2018. máj 22.

Tomb Raider élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Tomb Raider élménybeszámoló

SÍRÁSÓ

 

alicia_vikander_tomb_raider_hd_4k-1280x800.jpg

A videojátékok sajnos sorra megbuktak a kasszáknál. Vajon miért van ez? Pedig egy-egy adott játéknak akkora a rajongói bázisa, hogy sikeressé tudnák tenni a filmet. A minőség azonban nem minden esetben mondható jók, de még nézhetőnek sem. Ezen filmnek sem nevezhető hulladékok egy pár darabjához volt is szerencsém. Max Payne, Holtak háza, Mortal Kombat 2. Assasin Creed. Csak néhány siralmas sz*rkupac az elmúlt évtizedből. A sikeres videojáték adaptációk már minőségileg is jobbak, de továbbra sem a filmművészet kimagasló műve. Mortal Kombat, Angry Birds a film, Warcraft A kezdetek. Ezek közé tartozik a 2000es évek elején készült Lara Croft:Tomb Raider. A film egy tök oké alkotás lett, azonban a folytatás már kevésbé lett jó. Sőt! Kifejezetten vacak, főleg minden idők legröhejesebb cápás jelenetével, aki látta az tudja, miről beszélek. A Warner Brothers úgy döntött fogja a kalandor hősnőt, s gyakorlatilag a nulláról felépít egy új Lara Croftot. Az alapot a 2013-as Tomb Raider játék adta, ami egy jóval darkosabb s realisztikusabb akció volt, mint elődei. Ekkor jöttek a casting infók, miszerint az Oscar-díjas Alicia Vikander kapta meg a főszerepet. A legtöbb rajongó nem tetszését fejezte ki, hogy Lara mellei túl kicsik. Most komolyan? Ez a legnagyobb probléma, hogy a mellbősége nem elég nagy? Az első előzetes nem igazán győzött meg, s a megosztó kritikák is távol tartottak tőle. Kollégám unszolására meg, mert elég lapos volt az április eleji felhozatal úgy döntöttem adok neki esélyt. S nézzük hogyan sikerült a film?

 

A történet szerint Lara egy csinos, fiatal angol biciklis futár, aki szabadnapjain kevert harcművészeket gyakorol. Azonban ő a Croft birtok és multi cég jogos örököse. A papírokét nem hajlandó aláírni, mert azzal elismerné, hogy apja halott. Ugyanis a papa, Richard több éve eltűnt. Egy ősi császárnő, aki a Halál istennője volt egy szigeten van eltemetve. Az ereklye értékes, melyre a Trinity nevű milicista szervezet is meg szeretne kaparintani. Lara felkerekedik, majd Hong Kongba megy. Itt felbérel egy hajóst, hogy vigye el az Ördög-tengerre. Hajójuk a nagy viharban felborul, ők pedig a szigeten kötnek ki, ahol egyből el is fogják őket. A Trinity szervezet vezére Vogel mindenáron meg akarja találni a szent tárgyat. Lara pedig megpróbálja túlélni a veszélyekkel teli küldetést.

 

A továbbiakban spoileresen fogok írni. A Tomb Raider egy meglepően jó film lett. Az tetszett benne a legjobban, hogy Lara Croft nem egy isteni harcos. Ő maga is könnyen sebződik, a film végére össze van zúzva, törve mindene. Az első gyilkossága Larának egy erős pillanat, hogy nem ment könnyen. Aztán már könnyebben megy neki a gyilok. Már maga a bevezetés során is jó volt, ahogy biciklis futárként menekült. Meg, ahogy bemutatták, hogy miért ilyen kemény csaj, a verekedős részek jók voltak. Azonban az akció jelenetek helyenként a gyenge CGI miatt kidobtak. Leginkább akkor, amikor a folyóban úszott. Az nagyon tetszett, hogy amikor a rejtély kerül előtérbe, akkor nem viszik át spirituális vonalra. Ez egy jó ötlet volt.

A Tomb Reaider cselekménye az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovagra emlékeztet engem. Az apa eltűnése, a német fő gonosz, az apával való konfliktus a megtalálásakor, a csapdák az ereklyénél stb.

Alicia Vikander fantasztikus választás volt, mint modernebb felfogású Lara Croft. Szépen feledzette magát s hiteles volt az akciójelenetekben. A drámai szálat is remekül adta át, főleg amikor az apával való drámát hozták elő. Az viszont roppant fura volt, hogy az apját Dominic Cooper játszotta. Nem volt elég idős, hogy elhiggyem ő a lány apja. Még ehhez a szakáll sem segített. Ezt a karaktert Donald Sutherlandnek vagy Sir Anthony Hopkinsnak jobban elhittem volna. Az ő közös jelenetük szórakoztató és drámai volt. A fő gonoszt Walton Goggins alakította, akinek az őrültsége abszolút megérthető volt. Több éve rohad a szigeten, s szeretné látni a lányait. Persze néha lelőtt egy két munkást elrettentés céljából. Egy rövidebb szerep erejéig Nick Frost is feltűnik, aki egy zálogházas fazont játszott, aki jó humorforrás volt.

A rejtélyes csapdák ötletesek voltak, főleg az a zuhanó padlós jelenet.

A zene sajnos elég könnyen felejthető. Egyébként operatőri munka szép volt, s voltak kreatív beállítások.

A humorforrást is jól szolgálta, remek poénokat kaptunk Lara és az apa között.

A rendezés azonban nem volt stílusos. Egy másod filmes rendező Roar Uthaug készítette, ezt egy gyakoroltabb embernek kellett volna dirigálnia.

A film végi fordulat pedig a következő részt készíti elő. A kasszáknál azonban sajnos megbukott, így nem biztos a folytatás.

A Tomb Raider egy jó akció kaland film lett!

Értékelés:70%

Ezt figyeld:-A biciklis üldözést London utcáin

-A csapdákat

-A lezárást

Szólj hozzá