2018. okt 16.

Napszállta élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Napszállta élménybeszámoló

S ELJÖN A SÖTÉTSÉG

 40321165_467877583714667_123281650342690816_n.jpg

Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia hatalmas anyagi és kritikai siker lett. Vajon megtudtad-e ismételni az előző alkotása sikerét.

 

Keressem.

 

A történet szerint Leitner Írisz visszatér Budapestre az 1913-as esztendőben. Szeretne az elárvult lány szülei legendás hírű kalapszalonjában dolgozni. Az új tulajdonos Oszkár hallani sem akar erről. Kiderül, hogy Írisznek van egy bátyja, Kálmán akiről eddig nem is hallott. A lány nyomozni kezd, s hamarosan egyre sötétebb titkok derülnek ki a családjáról!

 

Mielőtt rátérek a film negatívumaira, jöjjenek a pozitívumok. A szett dizájn, a kosztümök illetve a sminkek korhűk. Változatosak a helyszínek, rengeteg helyen megfordulunk. Jakab Juli lenyűgöző alakítást nyújtott, bár maga nem egy gyönyörű szép színésznő, mégis vonzza a tekintet. A többi színész is jól asszisztált, egyes karakterek ráadásul nem is magyar származásúak. Az arcjátékokhoz pedig Erdély Mátyás operatőri munkája is hozzátesz. A Saulhoz hasonlóan itt is a szereplők fejét veszik.

 

sunsetlaszlonemes2768x415-1113x600.jpg

 (Kisasszony, ez nem az a film!)

...de nem találom!

 

Rengeteg sebből vérzik a Napszállta. Több mint 140 perces az alkotás, ami alapvetően nem lenne gond, azonban unalmas volt. Rosszul volt ritmizálva a film. Legalább kétszer az órámra néztem, ami sok jót nem jelent. A párbeszédek pedig borzalmasak voltak. Ha valaki kérdez valamit a másiktól, akkor vagy valami másról dumál vagy nézz maga elé. Ha többet kommunikáltak volna, ez a film rövidebb is lenne. Zavaros a történet, pedig nagyon figyeltem. De a forgatókönyv egy akkora káosz, hogy ember legyen a talpán, aki elsőre összerakja. Ráadásul hihetetlen módon szájba rágós a mondanivaló. Hiába a gyönyörű a díszletek, nem láttunk belőle annyit-amennyit lehetne, a rendező egyéni víziója miatt. Ez a bezártság és intimitás, nem ehhez a filmhez kellett volna, jobban illet volna egy Saulhoz hasonló alkotáshoz. A stáb nemzetközi így sokat kellett újra szinkronizálni, s rettenetes az utószinkron.

 

Egy kis érdekesség a vetítéshez, a Napszálltát Varga Zoltán piarista atyával néztem végig. Ketten ültünk a legkisebb teremben a győri Cinema Cityben. Hasonló érzésekkel távoztunk a teremből!

 

LESZ OSCAR?

 

A Saul fia megnyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját. Vajon megnyeri-e a Napszállta ugyanezt a díjat? Nem hinném, hogy még a jelölésig is eljut. Mindenesetre nem nagyon tudom ajánlani a filmet, számomra csalódás volt a film!

 

Értékelés:75%

Szólj hozzá