljam, én szkeptikus voltam a filmmel kapcsolatban. Az előző DC mozik nagy csalódások voltak, kivéve a Wonder Womant.

Azonban egy korrekt akció filmet hoztak össze, s én baromi jól szórakoztam rajta. Mert fogták a full darkos vonalat, s egy jóval lazább filmet hoztak össze.

A rendezésen jól látszódik, hol Whedon, hol Snyder dolgozott a filmen. A film elején lévő stáblistás montázsok, az elborult látvány az utóbbié. Míg a csoport dinamika az előbbi érdeme.

A történet nem rossz, de fura volt, hogy 3 karaktert nem ismerünk DC filmes univerzumból. Amúgy jól bevezették őket, más kérdés az, hogy milyen jól sikerültek-e. Az egész ládás dolog nekem, mint laikus DC nézőnek nem mondott sokat. Maga Superman vissza hozatala pedig nem tetszett. Nem maga az ötlet, hogy visszahozzák, hanem az, hogy ha ő felbukkan mindenkit szét b*ssz pillanatok alatt.

Batman még mindig darkos, s az az új Bat járgány nagyon adta. Ben Affleck továbbra is jó, mint életunt cinikus gothami denevér jelmezbe bújt hős. Ezt az attitűdjét jól kivesézték. Alfréd hű szolgáló inasa újfent poénos volt, Jeremy Ironsnak ez jól áll. Superman számomra még mindig a világ legunalmasabb szuperhőse, azzal hogy szinte sérthetetlen. Henry Cavill a film pótforgatása során az új Mission Impossible filmen dolgozott, amihez egy szexi bajuszt növesztett, ezáltal a készítőknek CGIal kellett eltűntetni, ami borzalmasan nézett ki. Gal Gadot, mint Wonder Woman továbbra is a legjobb karakter a DC hősök közt. Inkább ő volt a vezető, s konfliktusba kerül Batmannel, amiért ő nem akarja visszahozni Supermant az életbe. A múltja kísérti őt, hiszen szerelme elvesztése után visszavonult. Aquaman annyira menő volt, annak ellenére, hogy a Batman vs Supermanben béna volt. Jason Momoa kiváló casting volt erre a szerepre. Cyborg a film leggyengébb figurája, aki mivel nem volt előzmény filmje, így nem volt megfelelően rétegelve a karakterre. Egy fajta torz szülöttnek érzi magát, s ez jól ki lehet (ett) volna bontva, de annyira rosszul nézett ki a jelmez, hogy nem volt jó nézni. Az őt alakító Ray Fisher nem volt rossz, csak keveset tudunk még a karakterről. Flash egy igazi comic relief figura volt. Ezra Miller frenetikus volt ebben a szerepben.

Egy cameo erejéig itt van Jim Gordon felügyelő, akit az Oscar-díjas J.K.Simmons játszotta. Én nem tudtam komolyan venni, mert az jutott eszembe hogy J.J továbbra is Pókember fotókat keresgél. Egy kisebb mellékszerepben újfent itt van Loius Lane, csak azért mert Superman szerelme volt.

A fő gonosz azonban katasztrofális volt. Steppenwolf csak keresgélte a hülye ládákat. Nem is nézett ki jól. Az egész figura CGIal lett megvalósítva, s dizájnja se tetszett. Maguk a paradémonok is rettenetesek voltak.

A film poénosnak akar tűnni, de néha erőltet volt. Ha jobban a csoport dinamikára mentek volna, akkor jobb lehetett volna. Mert a csapat felépítés egyértelműen Whedon védjegye.

A látvány helyenként borzalmas volt. Leginkább annál a jelenetnél lógott ki a ló láb, amikor az amazonok meg a paradémonok megküzdenek. Mintha csak az Abraham Lincoln vámpírvadászt néztem volna. Vagy leginkább a CW futó sorozatok képi világára emlékeztet. Az egy tévés sorozat, de ez egy millió költségvetésű alkotás. Flash futása azonban remekül lett meganimálva.

Az akció jelenetek pedig nem rosszak, csak a rengeteg CGI néha tönkre vágja a jelenetet.

A film zenéje semmilyen, egy emlékezetes téma sincs benne. Pedig az előző filmeknek korrekt zenéje volt.

Természetesen van utalás más DC filmekre, például Green Lantern a múlt beli csata jelenetben vagy Darkseid felemlegetése.

A stáblista utáni jelenetek jók voltak. Az egyik egy jó poén volt, másik egy új filmet vezet fel. Lex Luthor megszökik a börtönből, s találkozik Deadstrokekkal, aki Batman egyik ellensége.

Az Igazság Ligája nem egy nézhetetlen vacak, de nem is egy hiper szuper film. Egy korrekt darab, ami nem váltja meg a műfajt, de arra a 2 órára egy szórakoztató akció film. Feliratosan tekintettem meg, a szinkron nem tudom milyen lett, de egy egyszeri megnézésre ajánlatos!

 

Értékelés:65%

Ezt figyeld:-Stepphenwolf az amazonok ellen. Milyen hősök bukkannak fel a csatában?

-Flash poénos megmozdulásait

-Henry Cavill borzalmasan photoshoppolt bajszos fejét

-A stáblista utáni jeleneteket

Szólj hozzá