2024. ápr 03.

Dűne Második rész Spoileres rész

írta: Vollai Martin
Dűne Második rész Spoileres rész

AZ ÉN DŰNÉM ÚJRA

dune_part_two.jpg

Végre idén mozikba került Dennis Villeneuve epikus sci-fijének folytatása. Lássuk, beváltotta-e az ígéreteket a Dűne második része! Spoileres élménybeszámoló!



A történet szerint Paul és anyja a fremenek közt leltek menedéket. Ám a bizalmukat nem nyerték el teljesen, meg kell tanulniuk a fűszer-transzt vagy a homokférgeken való lovaglást. Eközben a harkonnenek sanyargatják a népet, akik rendszerint szembe is szállnak velük. A császár dühös rájuk, mert akadozik a fűszerszállítmány. A herceg végül csatába indítja a harcosokat, majd szembe találja magát a félelmetes harkonnennel: Freyd Dauthával.



Az első rész hatalmas anyagi és kritikai siker lett. Több Oscart, köztük a legjobb látványt is elvitte, ezzel Sipos Zsuzsanna újabb hazai díjat hozott el. Azonban minden pozitív dolga ellenére egy fél film maradt. Az eseményeket nem zárták le, s ha nem lett volna sikeres, nos akkor kb. olyan eredményt kaptunk volna, mint az Allita- A harc angyala. Sajnos az idő tájt még többet is termelhetett volna, de a koronavírus és a Warner Brothers üzleti modellje (moziban és streamingen egyaránt sugárzás) felezték a bevételeket. A második felvonást már tavaly ősszel be kellett volna mutatni, ám az író-színész sztrájk miatt elhalasztották a premiert. Így tehát adva volt a várakozás. A Twitteren éltették a filmet, nem úgy, mint a komment-szekcióban, ahol ismét egy unalmas nézhetetlen darabnak tartják a Toretto klán baromságain edzett mély értelmiségi zöldszemes ostorosok. Számomra nem is volt kérdés, hogy nagy vásznon lássam, sajnos a győri Cinema City csak este 7 után vetíti angolul magyar felirattal, ezért maradt a szinkron. Ami egyébként egész korrekt volt.



A Dűne Frank Herbert kultikus műve, melyet-sokáig úgy tartották-, nem lehet filmre vinni. A könyv metafizikai vonala miatt leginkább. Én csupán az első részét olvastam, ennél fogva nekem itt minden információ újdonság volt. A történet lassan indul be. Az elején megismerjük a fremenek világát. Lady Jessica pedig a Tisztelendő anya szerepét tölti be. Paul körül vallási vita alakul ki. Míg Stilgar szentül hiszi, hogy ő a Messiás, addig Chani kétkedik. Kívülállónak tartja Paulékat, szerinte csakis mese a Megváltó. A nép is igencsak megosztott. Ezt kívánja áthidalni az anya karaktere azzal, hogy egy fő vallási jelkép lesz. Érdekes volt látni, hogy készül az Élet Vize. Amivel meglátja az idősíkokat. Amikor Paul is tudja, mi volt a Bene Geserit célja. Hogy az anyja Harkonnen báró lánya. A vérvonalak keverése elengedhetetlen. Miután Paul ivott belőle, feltárul egy olyan jövő, mely által eljuttatja a Paradicsomba a népet. Ehhez meg kell támadnia a Császár különítményét, majd meg kell ölnie annak nagyapját. Majd végez Freyddel is, felajánlja a házasságát a Császár lányával, a béke érdekében.



Maguk a színészek is kiválóak voltak, főleg Freyd Rautha szerepében az Oscar-jelölt Austin Buttler. Jól állt neki ez a pszichopata őrült kannibál. Az új szereplők közt Florence Pugh vagy Christopher Walken is remek volt. Javier Bardem egy kicsit komikus irányba vitte a karaktert. Pault is jól hozta Timothhé. Az eleinte bizonytalan srácból hogyan lesz kemény vezető. Azonban a Chanit játszó Zendaya inkább már nevetséges volt, amikor a film harmadától úgy nézett, mint a durcáscica-mém. Valamint Rabban is elég takaréklángon égett, végig üvöltözte az egészet.



A látvány itt is monumentális. Érződik minden képen a profi filmkészítés, s több mint valószínű, hogy a jövő Oscaron is begyűjt majd jelöléseket. A zene is egész jó volt, főleg a fő téma, ami így szerelmesebb hangulatú lett.



A Dűne második része nem hibátlan film, de bőven kiemelkedik az átlag blockbusterek közül. Akiket érdekelt, azok már többször megnézték, ha fent lesz streamingen, biztos újra nézem angolul is.



Értékelés:85%        

Szólj hozzá