2020. feb 21.

Terminátor Sötét végzet élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Terminátor Sötét végzet élménybeszámoló

A VÉGREHAJTÓ A SÖTÉT VÉGZET

terminator_dark_fate_ver3.jpg 

A Terminátor Genezis kapcsán azt hittem végleg megásták a franchise sírját, de a kínaiak megmentették. Ezúttal egy teljesen új trilógianyitó darabját láthatjuk.

 

VISSZATÉRT ?

 

A Terminátor legújabb része úgy döntött, hogy kukázza a harmadik, negyedik és az ötödik epizódot, s az Ítélet napja után veszi fel az eseményeket. Fontos leszögeznem a spoiler miatt nem tudnék bővebben beszélni, így aki még nem látta az pótolja, s térjen vissza. Akik itt maradtak azoknak, annyit mondok, hogy a legjobb Terminátor filmet hozták össze az első és a második után. De persze ez sem váltja meg a világot, de egy szórakoztató darab lett.

 

A történet szerint Sarah Connor végig nézi,ahogy egy jövőből visszajött Terminátor lelövi John Connort. Ugrunk, az időben a jelenben járunk, ahol figura visszatér a jövőből. Az egyik egy felturbózott ember, aki a védelmező szerepét tölti be. Ő Grace, aki egy harcedzett katona. A másik egy pusztításra programozott gép, egy a T1000es és a T800as keveréke, s képes osztódni. A célpont egy fiatal mexikói lány, s ezúttal ő az emberiség jövőjének a kulcsa. Hamarosan megjelenik Sarah, s a lányok segítségére lesz. A trió menekülni kényszerül, ezért egy váratlan társuk lesz. Ő az idős T800as, aki annak idején megölte Johnt. A négyes megpróbálja megállítani a gyilkos gépet.

 

CAMERON ÁRNYÉKÁBAN

 

A filmet azzal promotálták, hogy az első két filmet jegyző Oscar-díjas James Cameron visszatért. No, de csak, mint producer és társ forgatókönyvíró. A rendezést ezúttal Tim Millernek adta át. Alapvetően még örömmel ültem le elé, azonban kissé szkeptikus is voltam. Ugyanis a forgatókönyvet többen írták meg, köztük volt David Goyer is. Neki olyan filmeket köszönhetünk, mint a Penge Szentháromság, A hipervándor vagy A túlvilág szülötte. Természetesen a film egyik legnagyobb hibája a szkript. Nagyon fárasztó már hogy a filmesek képtelenek elválni a gender kurzus témakörétől. Direkt kiemelték, hogy itt NŐK a főszereplők, s hogy nincs szó teherbe ejtésről, hanem egy szingli nő lesz a vezető. S ha ez nem lenne elég olyan aktuális politikai áthallást is kapunk, mint például a bevándorlás vagy a munkások lecserélése gépekre. Újfent elő kellett venni a T800ast, ezúttal ismét egy öreg ex halálosztót alakít.

 

Ha már Terminátor, térjünk ki az ő történetszálára. Megölte John Connort, majd miután végzett vele lelkiismeret fulladása volt. Majd beállt szőnyeg árusnak, s lett egy családja. Hogy mi? Ez hogy gondolták a készítők ezt? Ekkora nagy böszmeségét nem tudom mikor láttam utoljára?! Ő egy Terminátor! Miért nem állt le a gépezet, miután elvégezte dolgát?

 images_3.jpg

(Charlie angyalai)

 

A casting elég vegyes. Natalia Dyer rettenetes volt, az egyik pillanatban még értetlenül áll az esetek előtt, majd egyszer csak neki lendül a dolognak. Semmi kisugárzása nincs a színésznőnek, s a magyar szinkronja is irritált. Mackenzie Davis pedig jó akció hős volt, s a drámai szálat is jól hozta. A fő gonosz egy egyszerre jópofák ható és fenyegető ellenfél volt. Néha már túl legyőzhetetlennek tűnt, bitang erős volt. Linda Hamiltont öröm volt látni a vásznon, egy nagyon badass karakter volt. Az élcelődése a többiekkel szórakoztató volt. Arnold Swarzenneger pedig teljesen fárasztó volt, főleg ez az emberivé vált történetszála.

 

Az akció jelenetek jók voltak, csak nagyon sok lett belőle. Leginkább a film 40 utolsó perce. Engem a vége felé már nagyon lefárasztott, főleg hogy a CGI és a kamera munka se tetszett. Az egyetlen normális akció szcéna az autópályás üldözés, ami a klasszikus második részt jutatta eszembe. A legnagyobb bajom az volt az akciókkal még, hogy lehetek volna véresebbek.

A film zenéje pedig b*szta a füleim, rettentő volt, mintha téglát dobtak volna egy mosogatógépbe.

 

A Terminátor Sötét végzet egy semmilyen akció sci-fi, amit egyszer meg lehet nézni. Nem a legjobb a szériából, de a harmadik a negyedik és az ötödik epizódnál jobban sikerült!

 

Értékelés:65%      

 

Ezt figyeld:-Az autópályás akciójelenetet

Szólj hozzá

2019