2019. okt 11.

AZ Második fejezet (Spoileres) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
AZ Második fejezet (Spoileres) élménybeszámoló

A PARA BOHÓC KETTŐ

it_chapter_two_ver2.jpg

Stephen King legismertebb és legelismertebb regénye az AZ, tavalyelőtt egy remaket. Idén pedig a mozikban a folytatás. Lássuk hogyan sikerült a para bohóc legújabb ámokfutása. Spoileres élménybeszámolómból minden megtudtok!

 

KÉRTEK LUFIT?

 

A történet szerint a jelenben járunk, Derry kisvárosát ismét Pennywise alakja kísérti. Ezért Mike összehívja a csapatot, hogy tegyenek eleget ígéretüknek, hogy ha visszatér akkor minden áron megállítsák. Már mindannyian felnőttek és nehezen de belemennek a dologba. Neki fognak hogy legyőzzék a gonoszt.

 

A remake a Stranger Things hullámát lovagolta meg, így a retro hangulatnak hála jól teljesített a kasszáknál és a kritikusoknál. Természetesen mit sem érne az egész a nagyszerű színész gárda és a köztük lévő kémia nélkül nem működhetett volna. Ezt mennyiben ültette át a folytatás? Sajnos mivel ez már jelenben játszódik javarészt így a retrot csak flashbackek formájában kapjuk meg. Nyilván az alkotók is tisztába voltak ezzel, ezért hívták vissza a gyerek színészeket. Maguk a felnőtt karakterek casting szempontból jó választások voltak, hiszen nagyon hasonlítanak egymásra. Azonban a legtöbbjükről nem sok új infót tudunk meg, amit előzőleg ne tudtunk volna. Billt gyötri a lelki ismeret furdalás, hogy Georgie miatta halt meg, ezért fontos neki, hogy Pennywise ne kapjon el egy gyereket, aki a régi házukban lakik. Beverly és Ben szerelmi szála egész szép ívet kap, s még bepillantást nyerhetünk előbbi zűrös kapcsolatára az apjával. Richie egy új vetületet kap azzal, hogy ezúttal meleget csináltak belőle. A regényben csupán utalnak rá, itt viszont nyíltan kimondták a másságát. Stan anyjával való beteg kapcsolata is újfent előkerül. Mike pedig a háttérbe szorul, az ő múlt béli jelenetét nem is látjuk.

 

Pennywise ismét visszatér, azonban nem sokat szerepel benne. Javarészt nagyon béna CGI lényeket láthatunk, akiken nem tudtam megijedni. Amikor bohócként van jelen az nagyon félelmetes volt, de amint átváltozik hatszáz fogsorú lénnyé elveszik a szörny ereje. Az egyetlen momentum ami valóban para volt, amikor egy kislányt elkap a baseball pályán. Bár tele van jump scarekkel, de egyik sem működött.

 

A filmben vannak utalások más filmekre, főleg a Dologra, ami nagyon bizarr volt. Természetesen maga King is tiszteletét teszi a produkcióban, azonban a cameója inkább fölösleges volt.

 

A film hossza pedig indokolatlanul hosszú, sok idő elmegy a múltbeli tárgyak összeszedésével. A lezárás pedig annyira elnyújtott és eltúlzott volt, hogy csak fogtam a fejem. A drámai rész azonban jó volt, engem meghatott.

 

RETTEGÉS 270°-OS VÁSZNON

it_chapter-2_screenx_experience_cineworld_in_covent_garden.png

A filmet egy kollégámmal Budapesten az Aréna Plázában Screen X vásznon néztük meg. De mi is ez a Screen X formátum? A vászon mellett a falra is vetítenek képet. 270 fokban egyes jeleneteknél kibővítik az eseményeket. Nem mindig volt egyértelmű miért van szükség a hatásra, de bizonyos részeknél jól állt. Összességében egész jó móka volt. Persze nem néznék mindig így filmet, egyszeri alkalomnak oké volt! Mondjuk az sokat elmond, hogy rajtunk kívül csak két lány volt a teremben.

 

Értékelés:70%       

 

Ezt figyeld:-Pennywise elragad egy gyereket

– A ronda CGI lényeket

– Az elnyújtott finálét

Szólj hozzá