2019. okt 11.

Rocketman élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Rocketman élménybeszámoló

RAKÉTA EMBER

rocketman.jpg

A tavalyi év egyik legnagyobb sikere volt a Bohém rapszódia. Idén pedig egy újabb extra vagány énekesről kapunk életrajzi drámát. Lássuk milyen lett a Rocketman.

 

Reginald Dwight egy félénk zongorista volt, aki hihetetlen zenei képességékkel bírt. Szülei született seggfejek voltak, azonban a nagyanyja hatására zenei iskolában kamatoztatta tehetségét. Összeszövetkezik Bernievel, akivel dal szövegeket ír neki. Hamarosan egyre híresebbek lesznek. Reginald szerelembe esik a menedzserével John Rieddel. Ahogy egyre nagyobb lesz a hírnév, nevet vált s ő lesz Elton Herclues John. Azonban a nagy nyomás összezúzza őt, így össze kell szednie magát, hogy ismét visszatérhessen.

 

A Rocketman ötlete már korábban felmerült. Elsőként 2001ben egy kevéssbé ismert rendezővel David LaChapellel készült volna el, azonban ez soha nem valósult meg. Pár évvel később Tom Hardy neve is felmerült, azonban a színésznek sok munkája akadt, így dobta a produkciót. A szerepre megkeresték James McAvoyt és Daniel Radcliffe-t is, végül a Kingsman filmek sztárja Taron Edgerton lett a befutó. A srác egyébként a Kingsman 2 forgatásán találkozott a popikonnal. Elton azt tanácsolta neki, hogy ne utánozza le, hanem alkosson egy saját Elton Johnt.

mv5byjjjndayn2itodflos00nzkylwjmowqtyjqynzniztuynzc1xkeyxkfqcgdeqxrzdgfzawvr_v1.jpg

A végeredmény pedig hihetetlen. A főszereplő srác pedig bebizonyította hogyan képes lehozni egy excentrikus szupersztárt. Taron ének tudását már az Énekelj! című animációs filmben megcsillogtatta, itt azonban olyan energia löketet ad a zenés jeleneteknek, hogy öröm volt őket nézni. A drámai részek is jók voltak, azonban nagyon sablonosak voltak. A szülők, akik nem értik meg a tehetségét és idő után nyűgnek érzik őt. Ezt a szálat a BoJack Horseman is feldolgozta egész jól. Az anyukát játszó Bryce Dallas Howardot feltudtam volna pofozni. Egy igazi hárpia volt, aki belemart a gyermeke életébe. A vacsora jelenetnél én Elton helyében ráborítottam volna az asztalt. A szerelmi szál jó volt, ahogy a gazdag menedzser először a bájaival leveszi a lábáról, majd utána egyre jobban kihasználja. A meleg ágy jelenet nagyon kínos volt, amikor a moziban ültem, ráadásul egy lány társaságában. A baráti szál pedig oké volt, az alkotótársát Jamie Bell játszotta, akit alig ismertem fel.

 

A Rocketman fergeteges montázsokat használ, mellyel kiválóan bemutatja Elton életét. A film nem megy el amellett, hogy pálcát törjön hőse felett. A drogos múltja nagyon mélyre taszítja őt. A zenés musical betétek eredeti Elton dalokat használ fel, s a szövegeket bele építi a kész történetbe. Ezalatt jöttem rá, hogy milyen kevés számot ismerek tőle. Természetesen az elborult jelmezek, szemüvegek is megjelennek a film során, a legemlékezetesebb mind közül a kakasos fellépő ruhája. Maga a smink munka is első osztályú, főleg ahogy egyre idősebb lesz.

 

A film egyik legnagyobb hibája,hogy hosszúnak érződik. 121 perc a játékidő, de a vége felé eléggé leült. A legutolsó jelenetben pedig felcsendül az I'll still standing, ahol az eredeti videoklipet remakelték.

 

A Rocketman egy nagyon jó darab, lehet ez sokakat kiakaszt majd, de nekem jobban tetszett, mint a Bohém rapszódia. Aki szeretne egy látványos, energikus musical életrajzi filmet nézni, az pótolja be a Rocketmant!

 

Értékelés:85%        

 

Ezt figyeld:-A filmbeli zenés betéteket

Szólj hozzá